Βαθμολογία

Μαστακούλης: «Θα προσπαθήσω να ανταπεξέλθω και στα δύο»

Το athleticlarissa δίνει λόγο στους νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές του Νομού μας, μέσα από την στήλη «Τα ποδοσφαιρικά νιάτα της Λάρισας», την οποία και καθιερώσαμε τα τελευταία χρόνια μεγάλη επιτυχία. Αυτή την εβδομάδα μαζί μας ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ αλλά και την Εθνικής μας ομάδας, ο Φώτης Μαστακούλης.

Συνέντευξη στον Γιώργο Μητσιούλη

Ο εν λόγω παίκτης μας μίλησε για την ομάδα του αλλά και το μέλλον του στην ΑΕΛ, τις Μικτές, την Εθνική όπου και αποτελεί βασικό στέλεχός της, αλλά και το Μουντιάλ! Αναλυτικά η συνέντευξη:

Μπορείς να μας πεις δυο λόγια για εσένα; Πότε και σε ποια ομάδα ξεκίνησες το ποδόσφαιρο και ποιοι είναι οι στόχοι σου;

«Ξεκίνησα από την ΑΕΛ, σε ηλικία 8 ετών. Στην αρχή δεν το έβλεπα και τόσο επαγγελματικά, ωστόσο όταν μετά από τρία χρόνια μπήκα στην Μικτή άρχισα να το θέλω περισσότερο. Στην συνέχεια, προχώρησα και μπήκα στην Περιφερειακή ομάδα, όπου το επίπεδο ήταν ακόμα υψηλότερο μιας και παίξαμε στον τελικό του Καραϊσκάκη πέρυσι. Από εκεί ξεκίνησα να το βλέπω κάπως πιο σοβαρά και να θέλω να συνεχίσω και επαγγελματικά. Στην συνέχεια, δοκιμάστηκα στον Ολυμπιακό, όπου ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία και πήγα και στην Εθνική, όπου έπαιξα τέσσερις φορές στην ομάδα κάτω των 15 ετών».

Τι εμπειρίες αποκόμισες από την Εθνική αλλά και από την δοκιμή σου στον Ολυμπιακό;

«Το επίπεδο εκεί ήταν υψηλό και δεν έχει καμιά σχέση με αυτά που κάνουμε εδώ. Σίγουρα, είναι πολύ πιο γρήγορο το ποδόσφαιρο εκεί και χρειάζεται πολλή δουλειά για να φτάσει κανείς σε αυτό το επίπεδο. Ήταν άλλο το σύστημα προπόνησης και πιο εξελιγμένο».

Πως βλέπεις το μέλλον σου στην ΑΕΛ;

«Συνεχίζω κανονικά στην ΑΕΛ. Τώρα που η ομάδα ανέβηκε στην Football League έχω πάει δοκιμαστικά και στην Under 20, όπου δεν ξέρω αν θα παραμείνω γιατί το επίπεδο εκεί είναι αρκετά υψηλότερο. Φυσικά, θα ήθελα να συνεχίσω κάποια στιγμή στην ανδρική ομάδα όμως ξέρω ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο».

Τι χρειάζεται για έναν νεαρό ποδοσφαιριστή για να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να κλείσει ένα συμβόλαιο με μια επαγγελματική ομάδα;

«Σίγουρα χρειάζεται σκληρή δουλειά, τσαγανό και να πιστεύει κανείς στον εαυτό του και πάνω από όλα να έχει δύναμη. Επίσης πρέπει να μην έχει άγχος όταν υπάρχει κόσμος στο γήπεδο και τον βλέπει για να μπορεί να αποδώσει αυτά που μπορεί».

Τι εμπειρίες έχεις αποκομίσει από την συμμετοχή σου στις Μικτές Ομάδες του Νομού μας;

«Πέρυσι και φέτος οι προπονητές μας ήταν πολύ καλοί. Μπορεί φέτος να μην κάναμε τόσο καλή πορεία, ωστόσο πιστεύω ότι προσπαθήσαμε αρκετά. Μπορεί να έπαιξε ρόλο και η ηλικία κάποιων παιδιών, επειδή φέτος υπήρχαν και μικρότερες ηλικίες. Επιπλέον, αποκόμισα αρκετές εμπειρίες με την Περιφερειακή ομάδα, όπου το επίπεδο ήταν αρκετά υψηλό και έμαθα αρκετά πράματα».

Τι είναι πιο σημαντικό για εσένα; Το σχολείο και οι σπουδές, το ποδόσφαιρο, ή συνδυασμός και των δύο;

«Θα ήθελα να μπορέσω να τα συνδυάσω και τα δύο, δίνοντας όμως λίγη περισσότερη έμφαση στο ποδόσφαιρο, επειδή αυτό είναι που με ενδιαφέρει πιο πολύ. Σίγουρα, κάτι τέτοιο θα είναι πολύ δύσκολο μιας και του χρόνου θα πάω στο Λύκειο, όπου σίγουρα υπάρχουν περισσότερες απαιτήσεις, ωστόσο με σκληρή δουλειά θα προσπαθήσω να ανταπεξέλθω και στα δύο».

Με ποιους προπονητές έχεις συνεργαστεί μέχρι τώρα και τι έχεις κρατήσει από τον καθένα;

«Στην αρχή στην ΑΕΛ είχα τον κύριο Παπακωστούλη, που ήταν ένας πολύ καλός προπονητής και με βοήθησε να εξελιχθώ. Στην συνέχεια, είχα τον κύριο Γιάννη Βασιλείου, που έχει τέσσερα χρόνια στις υποδομές της ΑΕΛ και βοηθάει αρκετά τα παιδιά να προχωρήσουν. Στις Μικτές, είχα προπονητή τον κύριο Σελιώνη που ήταν πολύ καλός με τα παιδιά, όπως επίσης και ο κύριος Άρης Πατσής την επόμενη χρονιά και φέτος στις Μικτές είχα τον κύριο Μπίζιο μαζί με τον κύριο Φώλλα».

Ενώ είχαμε συνηθίσει την Λάρισα να παίρνει την πρωτιά στις Μικτές φέτος δεν τα κατάφερε. Τι πιστεύεις ότι έφταιξε;

«Πιστεύω ότι σε όλα τα παιχνίδια μπήκαμε δυνατά, αλλά στο παιχνίδι με την Καρδίτσα μπήκαμε πιο χαλαρά και αυτό το πληρώσαμε μιας και δεν υπολογίσαμε όσο έπρεπε τον αντίπαλο. Σίγουρα, έπαιξε ρόλο και η ατυχία, αλλά και τα γήπεδα όπου δεν είχαν τον κατάλληλο αγωνιστικό χώρο».

Μιας και αναφέρθηκες στο θέμα των γηπέδων, πως σχολιάζεις την κατάσταση στα γήπεδα του Νομού μας;

«Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά καλά γήπεδα και τα καλά είναι εκτός Λάρισας, όπως στην Νίκαια στην Φαλάνη αλλά και αλλού. Μέσα στην πόλη, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε πολλά γήπεδα και θα πρέπει ο Δήμος να μεριμνήσει ώστε να διορθωθεί η κατάσταση, γιατί δεν γίνεται τα παιδιά να μάθουν ποδόσφαιρο σε τέτοια γήπεδα, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος των τραυματισμών».

Πως σχολιάζεις το γεγονός ότι πολλά παιδιά νεαρά σε ηλικία δεν αξιοποιούνται στην Λάρισα και φεύγουν σε άλλες πόλεις;

«Για να μείνουν εδώ τα παιδιά, θα πρέπει η ΑΕΛ να έχει πιο οργανωμένα τμήματα υποδομής. Βέβαια, κάποια παιδιά μπορεί να μην θέλουν να έρθουν στην ΑΕΛ, αλλά αυτό είναι δικαίωμα τους. Σίγουρα όμως χρειάζεται περισσότερη δουλειά από τα τμήματα υποδομής της ΑΕΛ για να παραμένουν εδώ τα παιδιά με ταλέντο».

Πως πιστεύεις ότι θα είναι το πρωτάθλημα των υποδομών του χρόνου, όπου θα συμμετέχει και η ΑΕΛ;

«Σίγουρα οι απαιτήσεις θα είναι περισσότερες και θα υπάρχουν παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Βέβαια, κάποιος στην ηλικία την δικιά μου, δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορεί να πάρει ευκαιρίες σε αυτό το πρωτάθλημα γιατί θα είναι πολύ ανταγωνιστικό. Όπως και να έχει όμως, σίγουρα θα είναι μια εμπειρία για εμένα αλλά και για τα υπόλοιπα παιδιά που θα είμαστε εκεί».

Πως βλέπεις την χρονιά που έρχεται για την ΑΕΛ;

«Η χρονιά που πέρασε, πήγε πολύ καλά για την ΑΕΛ αλλά θέλω να πιστεύω ότι του χρόνου η ομάδα θα πάει πολύ καλύτερα, σε ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με δυνατές ομάδες. Ελπίζω η ΑΕΛ να κάνει κάτι παραπάνω και να ανέβει στην Super League».

Μπορείς να κάνεις ένα γενικό σχόλιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Το ελληνικό ποδόσφαιρο πιστεύω ότι δεν είναι όπως σε άλλες χώρες. Γενικά δεν υπάρχει αξιοκρατία και βλέπουμε πολλά φαινόμενα με κακές διαιτησίες. Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κάτι για να διορθωθεί αυτήν η κατάσταση, γιατί υπάρχει και η κρίση, η οποία όμως αποτελεί και ευκαιρία για εμάς που είμαστε μικροί σε ηλικία, μιας και οι ομάδες που πλέον δεν έχουν τόσο καλά οικονομικά αναγκαστικά στρέφονται στις υποδομές».

Πως είδες την Εθνική μας ομάδα στο Μουντιάλ;

«Στο παιχνίδι με την Κολομβία, πιστεύω ότι η Εθνική μας προσπάθησε πολύ και είχε κάποιες ευκαιρίες να πετύχει γκολ. Από εκεί και πέρα, οι Κολομβιανοί ήταν πιο τυχεροί και κατάφεραν να κερδίσουν. Με την Ιαπωνία παίξαμε πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο και είχαμε κάποιες καλές στιγμές. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι έχουμε ελπίδες να προκριθούμε».

Ποιες ομάδες έχεις ξεχωρίσει από το φετινό Μουντιάλ;

«Την Ολλανδία, την Γαλλία και την Βραζιλία, που είναι η οργανώτρια χώρα».

Έχεις να προσθέσεις κάτι για το τέλος;

«Θέλω να ευχηθώ η ΑΕΛ να έχει μια καλή χρονιά στην Football League, να δημιουργηθούν οι ομάδες των τμημάτων υποδομής και να μπορέσουν να βγουν από εκεί ταλέντα που θα στελεχώσουν την ομάδα στο μέλλον».