Βαθμολογία

«Άσε τη Ρεάλ, δες τι έκανε η Μπαρτσελόνα...»

Ακόμα μια βραδιά του Τσάμπιονς Λιγκ εχθές (18/4) μας «χάρισε» στιγμές ποδοσφαιρικά «πλούσιες». Μας έδωσε πολλά γκολ, συγκινήσεις, συναισθήματα... Κυρίως όσον αφορά την αναμέτρηση της Ρεάλ Μαδρίτης κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου. Μια «μονομαχία» που ανέδειξε νικήτρια τη «Βασίλισσα» και την έστειλε στα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με ορισμένες αποφάσεις του διαιτητή Βίκτορ Κασάι όμως, να επισκιάζουν τον εν λόγω «θρίαμβο».

Με μια γρήγορη ματιά στο παρελθόν, αξίζει να ανατρέξουμε στη μέρα που η Μπαρτσελόνα έκανε το «ποδοσφαιρικά αδιανόητο» και πήρε τον πρόκριση κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν με το εμφατικό 6-1. Η Μπαρτσελόνα πέρα από την πολύ καλή εμφάνιση εκείνο το βράδυ, είχε τύχη αλλά και διαιτητικές αποφάσεις που λειτούργησαν σε όφελός της. Βεβαίως στη συγκεκριμένη αναμέτρηση ούτε κάν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, στην πλειοψηφία τους, δε στάθηκαν στο γεγονός πως οι αποφάσεις του διαιτητή καθόρισαν εν πολλοίς το αποτέλεσμα. Ασχολήθηκαν με την προσέγγιση του Ουνάι Έμερι στην αναμέτρηση,του άσκησαν δριμεία κριτική, με τον ίδιο να βλέπει... «εφιάλτες» λογικά μέχρι και σήμερα.

Βεβαίως η ίδια αντιμετώπιση δεν υπήρχε και σε ένα μεγάλο κομμάτι φιλάθλων στην Ελλάδα. Η «καραμέλα» της εύνοιας που δέχεται ανά περιστάσεις η Μπαρτσελόνα, έκανε για ακόμα μια φορά την εμφάνισή της. Η «UEFAλόνα» που πιθανώς να μην αξίζει πολλά από όσα έχει πετύχει σήμερα βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο με τον εν λόγω χαρακτηρισμό. Η μόνη ομάδα που «σπρώχνεται», η μόνη που χρειάζεται πάντα το «άγγιγμα» του διαιτητή. Δικαιολογημένα μεν θα πει κανείς, μιας και το «πάτημα» για μια τέτοια συζήτηση έχει δοθεί ουκ ολίγες φορές. Είναι όμως άραγε η μόνη ομάδα που τυγχάνει της συγκεκριμένης «καλομεταχείρισης»;

Κάνοντας μια γρήγορη περιήγηση σε site, σχόλια και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμέσως μετά το ματς της Ρεάλ με την Μπάγερν, αντιλαμβάνεται κανείς πως «δεν τρέχει και κάτι σοβαρό» που η Ρεάλ εχθές (18/4) πήρε την πρόκριση κόντρα στην Μπάγερν με δύο γκολ οφσαϊντ και μια αμφησβητούμενη κόκκινη κάρτα.

Ναι μεν υπάρχει η παραδοχή της «βοήθειας» που πήρε η Ρεάλ, όμως «τέτοια λάθη συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο και πάμε παρακατώ»...

Ο τεχνικός των Βαυαρών Καρλο Αντσελότι πάντως δεν το «είδε» έτσι. Έδωσε την ειρωνική επιβράβευση στον Κασάι λέγοντάς του πως «έκανε καλή δουλειά», ενώ σειρά είχαν και οι ποδοσφαιριστές της Μπάγερν που στάθηκαν στις αποφάσεις Ούγγρου διαιτητή.

Θα μπορούσε να θεωρηθεί πραγματικά ανεξήγητο το γεγονός πως μετά τα όσα έγιναν στο Κάμπ Νου δημιουργήθηκε ένας τεράστιος ντόρος σχετικά με το «θαύμα» του διαιτητή Ντένιζ Αϊτεκίν και όχι της «Μπάρτσα», ενώ μετά τα όσα ακολούθησαν στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» η Ρεάλ απλά... έτυχε να περάσει και με τη «βοήθεια» του διαιτητή. Μάλιστα μοιάζει ακόμα πιο παράλογο, όταν στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει αντίδραση από το αντίπαλο δέος για τη διαιτησία (Παρί), ενώ στην δεύτερη έχει δημιουργηθεί «μεγάλος θόρυβος» (Μπάγερν).

Ίσως βέβαια εδώ να υπάρχει εξήγηση. Δεν έχουν περάσει αλήθεια και πολλά χρόνια από τη λεγόμενη «αυτοκρατορία» της Μπαρτσελόνα. Από το «οικοδόμημα» του Πεπ Γκουαρδιόλα που έδειχνε εξ' ολοκλήρου άτρωτο μπροστά σε κάθε αντίπαλο. Με το φοβερό πάσινγκ γκέιμ, το τίκι-τάκα που κανείς δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα είτε να διασυρθεί, είτε απλά να χάσει κόντρα στους «μπλαουγκράνα». Όπως όμως κάθε σε κάτι σπουδαίο και μοναδικό που πετυχαίνει κανείς στη ζωή του, αποκτά αυτομάτως ακόλουθους και θαυμαστές, έτσι «γεννά» και αυτούς που θα βρούν τρόπο να το αποδοκιμάσουν. Έτσι μπορεί η παρέα του Μέσι, του Τσάβι, του Ινιέστα και Βίγια να δημιούργησε ουκ ολίγους ένθερμους οπαδούς των «μπλαουγκράνα», αλλά οδήγησε και στη δημιουργία των «Αντι-Μπαρτσελονιστών». Όταν λοιπόν μια ομάδα δεν παρουσιάζει το παραμικρό ελάττωμα, πρέπει να βρεις άλλους «αδιεξόδους» για να αποδοκιμάσεις. Ένας από αυτούς είναι και η λεγόμενη εύνοια που τυγχάνει η Μπαρτσελόνα από τη διαιτησία.

Ίσως κάποιοι θα πρέπει να αναθεωρήσουν σε κάποια πράγματα. Με μια πιο ψύχραιμη ματιά να κρίνουν τα πράγματα αντικειμενικά και να μην έχουν επιλεκτική μνήμη που θα την επικαλούνται όποτε βολεύει. Κι' αυτό διότι όταν θα τους πεις για το χθεσινό (18/4) παιχνίδι της Ρεάλ με την Μπάγερν θα σου πούνε «Ασέ τη Ρεάλ, δες τι έκανε η Μπάρτσα». Οι αποφάσεις που έδωσαν «χέρι βοηθείας» στη Ρεάλ εν προκειμένω, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα, έχουν μπει για τα καλά στο χρονοντούλαπο για εκείνους και δεν πρόκειται να έρθουν στην επιφάνεια. «Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια», το άρωμά της όμως όμως έχει εξασθενίσει...

Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Δεν είναι πάντα δίκαιο και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό. Όπως δείχνουν οι εξελίξεις βέβαια, τα πράγματα και με τη βοήθεια της τεχνολογίας τείνουν να αλλάξουν... Ως τότε όμως καλό θα ήταν να υπάρχει σωστή κρίση, δίχως κόμπλεξ και εμπάθειες.

Μ.Ι.