Το athleticlarissa δίνει λόγο στους νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές του Νομού μας, μέσα από την στήλη «Τα ποδοσφαιρικά νιάτα της Λάρισας», την οποία και καθιερώσαμε από πέρυσι με μεγάλη επιτυχία. Για τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν, την αρχή κάνουμε με τον ποδοσφαιριστή του Αμπελωνιακού Χρήστο Φλέγγα.
Συνέντευξη στον Γιώργο Μητσιούλη
Ο εν λόγω παίκτης, μίλησε για τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, την ομάδα του τον Αμπελωνιακό, την ΑΕΛ, αλλά και το πώς καταφέρνει να συνδυάσει τις σπουδές με την μπάλα. Αναλυτικά η συνέντευξη:
Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο, πως ξεκίνησες κι από ποιες ομάδες έχεις περάσει;
«Η αλήθεια είναι ότι με τον αθλητισμό ασχολούμαι από πολύ μικρός. Ξεκίνησα από Δευτέρα δημοτικού να κάνω κολυμβητήριο και στην Τρίτη δημοτικού, ένας προπονητής με είδε να παίζω στο προαύλιο του σχολείου μου και με πήρε στην Πελασγιώτιδα, που ήταν και η πρώτη μου ομάδα. Εκεί έκανα το πρώτο βήμα και ταυτόχρονα συμμετείχα στις Μικτές της Λάρισας, μέχρι και την Δευτέρα Λυκείου που έφυγα από την Πελασγιώτιδα. Στο αντρικό τμήμα της Πελασγιώτιδας έπαιζα από την Δευτέρα Γυμνασίου. Στην συνέχεια, είχα κάποια πρόταση από ομάδα της Super League για να πάω να δοκιμαστώ. Πήγα, αλλά η επιθυμία μου και το όνειρο μου, όπως και κάθε Λαρισαίου ποδοσφαιριστή είναι να αγωνιστεί στην ομάδα της Λάρισας. Έκλεισα στην ΑΕΛ, όπου έπαιξα με τους νέους για μια χρονιά, λίγο με την U17 και λίγο με την U20 και έπειτα ήρθε το μεγάλο δίλημμα της ζωής μου, που ήταν να επιλέξω ανάμεσα στο ποδόσφαιρο και το διάβασμα. Από την μια αγαπάω το ποδόσφαιρο, αλλά από εκεί και πέρα, έβλεπα ότι τα πράματα παν από το κακό στο χειρότερο, από χρηματική άποψη. Έτσι, μετά από μέρες αποφάσισα να τα συνδυάσω και τα δύο. Είχα μια πρόταση από τον Αμπελωνιακό, που ήταν Δ’ Εθνική και αποφάσισα ότι θα είναι καλύτερο για εμένα να πάω σε αυτήν την ομάδα, καθώς όπως μου είπαν θα είχα παραπάνω ρεπό, θα μπορούσα να συνδυάσω και το φροντιστήριο αλλά θα έπαιρνα και κάποια χρήματα. Μου βγήκε καλή η χρονιά και πέρυσι πήγα στον Τύρναβο που έπαιζε Γ’ Εθνική σε επαγγελματική κατηγορία, όπου μπορεί να είχα λίγες συμμετοχές, ωστόσο ήταν μεγάλη εμπειρία για εμένα. Φέτος, επέστρεψα στον Αμπελωνιακό, θέλοντας να βοηθήσω περισσότερο την ομάδα».
Πόσο δύσκολο ήταν για εσένα να συνδυάσεις τις σπουδές, ταυτόχρονα με το να παίζεις ποδόσφαιρο σε αυτό το επίπεδο;
«Αυτό, πραγματικά ήταν ένας Γολγοθάς για εμένα. Το πρόγραμμα μου ήταν πολύ δύσκολο, καθώς ξυπνούσα το πρωί στις εφτά για να πάω σχολείο και γυρνούσα στις δύο. Μετά είχα προπόνηση από τις τρεις μέχρι τις έξι και στην συνέχεια φροντιστήριο εφτά με έντεκα. Ο ελεύθερος χρόνος για εμένα ήταν μηδαμινός. Για το σχολείο διάβαζα στο σχολείο, επομένως δεν μπορούσα να παρακολουθήσω και με ένοιαζε περισσότερο το φροντιστήριο. Από εκεί και πέρα, όσες δυνάμεις μου έμεναν τις αφιέρωνα στο ποδόσφαιρο και όντως μου βγήκε καλά η χρονιά. Ήταν δύσκολο κομμάτι, αλλά ανταμείφθηκα καθώς πέρασα στο Οικονομικό της Κομοτηνής. Πέρυσι δεν πήγα, γιατί πήρα αναβολή, αλλά φέτος πηγαίνω και πιστεύω ότι οι προσπάθειες μου ανταμείφτηκαν».
Δηλαδή, πηγαινοέρχεσαι στην Κομοτηνή για να παρακολουθείς την σχολή σου αλλά και να κάνεις προπονήσεις με την ομάδα σου;
«Αυτό είναι το δύσκολο. Πήγα φέτος και γράφτηκα, αλλά τα μαθήματα δεν είναι υποχρεωτικά κι έτσι θα προσπαθήσω φέτος να ανταπεξέλθω με κάποιες σημειώσεις που θα μου δώσουν κάποια άτομα. Θα προσπαθήσω όσο μπορώ για να περάσω τα μαθήματα, για να μην πάει κι αυτήν η χρονιά έτσι. Του χρόνου, άμα δεν προκύψει κάτι καλό, όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, θα φύγω μόνιμα για Κομοτηνή να σπουδάσω και αν βρω κάποια ομάδα εκεί να παίξω έχει καλώς».
Η ομάδα του Αμπελωνιακού, βρίσκεται για πρώτη της φορά στην Γ’ Εθνική και έχει να αντιμετωπίσει πολλές άγνωστες ομάδες. Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας, για την φετινή χρονιά;
«Η ομάδα του Αμπελωνιακού, πρώτη φορά αγωνίζεται στην Γ’ Εθνική. Το καλό είναι ότι η φετινή κατηγορία είναι κοντά, σε επίπεδο ποιότητας, στην περσινή και στην προπέρσινη Δ’ Εθνική, καθώς όλα τα σωματεία είναι ερασιτεχνικά. Η ομάδα ξεκίνησε με υψηλές βλέψεις, αν σκεφτεί κανείς ότι πήρε καλούς ποδοσφαιριστές από τον Τύρναβο. Ως πρώτο μας μέλημα είναι η παραμονή στην κατηγορία κι από εκεί και πέρα, όποια διάκριση προκύψει στο μέλλον. Πράγματι, οι περισσότερες ομάδες της κατηγορίας είναι άγνωστες, με εξαίρεση την Τερψιθέα, τον Πυργετό, τα Τρίκαλα και την Αγιά που είναι εδώ κοντά. Ωστόσο, κοιτάμε κάθε αγώνα ξεχωριστά. Για παράδειγμα, παίζαμε με τον Πυργετό την προηγούμενη αγωνιστική, μια ομάδα που την ξέραμε και κερδίσαμε. Τώρα, θα πάμε στην Κύμη, που είναι μια ομάδα άγνωστη σε όλους μας. Θα πάμε για το καλύτερο και έχοντας ως στόχο την νίκη. Ακόμη και η ισοπαλία θα είναι ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, καθώς μην ξεχνάμε ότι είναι ένα εκτός έδρας ματς».
Πληροφορίες έχετε καθόλου για τον επερχόμενο αντίπαλο;
«Γνωρίζουμε την συγκεκριμένη ομάδα και πιστεύω ότι το μεγάλο μειονέκτημα μας και ταυτόχρονα πλεονέκτημα για αυτούς, είναι το πλαστικό γήπεδο. Όλοι οι αγώνες και οι προπονήσεις της Κύμης, γίνονται σε πλαστικό, ενώ εμείς σήμερα κάναμε την πρώτη μας προπόνηση σε πλαστικό γήπεδο. Ξέρουμε ότι είναι μια ποιοτική ομάδα και έχει ποδοσφαιριστές που γνωρίζουν καλά την κατηγορία, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί φόβητρο για εμάς».
Μπορείς να μας κάνεις ένα σχόλιο για το προηγούμενο παιχνίδι απέναντι στον Πυργετό, το οποίο ήταν και το πρώτο νικηφόρο για τον Αμπελωνιακό στην Γ’ Εθνική;
«Η ομάδα μας, ξεκίνησε τις φετινές της υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα με ρεπό. Έπειτα, είχαμε δυο ματς, απέναντι σε Δομοκό και Τρίκαλα, όπου θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει τους τρεις βαθμούς, αλλά σταθήκαμε άτυχοι. Το παιχνίδι με τον Πυργετό, ήταν ένα ματς-κλειδί για εμάς, καθώς είχαμε δύο βαθμούς και θέλαμε οπωσδήποτε την νίκη. Τόσο από βαθμολογική, όσο και από ψυχολογική άποψη. Δουλέψαμε πολύ για αυτό το παιχνίδι και η διοίκηση ήταν συνέχεια κοντά μας, λόγω της σπουδαιότητας του συγκεκριμένου αγώνα. Ήμασταν καλύτεροι και κερδίσαμε δίκαια και από εκεί και πέρα, θα πάμε στην Κύμη με καλύτερη ψυχολογία».
Πως είναι το κλίμα στον Αμπελωνιακό και ποιες οι σχέσεις ποδοσφαιριστών, προπονητή και διοίκησης;
«Το κλίμα στην ομάδα του Αμπελωνιακού, το έχω ζήσει από πρόπερσι. Δεν έχω περάσει πουθενά αλλού κάτι παρόμοιο. Ακόμη και στην ΑΕΛ, όπου ήμασταν όλοι στην ίδια ηλικία στην U20 και ήμουν συμπαίκτης με φίλους και κολλητούς, το κλίμα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που βρήκα στον Αμπελωνιακό. Η διοίκηση βρίσκεται κάθε μέρα στο γήπεδο και πασχίζει για αυτήν την ομάδα και προσπαθεί να βοηθήσει. Το κλίμα, είναι πάρα πολύ καλό, γιατί γύρισαν ξανά οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές που ήμασταν μαζί πριν δυο χρόνια. Έχουμε έναν αξιόλογο προπονητή που έχει αρκετές γνώσεις πάνω στο ποδόσφαιρο. Είναι πάρα πολύ καλό το κλίμα και αυτό πιστεύω ότι μας βοηθάει στο να βγάλουμε κι ένα οικογενειακό πρόσωπο μέσα στον αγώνα. Όλοι νοιάζονται για την ομάδα, από τον πρόεδρο, μέχρι και τον μικρότερο ποδοσφαιριστή».
Έχει κάποιες ακαδημίες φέτος η ομάδα του Αμπελωνιακού;
«Ναι, έχουμε ακαδημίες. Ο ίδιος ο κύριος Γκαμπέτας ασχολείται με αυτές και μέχρι στιγμής έχει προωθήσει τρεις παίκτες από τις ακαδημίες στην αντρική ομάδα. Η δουλειά που γίνεται εκεί είναι αξιόλογη και επειδή έχω παρακολουθήσει μερικά φιλικά των ακαδημιών, μπορώ να πω ότι ο Αμπελωνιακός έχει ταλέντο».
Η φετινή μορφή της Γ’ Εθνικής, είναι θετική ή αρνητική για της ομάδες;
«Η νέα αυτήν κατηγορία, όπως όλοι γνωρίζουμε, έγινε για οικονομικούς λόγους. Θετικό κατά την γνώμη μου δεν είναι. Πέρυσι, που η Α’, η Β’ και η Γ’ κατηγορίες ήταν επαγγελματικές, υπήρχαν κάποια σίγουρα λεφτά για ορισμένους ποδοσφαιριστές. Τώρα, η κατηγορία αυτήν είναι καθαρά ερασιτεχνική και τα χρήματα είναι μόνο στην κρίση της διοίκησης, δηλαδή εάν θέλει δίνει και αν θέλει δεν δίνει. Για εμένα, είναι καλό όσον αφορά τις ομάδες, γιατί γλυτώνουν κάποια έξοδα, όμως δεν είναι καλό για εμάς τους ποδοσφαιριστές, γιατί δεν υπάρχει κατηγορία που να δίνει χρήματα πλέον. Βέβαια, από την άλλη και στην Α’ και στην Β’ Εθνική, υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές απλήρωτοι, οπότε τι να λέμε τώρα. Η κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι αυτό».
Ποιες ομάδες έχεις ξεχωρίσει από αυτές που βρίσκονται στον Όμιλο σας και είναι από τον Νομό μας;
«Πιστεύω ότι με βάση το ρόστερ, η Αγιά, έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα και διαθέτει ποδοσφαιριστές, με βαρύ όνομα, που γνωρίζουν πολύ καλά την κατηγορία. Πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, πίστευα ότι η Αγιά θα είναι μια από τις ομάδες που θα ανέβει. Ωστόσο, εδώ φαίνεται ότι δεν παίζει ρόλο μόνο το χρήμα, αλλά και το τι θέλει κάθε ομάδα. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Αγιά δεν έχει δείξει το ανταγωνιστικό πρόσωπο που όλοι περιμέναμε. Μετά, όσον αφορά την Τερψιθέα, πρόκειται για μια ομάδα, που είναι δεμένη, καθώς αρκετά παιδιά βρίσκονται εκεί από πέρυσι και πρόπερσι. Ο Πυργετός, από την άλλη, παρόλο που έχω και φίλους εκεί και είναι πολύ καλοί ποδοσφαιριστές, δείχνει μέχρι στιγμής ότι θα είναι ο αδύναμος κρίκος της κατηγορίας, καθώς έχει νεανική ομάδα».
Πιστεύεις ότι η Γ’ Εθνική, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, αποτελεί ένα πάτημα για νέα παιδιά όπως εσύ, με ταλέντο, ούτως ώστε να καταξιωθούν;
«Ναι. Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη κατηγορία μπορεί να αποτελέσει το πάτημα για έναν ποδοσφαιριστή, καθώς από όσα γνωρίζω μέχρι τώρα, η Γ’ Εθνική, παρακολουθείται από ομάδες ανώτερων κατηγοριών. Είναι μια ευκαιρία και για εμένα που είμαι 19 χρονών, αλλά και για άλλους ποδοσφαιριστές να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο, είτε αυτό σημαίνει για παιδιά που είναι δανεικοί από την ΑΕΛ, ότι θα γυρίσουν εκεί από την στιγμή που του χρόνου θα αγωνίζεται σε μεγαλύτερη κατηγορία, είτε να παν κάπου αλλού και να εξελίξουν την καριέρα τους».
Υπάρχει ταλέντο στον Νομό Λάρισας και εάν ναι, αξιοποιείται σωστά;
«Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα κατά την προσωπική μου γνώμη. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Πιστεύω ότι υποδομές στην Λάρισα υπάρχουν. Είτε στην ομάδα της ΑΕΛ, είτε σε διάφορες ακαδημίες που δουλεύουν με παιδιά και μετά τα προωθούν. Ταλέντο υπάρχει στην Λάρισα, καθώς οι Μικτές του Νομού πάντα ήταν από τις καλύτερε ομάδες και διεκδικούσαν την πρωτιά. Ωστόσο, πιστεύω ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που να μπορούν να το αξιολογήσουν. Η ΑΕΛ έπεσε στην Γ’ Εθνική, σε μια ερασιτεχνική κατηγορία και κατά την προσωπική μου γνώμη, θα έπρεπε να στηριχτεί περισσότερο στους ποδοσφαιριστές που είχε στις υποδομές. Να κάνει μια ομάδα με έξι παίκτες από τις υποδομές και άλλους πέντε έμπειρους, όπως ο Νεμπεγλέρας και ο Κυριακίδης, που είναι ποδοσφαιριστές που θα βοηθούσαν τους νεότερους. Θα μπορούσε να γίνει κάτι καλό, ωστόσο υπάρχουν αντίθετα παραδείγματα, όπως ο Ευαγγέλου, που έπαιζε στην ΑΕΛ, δεν θεωρήθηκε καλός από την ομάδα και έφυγε, πήγε στον Εργοτέλη και πλέον αγωνίζεται σε μεγαλύτερη κατηγορία. Έφυγαν κι άλλοι παίκτες από την ΑΕΛ από τότε που έπεσε Γ’ Εθνική. Της έχουν φύγει μέσα από τα χέρια της αρκετά ταλέντα. Επειδή το έχω ζήσει κι εγώ το συγκεκριμένο θέμα, πιστεύω ότι υπάρχουν ποδοσφαιριστές που αδικήθηκαν από την ομάδα. Υποδομές όπως είπα υπάρχουν, αλλά στην συνέχεια δεν υπάρχει κάποιος που να χειριστεί καλά την κατάσταση. Έτσι, αρκετοί ποδοσφαιριστές, φεύγουν για Αθήνα, Κρήτη, Ξάνθη και παν σε ομάδες, που όχι μόνο τις βοηθάν αλλά αυτές οι ομάδες στην συνέχεια βγάζουν και λεφτά από αυτούς».
Μπορείς να μας κάνεις ένα σχόλιο για την ΑΕΛ και για την πορεία που κάνει φέτος;
«Το ρόστερ της ΑΕΛ, θα μπορούσε να σταθεί ακόμα και στην Β’ Εθνική. Μιλάμε για έμπειρους ποδοσφαιριστές, που έχουν παίξει σε Α΄Εθνική και Ευρώπη. Οι παίκτες που έπαιζαν πέρυσι, όπως ο Καρανίκας και ο Μπλέντι, ξέρουν την Β’ Εθνική. Η ΑΕΛ, πιστεύω ότι θα είναι περαστική από την κατηγορία και απλά χτίζει την ομάδα για του χρόνου, στην Β’ Εθνική».
Έχεις βάλει κάποιον προσωπικό στόχο; Ποιες είναι οι φιλοδοξίες και τα όνειρα σου;
«Κακά τα ψέματα, έχω αρχίσει να απελπίζομαι από το κεφάλαιο ποδόσφαιρο. Από την στιγμή που τα χα δώσει όλα στο ποδόσφαιρο και πιστεύω ότι ακόμα δεν έχω ανταμειφθεί, δεν υπάρχει κάποιο όνειρο μέχρι στιγμής. Είναι μια καλή χρονιά φέτος στον Αμπελωνιακό, ούτως ώστε αν υπάρξει κάτι καλύτερο του χρόνου να το κυνηγήσω, αλλά αν δεν υπάρχει κάτι πάρα πολύ καλό για εμένα θα πάω στην Κομοτηνή που έχω περάσει, με γεμάτη την χρονιά και θα προσπαθήσω να κάνω κάτι εκεί. Στόχος μου πλέον, είναι το πανεπιστήμιο καθαρά, γιατί βλέπω ότι στο ποδόσφαιρο παίζουν άλλα. Από την στιγμή που ασχολούμαι από την Δευτέρα δημοτικού με το ποδόσφαιρο, έχω μάθει κάποια πράματα. Δηλαδή, αν δεν έχεις καλό μάνατζερ, ή χρήμα, ή έστω κάποιον να σε προωθήσει, δεν προχωράς και είναι δύσκολο να παίξεις ποδόσφαιρο, όχι μόνο στην Λάρισα, αλλά και γενικά. Για αυτό άλλωστε το ελληνικό ποδόσφαιρο πλέον δεν έχει να δείξει κάτι ιδιαίτερο. Με εξαίρεση τον Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός έχει πέσει αισθητά, η ΑΕΚ βρίσκεται στην Γ’ Εθνική, μόνο ο ΠΑΟΚ έχει κάποια χρήματα και πιστεύω ότι θα τα πάει καλά. Από εκεί και πέρα όμως, βρίσκεται το χάος. Από χρήμα, οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές δεν παίρνουν τίποτα. Δεν υπάρχει κίνητρο πλέον. Εγώ προσωπικά, κάποιον ποδοσφαιριστή που βρίσκεται τώρα στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, θα τον παρότρυνα να διαβάσει και να περάσει κάπου, όχι δηλαδή ότι ένα πτυχίο θα εξασφαλίσει κάτι, αλλά με αυτό θα μπορεί να κυνηγήσει κάτι άλλο. Τα χρήματα στο ποδόσφαιρο, στην Ελλάδα με εξαίρεση τις ομάδες που προανέφερα δεν υπάρχουν. Μόνο στο εξωτερικό υπάρχουν. Το ποδόσφαιρο, έχει φτάσει σε σημείο να είναι δεύτερη δουλειά για εμάς».
Έχεις να προσθέσεις κάτι για το τέλος;
«Θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω την ομάδα της Πελασγιώτιδας, που με πρόσεξε και με πήρε από μικρό. Μπορεί το πέρασμά μου από την ΑΕΛ να ήταν σύντομο, αλλά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Κουτσαφτίκη, που μου συμπαραστάθηκε πάρα πολύ, καθώς ήταν αυτός που με πήρε από την Πελασγιώτιδα και με βοήθησε να συνεχίσω. Στην συνέχεια, θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον κύριο Παραφέστα, που τον είχα προπονητή στον Αμπελωνιακό, ο οποίος μου έκανε το κλικ για να κάνω κάτι παραπάνω, καθώς τότε στην Δ’ Εθνική μου έδωσε τις συμμετοχές και με βοήθησε πολύ».