Βαθμολογία

Πατέτσος: «Η κρίση είναι ευκαιρία για εμάς»

Ο νεαρός τερματοφύλακας του Λαρισαϊκού, Αλέξανδρος Πατέτσος, αγωνίζεται χρόνια με τα χρώματα της ομάδας και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για αυτούς που ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του Νομού μας.

Πέρυσι, πήγε ως δανεικός στην Νίκαια, όπου είχε μια καλή παρουσία σε όσα παιχνίδια αγωνίστηκε, ενώ φέτος επέστρεψε στην ομάδα που ξεκίνησε, τον Λαρισαϊκό, που αγωνίζεται στην Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία, ώστε να τον βοηθήσει να επανακάμψει.

Συνέντευξη στον Γιώργο Μητσιούλη

Το athleticlarissa, μίλησε μαζί του σχετικά με τα όνειρα του, τις φιλοδοξίες του, αλλά και το ποδόσφαιρο γενικά, με τον ίδιο να λέει την άποψη του για όσα θέματα απασχολούν το τοπικό, αλλά και εν γένει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πότε ξεκίνησες το ποδόσφαιρο και από ποιες ομάδες έχεις περάσει;

«Ξεκίνησα το ποδόσφαιρο σε ηλικία 12 ετών, από τα παιδικά τμήματα του Λαρισαϊκού. Στην συνέχεια και συγκεκριμένα το 2010, ανέβηκα στην μεγάλη ομάδα, όπου έκατσα για 2-3 χρόνια. Έπειτα, πήρα μεταγραφή ως δανεικός στην Νίκαια και φέτος επέστρεψα στον Λαρισαϊκό. Επιπλέον, έχω παίξει και στην Μικτή, όταν ήμουν 14 ετών, όπου είχα προπονητή τον κύριο Δημήτρη Τσέτσιλα».

Τι εντυπώσεις σου έχουν μείνει τόσα χρόνια που παίζεις στον Λαρισαϊκό;  

«Ο Λαρισαϊκός μου έχει προσφέρει πολλές συγκινήσεις. Πρώτα από όλα, με βοήθησε να ανέβω, να εξελιχτώ και να γίνω καλύτερος, μέσα από την συμμετοχή μου στα παιχνίδια της ομάδας. Επιπλέον, διαθέτει καλούς ποδοσφαιριστές, που στις προπονήσεις βοηθούσαν κι εμένα να βελτιωθώ μέρα με την μέρα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που βρίσκομαι σε αυτήν την ομάδα».

Από το πέρασμα σου από την Νίκαια, τι αποκόμισες;

«Στην Νίκαια, τα πράματα ήταν αλλιώς. Δεν το είχα νιώσει ξανά αυτό, καθώς τόσα χρόνια ήμουν μόνο σε μια ομάδα. Ήταν μια εντελώς διαφορετική εμπειρία για εμένα. Ο κύριος Ζιάκας, που ήταν προπονητής, έκανε πολύ καλή και δυνατή προπόνηση και έδινε μεγάλη σημασία σε εμάς τους μικρότερους σε ηλικία. Ήταν άλλο το επίπεδο δουλειάς. Υπήρχε άλλο κλίμα, άλλοι παίκτες και πολύ καλύτερο επίπεδο δουλειάς, τόσο ομαδικά, όσο και σε ατομικό επίπεδο».

Μπορείς να κάνεις ένα σχόλιο για την πορεία του Λαρισαϊκού τα τελευταία χρόνια; Που οφείλεται η καθοδική πορεία της ομάδας;

«Σίγουρα, μεγάλο ρόλο έπαιξε η απουσία των τμημάτων υποδομής που τόσα χρόνια δεν υπήρχαν και φέτος σιγά-σιγά δημιουργούνται και πάλι. Η ομάδα δεν είχε δικούς της παίκτες, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να βρει παίκτες κάνοντας μεταγραφές, που την επόμενη χρονιά έφευγαν. Αυτό πιστεύω ότι οδήγησε την ομάδα σε αυτό το σημείο. Δεν υπήρχε σταθερός κορμός, καθώς ήταν πολύ λίγα τα άτομα που έμεναν κάθε χρόνο στην ομάδα. Το καλό τώρα, είναι ότι τουλάχιστον έμειναν κάποια άτομα που ήταν από παλιά στην ομάδα».

Στόχος σου είναι να συνεχίσεις στο ποδόσφαιρο, ή να ασχοληθείς με κάτι άλλο στο μέλλον;

«Αυτήν την στιγμή μαθαίνω την τέχνη του θερμοϋδραυλικού στον ΟΑΕΔ. Σίγουρα, θέλω να ασχοληθώ και με τα δύο και από εκεί και πέρα θα δείξει το μέλλον. Είναι αρκετά δύσκολος ο συνδυασμός αυτός, ωστόσο στην ηλικία που είμαι έχω όρεξη και για τα δύο».

Η Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία, όπου αγωνίζεται ο Λαρισαϊκός, αποτελεί για σένα μια ευκαιρία να αποδείξεις τι αξίζεις;

«Πιστεύω ότι στην Β’ ΕΠΣΛ, με τον χρόνο συμμετοχής που θα πάρω, θα βελτιωθώ αρκετά, καθώς φέτος θα είμαι ο βασικός τερματοφύλακας του Λαρισαϊκού. Σίγουρα, αποτελεί για εμένα μια ευκαιρία καθώς στις μεγαλύτερες κατηγορίες όπου αγωνιζόταν ο Λαρισαϊκός, δεν είχα και τόσο πολύ χρόνο συμμετοχής. Η Β’ κατηγορία, είναι εντελώς διαφορετική από τις μεγαλύτερες και αποτελεί ευκαιρία για ποδοσφαιριστές μικρότερης ηλικίας που θέλουν να ξεκινήσουν τώρα το ποδόσφαιρο και να πάρουν κάποιες εμπειρίες».

Μπορείς να συγκρίνεις την Β’ κατηγορία, με την Α’ και την Α1’; Τι ομοιότητες υπάρχουν και τι διαφορές;

«Υπάρχει τεράστια διαφορά. Τα πρωταθλήματα των μεγαλύτερων κατηγοριών έχουν ποιοτικότερους παίκτες. Στην Α’ και στην Α1’ παν παίκτες αναγνωρισμένης αξίας που έχουν παίξει και σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Από την άλλη, στην Β’ ΕΠΣΛ, οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές είναι κυρίως αυτοί που ξεκινάν τώρα, αλλά και κάποιοι άλλοι, που μια ζωή έπαιζαν σε αυτήν την κατηγορία. Επιπλέον, είναι διαφορετικός ο τρόπος δουλειάς στις ομάδες, όπως επίσης και ο τρόπος παιχνιδιού».

Ο Λαρισαϊκός φέτος ξεκίνησε με προπονητή τον κύριο Ανδρεούδη, που αποχώρησε και στην συνέχεια ανέλαβε ο κύριος Μπατσαράς. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από την συνεργασία με τους δύο αυτούς προπονητές;

«Οι εντυπώσεις που έχω είναι καλές. Και οι δύο προπονητές έκαναν πολύ καλή δουλειά. Με τον κύριο Ανδρεούδη που ξεκινήσαμε το καλοκαίρι έχω θετικές εντυπώσεις, καθώς έκανε πολύ καλή δουλειά και με βοήθησε αρκετά. Επίσης τώρα, ο κύριος Μανώλης Μπατσαράς, που ανέλαβε χρέη τεχνικού, κάνει εξ’ ίσου καλή δουλειά και είμαι αρκετά ευχαριστημένος. Πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει αρκετά η συνεργασία μαζί του».

Ποιος είναι ο στόχος της ομάδας για φέτος;

«Πρώτα από όλα, έτσι όπως βλέπω, θα στηριχτούμε στα νέα παιδιά και θα βάλουμε στόχο την γρήγορη και εύκολη παραμονή. Η Β’ κατηγορία, είναι κάπως περίεργη. Εμείς, θέλουμε πρώτα να διασφαλίσουμε την παραμονή μας και στην συνέχεια αν έρθει και η άνοδος θα είναι καλοδεχούμενη».

Μέχρι στιγμής έχετε παίξει ένα παιχνίδι στην Β’ κατηγορία. Ποιες είναι οι μέχρι τώρα εντυπώσεις σου;

«Αυτό το συγκεκριμένο παιχνίδι, το είδα πολύ περίεργα. Μπορώ να πω ότι στην Β’ ΕΠΣΛ, ο αντίπαλος δεν σε σέβεται και τόσο στον αγωνιστικό χώρο, από την άποψη χτυπημάτων και σκληρών μαρκαρισμάτων. Μέχρι στιγμής, κατάλαβα ότι περισσότερο ρόλο παίζει η δύναμη στην Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία».

Πιστεύεις ότι η οικονομική κρίση που υπάρχει στο ποδόσφαιρο είναι μια ευκαιρία για εσάς τους νεότερους παίκτες να βγείτε μπροστά και να δείξετε την αξία σας;

«Πιστεύω ότι για εμάς τους νεότερους ποδοσφαιριστές, είναι μεγάλο πλεονέκτημα το ότι οι ομάδες ξεκίνησαν να στηρίζονται σε νέα παιδιά. Θα μας βοηθήσει πάρα πολύ αυτό, καθώς διάφορες ομάδες ξεκίνησαν να ρίχνουν το βλέμμα τους και προς τα εμάς, κάτι που δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι κάθε ποδοσφαιριστής μπορεί να πετύχει τον στόχο του από την στιγμή που έχουν έρθει έτσι τα πράματα. Επομένως, είναι μια ευκαιρία για τις μικρότερες ηλικίες να αναδειχτούν και αυτήν την ευκαιρία δεν πρέπει να την αφήσουμε».

Μπορείς να κάνεις ένα σχόλιο για την προβληματική κατάσταση των γηπέδων της πόλης της Λάρισας; Πως μπορεί αυτό να βελτιωθεί;

«Επειδή τα ξέρω όλα τα γήπεδα της Λάρισας και τα έχω δει, θεωρώ πως όλα είναι ακατάλληλα για ποδόσφαιρο. Υπάρχουν αρκετές ομάδες που χρησιμοποιούν το ίδιο γήπεδο, με αποτέλεσμα αυτό να μην είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ειδικά, τώρα, που έρχεται και χειμώνας, πιστεύω ότι θα έχουμε αρκετά προβλήματα. Μόνη λύση που βλέπω, είναι να φτιαχτούν νέα γήπεδα».

Την ΑΕΛ, πως την βλέπεις την φετινή χρονιά;

«Για την ΑΕΛ, είμαι σίγουρος ότι θα πάρει το πρωτάθλημα και θα ανέβει να παίξει εκεί που της αξίζει. Στο πρώτο ματς με τον Ολυμπιακό Βόλου για το Κύπελλο δεν έδειξε και τόσο καλό πρόσωπο, αλλά θεωρώ ότι αυτό οφείλεται στην κούραση της προετοιμασίας. Στο πρωτάθλημα πιστεύω ότι θα τα πάμε καλά και η ομάδα θα ανέβει».

Είναι όνειρο σου κάποια στιγμή να αγωνιστείς στην ΑΕΛ;

«Φυσικά. Κάθε Λαρισαίος που παίζει ποδόσφαιρο έχει όνειρο να αγωνιστεί στην ΑΕΛ. Εγώ θέλω να παίξω μόνο στην ΑΕΛ και πουθενά αλλού».

Πως βλέπεις την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα;

«Το επίπεδο στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι και η καλύτερη. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα και το πρωτάθλημα δεν είναι ανταγωνιστικό. Κάθε χρόνο ξέρουμε από την αρχή ποια ομάδα θα πάρει το πρωτάθλημα».

Έχεις να προσθέσεις κάτι για το τέλος;

«Θέλω να ευχηθώ η ΑΕΛ να πάρει το πρωτάθλημα και να ανέβει στην Super League. Από εκεί και πέρα, να ευχηθώ όλες οι ομάδες να έχουν ένα καλό πρωτάθλημα, χωρίς τραυματισμούς και να βλέπουμε καλό ποδόσφαιρο».