Βαθμολογία

Ούτε θαύμα δεν μπορεί να την σώσει...

Ακόμα έναν «άθλο» καλείται να φέρει εις πέρας απόψε (19/4) η Μπαρτσελόνα, η οποία θα πρέπει να ανατρέψει το εις βάρος της 3-0 κόντρα στην Γιουβέντους, ώστε να πάρει αυτή το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το σύνολο του Λουίς Ενρίκε έρχεται αντιμέτωπο με ένα «γνώριμο σκηνικό», καθώς για δεύτερη συνεχόμενη φορά φέτος βρίσκεται με «την πλάτη στον τοίχο» και θα πρέπει να κάνει και πάλι ένα «θαύμα», ώστε να μπορέσει να συνεχίσει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Αυτή τη φορά βέβαια τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά συγκριτικά με το ότι έκαναν οι «μπλαουγκράνα» κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Φαινομενικά θα μπορούσε να πει κάποιος πως ένα σκορ όπως το 4-0 που δεν στάθηκε δυνατό να αποκλείσει την Μπαρτσελόνα από τα «ευρωπαϊκά σαλόνια», μοιάζει δυσκολότερο από αυτό που έχουν να διαχειριστούν πλέον οι «μπλαουγκράνα».

Ωστόσο σε μια διπλή αναμέτρηση το σκορ δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που θα πρέπει να σε απασχολεί. Είναι η αντίπαλη ομάδα, ο τρόπος που αγωνίζεται αλλά και πολλοί άλλοι λόγοι που καθιστούν αυτό που καλείται να πράξει πλέον η Μπαρτσελόνα, δυσκολότερο σε σχέση με αυτό που έχει ήδη πετύχει.

Είναι λίγο η φανέλα της Γιουβέντους που όπως και να το κάνουμε δεν έχει το ίδιο «βάρος» με αυτό της Παρί Σεν Ζερμέν. Είναι το γεγονός πως η «Μεγάλη Κυρία» πλέον ταξιδεύει στο Καμπ Νου προϊδεασμένη από το τι μπορεί να καταφέρει η Μπαρτσελόνα...

Το αγωνιστικό πλάνο που χαρακτηρίζει τους Ιταλούς μοιάζει ίσως ο μεγαλύτερος παράγοντας, ο οποίος δεν σου αφήνει περιθώριο να πιστέψεις ότι η Μπαρτσελόνα μπορεί να επαναλάβει το θαύμα.

Η Γιουβέντους δεν είναι η ομάδα που θα πάει στο Καμπ Νου και θα... «τα χάσει». Που θα δεχθεί πίεση και θα διαταραχθεί. Αυτό έχει μάθει να κάνει καλά... Να αμύνεται και να χτυπάει στην κόντρα. Η «συνταγή» αυτή που με πολύ πετυχημένο τρόπο «ξεδίπλωσε» στο γήπεδό της και απέδωσε καρπούς στο πρώτο ματς. Αυτό που με λίγα λόγια δεν γνώριζε να κάνει η Παρί... Μια επιθετική ομάδα που όταν κλήθηκε να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που ήταν φτιαγμένη να κάνει, έχασε τον έλεγχο και οδήγησε την Μπαρτσελόνα στον θρίαμβο.

Στα συν της Γιουβέντους συγκταλέγεται βεβαίως και το γεγονός πως αποθεραπεύθηκε πλήρως και είναι διαθέσιμος ο επιθετικός Ντιμπάλα (πρωταγωνιστής στο πρώτο ματς).

Η «Μεγάλη Κυρία» έχει το αποτέλσμα στα χέρια της και πλέον καλείται να «παίξει ένα ρόλο» που τον έχει μάθει πολύ καλά. Έχει όλα τα όπλα στη φαρέτρα της και συναντά μια Μπαρτσελόνα που θα έχει πίεση από το σφύριγμα της έναρξης του αγώνα.

Σίγουρα ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πως η «Μπάρτσα» έχει πιθανότητες να πετύχει εκ νέου το ακατόρθωτο.

Έχει... 5,6% για την ακρίβεια.

 Η UEFA παρουσίασε τις πιθανότητες πρόκρισης που έχει το σύνολο του Λουίς Ενρίκε. Άλλες 467 φορές στο παρελθόν έχει βρεθεί ομάδα με την «πλάτη στον τοίχο» (σε Champions League/Κύπελλο Πρωταθλητριών, Κύπελλο UEFA/Europa League και Κύπελλο Κυπελλούχων), θέλοντας να ανατρέψει σκορ του 3-0, με τους νικητές του πρώτου ματς να παίρνουν την πρόκριση τις 441! Δηλαδή μιλάμε για ποσοστό της τάξης του 94,4%, με την Μπαρτσελόνα να περιορίζεται στο… 5,6%!

Πάντως ας μην ξεχνάμε πως στη φάση των «16» η Μπαρτσελόνα είχε σύμφωνα με την προϊστορία… 0% πιθανότητες πρόκρισης μετά την ήττα με 4-0 στο πρώτο ματς απ’ την Παρί Σεν Ζερμέν αλλά στο «Camp Nou» είχαμε την ανατροπή του αιώνα!

Γεγονός είναι πάντως πως για να καταφέρει η «Μπάρτσα» να κάνει την ολική ανατροπή σήμερα (19/4), θέλει έναν απόλυτο συνδυασμό πραγμάτων. Χρειάζεται το τέλειο παιχνίδι, ακόμα καλύτερο από αυτό που είχε κάνει κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν. Χρειάζεται πολύ μια καλή αμυντική λειτουργία ώστε να μην δεχθεί γκολ, αλλά και επιθετική παράλληλα ώστε να «καλύψει» το σκορ. Αν το πετύχει, δεν θα έχει κάνει θαύμα απλά, αλλά θα έχει καταρρίψει κάθε έννοια ποδοσφαιρικής λογικής.

Μ.Ι.