Βαθμολογία

«Να πάρουν το ποδόσφαιρο πιο σοβαρά»

ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΤΖΕΛΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Οι δύο χαφ της Αστραπής Νέας Πολιτείας, Κώστας Γαρουφαλιάς και Νίκος Μπατζέλας, που φέτος κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας του που ανέβηκε στην Α1’ ΕΠΣΛ, μίλησα στο athleticlarissa σχετικά με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του Νομού μας, αλλά και το ποδόσφαιρο γενικότερα, σε μια συνέντευξη στα πλαίσια της νέας ενότητας «Τα Ποδοσφαιρικά Νιάτα Της Λάρισας».

Συνέντευξη στον Γιώργο Μητσιούλη

Οι δύο νεαροί ποδοσφαιριστές μίλησαν για όλους και για όλα, ενώ ο Κώστας Γαρουφαλιάς, που ήταν και μέλος της φετινής Μικτής Νέων, μίλησε και για την επιτυχημένη πορεία του συνόλου.

Αρχικά Κώστα, μπορείς να μας πεις δυο λόγια για την Μικτή Νέων, της οποία ήσουν μέλος ; Που οφείλεται η επιτυχημένη πορεία που κάνατε φέτος ;

«Συμμετείχα στην Μικτή Νέων, στις αρχές της χρονιάς. Η φετινή πορεία που έκανε η Μικτή Ομάδα της Λάρισας, ήταν πολύ σημαντική, όπως άλλωστε και η περσινή και αυτό δείχνει ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά, αλλά και ότι υπάρχει άφθονο ταλέντο στην Λάρισα, όπως επίσης και στην Περιφερειακή Ομάδα, για όσα παιδιά συνέχισαν σε αυτήν».

Ποιος ήταν ο ρόλος του κυρίου Μάκη Αλεξούδη στην φετινή επιτυχία ;

«Ο ρόλος του κυρίου Αλεξούδη ήταν πολύ σημαντικός. Ήταν πρώτα απ’ όλα ο κύριος παράγοντας της επιτυχία μας. Είναι πολύ καλός άνθρωπος, πρώτα απ’ όλα, όπως είναι και πολύ καλός προπονητής. Βοήθησε σημαντικά σε όλους τους τομείς την ομάδα. Και στον αγωνιστικό τομέα, αλλά και στον ψυχολογικό, αφού ήταν πάντα δίπλα μας και μας εμψύχωνε».

Όσον αφορά το θέμα των γηπέδων μέσα στην Λάρισα, που είναι λίγα και σε άθλια κατάσταση, κατά την γνώμη σας τι θα μπορούσε να γίνει ;

Νίκος Μπατζέλας: «Βασικά, δεν είναι μόνο η άθλια κατάστασή τους. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν γήπεδα. Πέρυσι κάναμε προπόνηση στο μισό γήπεδο η ανδρική ομάδα, όπως επίσης και τα παιδικά τμήματα. Φέτος, με την νέα διοίκηση και τους νέους προπονητές, αυτήν η κατάσταση βελτιώθηκε, ωστόσο ξέρω ότι όλες οι ομάδες λίγο πολύ έχουν πρόβλημα με τα γήπεδα. Θα πρέπει να δημιουργηθούν νέα γήπεδα, με καλές εγκαταστάσεις και προδιαγραφές και να βοηθηθούν με αυτόν τον τρόπο τα ταλέντα που υπάρχουν στην Λάρισα, αλλά και οι ομάδες για να στέκονται καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο».

Κώστας Γαρουφαλιάς: «Πιστεύω ότι είναι ένα θέμα, που πρέπει να λυθεί άμεσα. Πρέπει να βοηθήσουν όλοι, από τον Δήμο Λαρισαίων, μέχρι και οι παράγοντες που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο στην Λάρισα γενικά. Ενώ υπάρχει πλούσιο ταλέντο και παιδιά που παίζουν μπάλα από μικρή ηλικία, πράγμα που δείχνει πως υπάρχουν ελπίδες για να συνεχιστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, τα γήπεδα αποτελούν το πιο σημαντικό πρόβλημα. Η συμπεριφορά του Δήμου, που δεν ασχολείται με τα γήπεδα και τα παραμελεί δεν είναι σωστή. Τα γήπεδα για τις ομάδες που υπάρχουν στην πόλη μας δεν επαρκούν. Έχουμε πολλές ομάδες στα τοπικά πρωταθλήματα και πρέπει είτε να κατασκευαστούν νέα γήπεδα, είτε να γίνει ανάπλαση κάποιων που ήδη υπάρχουν. Επίσης είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα το γεγονός ότι αρκετές ομάδες μοιράζονται το ίδιο γήπεδο για να κάνουν προπόνηση, γιατί ο προπονητής δεν μπορεί να δουλέψει σωστά με αυτές τις συνθήκες».

Καταφέρατε να ανεβείτε κατηγορία, με την ομάδα σας, την Αστραπή Νέας Πολιτείας. Μπορείτε να μας πείτε μερικά πράγματα για το πώς φτάσατε σε αυτήν την επιτυχία ;

Νίκος Μπατζέλας: «Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι μας αφήνει μια πίκρα αυτήν η χρονιά, γιατί δεν καταφέραμε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Από εκεί και πέρα, το θέμα της ανόδου είχε ξεκαθαρίσει για εμάς από πολύ νωρίς. Όχι ότι ήταν εύκολο, απλά ήμασταν σοβαροί και συγκεντρωμένοι στον στόχο μας στον πρώτο γύρο. Στον δεύτερο γύρο, δεν συνεχίστηκε αυτό, για αυτό χάσαμε και το πρωτάθλημα. Δείχνει να αλλάζει κάτι στην Νέα Πολιτεία και με τους νέους προπονητές και με την διοίκηση. Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι καλύτερα».

Κώστας Γαρουφαλιάς: «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό, το γεγονός ότι από την αρχή της χρονιάς, από την προετοιμασία ακόμα, δουλέψαμε πολύ σωστά, τόσο σε θέματα τακτικής, όσο και σε θέματα πειθαρχίας. Καταφέραμε να δέσουμε πολύ γρήγορα, με τα καινούρια παιδιά που ήρθαν, εμείς που ήμασταν πιο πριν στην ομάδα και κατά την γνώμη μου, αυτό το κράμα των ποδοσφαιριστών έκανε αυτήν την πολύ καλή πορεία. Τώρα, όσον αφορά την πρωτιά, θα συμφωνήσω με τον Νίκο. Προς το τέλος, κατεβάσαμε λίγο τον ρυθμό μας αλλά πιστεύω ότι η όλη προσπάθεια που κάναμε μας έχει ωφελήσει αρκετά και σαν ανθρώπους. Δείξαμε χαρακτήρα».

Η ομάδα σας, αποτελείται από ένα μείγμα νεαρών ποδοσφαιριστών όπως εσείς, με κάποιους μεγαλύτερους σε ηλικία και πιο έμπειρους. Πιστεύετε ότι σας βοηθάν οι μεγαλύτεροι με την εμπειρία που έχουν ;

Νίκος Μπατζέλας: «Ναι, σαφέστατα. Αν έχεις έναν καλό ποδοσφαιριστή, αλλά και άνθρωπο, δίπλα σου, μπορεί να σε βοηθήσει. Πιστεύω όμως ότι αυτός ο συνδυασμός πέτυχε με την καθοδήγηση των προπονητών μας, που βοήθησαν αρκετά την ομάδα, ώστε να παρουσιάσει ένα καλό σύνολο».

Κώστας Γαρουφαλιάς: «Κατά την γνώμη μου, ήμασταν πάρα πολύ τυχεροί, που είχαμε πολύπειρους ποδοσφαιριστές στην ομάδα μας, γιατί δεν ήταν ένας και δύο, αλλά αρκετοί. Είχαν πλούσιες παραστάσεις, ακόμη και από επαγγελματικές κατηγορίες. Από την αρχή της χρονιάς, εμείς τους σεβαστήκαμε, αυτοί μας ενέταξαν στο σύνολο και τελικά γίναμε όλοι μια παρέα. Ακόμα κι έξω από το γήπεδο είμαστε όλοι μαζί φίλοι. Αυτό πιστεύω ότι είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα, το γεγονός ότι δέσαμε πρώτα σαν άνθρωποι και μετά σαν ποδοσφαιριστές και για αυτό είχε μεγάλη επιτυχία η φετινή χρονιά».

Έπαιξαν ρόλο οι προπονητές σας στην φετινή επιτυχία ;

Νίκος Μπατζέλας: «Οι προπονητές μας, μας έμαθαν το ποδόσφαιρο όπως είναι σήμερα, δηλαδή το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Μας βελτίωσαν ατομικά, αλλά και σαν ομάδα. Τα πάντα τα οφείλουμε σε αυτούς, γιατί αυτοί μας έμαθαν τακτική και φυσικά έπαιξαν τον μεγαλύτερο ρόλο φέτος στην ομάδα».

Κώστας Γαρουφαλιάς: «Εγώ πιστεύω ότι οι προπονητές μας, ήταν καταλυτικός παράγοντας για την φετινή πορεία. Μας υποστήριξαν σε όλα τα επίπεδα, ψυχολογικά, ατομικά και ομαδικά. Εκτός από τακτική, μας έμαθαν και πως πρέπει να φερόμαστε στο γήπεδο, στους αντιπάλους αλλά και στους συμπαίκτες μας. Μας έβαλαν σε έναν καθαρά επαγγελματικό κύκλο, παρά το γεγονός ότι αγωνιζόμασταν στην Β’ Ερασιτεχνική και οι συνθήκες δεν ήταν και ότι καλύτερο και δεν βοηθούσαν. Οι φετινοί προπονητές ήταν ότι πιο σημαντικό για εμάς, γιατί κατά την γνώμη μου, το κατέχουν το αντικείμενο απόλυτα».

Ποιες ομάδες ξεχωρίσατε φέτος από τον Όμιλό σας ;

Νίκος Μπατζέλας: «Εμένα προσωπικά, μου άρεσε πολύ η Ακαδημία Τυρνάβου, γιατί είχε νέους παίκτες, γρήγορους και προπονημένους και γιατί ήταν κοντά στο ποδόσφαιρο που παίζαμε κι εμείς. Φυσικά και η Συκέα και το Συκούριο αφού κατάφεραν να ανέβουν, είχαν σίγουρα καλές ομάδες, όπως επίσης και η Πελασγιώτιδα, που είναι σαν κι εμάς».

Κώστας Γαρουφαλιάς: «Εμένα μου άρεσαν πάρα πολύ και οι δύο ομάδες του Τυρνάβου. Τόσο η Ακαδημία, όσο και ο Αστέρας. Αυτές οι δύο ομάδες, έπαιζαν πιο σύγχρονο ποδόσφαιρο από τις άλλες ομάδες. Δεν κοιτούσαν να κρατήσουν το μηδέν πίσω, αλλά ανοίγονταν και γενικά ήταν ομάδες ικανές να μας κοντράρουν. Φυσικά και η Συκέα, που κοντραριστήκαμε μέχρι την τελευταία αγωνιστική ήταν μια καλή ομάδα, που είχε πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, που βάσει των δεδομένων της κατηγορίας ξεχώρισε».

Πως βλέπετε την νέα χρονιά στην Α1’ ΕΠΣΛ ;

Νίκος Μπατζέλας: «Σίγουρα, οι ομάδες και το επίπεδο τον παικτών θα είναι πολύ ανώτερα. Κι εμείς πρέπει να βελτιωθούμε, αυτοί που θα μείνουμε στην ομάδα και στην συνέχεια να κάνουμε μεταγραφές. Πρέπει να κοιτάξουμε τι λάθη κάναμε αυτήν την χρονιά και να τα διορθώσουμε από του χρόνου και πιστεύω ότι στόχος και πάλι θα είναι η άνοδος».

Κώστας Γαρουφαλιάς: «Κι εγώ θα ήθελα να ευχηθώ ότι καλύτερο. Πρέπει να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε σωστά από την αρχή της χρονιάς. Πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι κάτω και να στρωθούμε στην δουλειά. Πρέπει να προσπαθήσουμε για να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο, ούτως ώστε να πρωταγωνιστήσουμε και του χρόνου στην Α1’, όπου υπάρχουν σαφώς πιο έμπειροι ποδοσφαιριστές και σίγουρα περισσότερες ομάδες με τον ίδιο στόχο».    

Πιστεύετε ότι η ΑΕΛ θα τα καταφέρει να μπει στα play off;

Νίκος Μπατζέλας: «Κατά την γνώμη μου κάτι τέτοιο, είναι πολύ δύσκολο. Όχι από την άποψη ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει η ομάδα, αλλά το μόνο πράμα που έχει μείνει στην ΑΕΛ είναι μόνο η φανέλα. Το υλικό είναι λίγο και φυσικά, πολλοί λίγοι οι ποδοσφαιριστές που αξίζουν να φοράνε αυτήν την φανέλα. Έπρεπε να γίνουν κάποιες προσθήκες στην ομάδα, είτε το καλοκαίρι, είτε τον Ιανουάριο και δεν έγιναν».

Κώστας Γαρουφαλιάς: «Πιστεύω ότι ο στόχος της ομάδας να μπει στα play off ολοένα και απομακρύνεται. Όχι γιατί είναι μπροστά μας πέντε τελικοί και δεν μπορούμε σαν λαός και σαν ομάδα να καταφέρουμε να πάρουμε και τους πέντε, αλλά δεν υπάρχει ψυχολογία και θέληση στην ομάδα. Ενώ το τεχνικό τιμ μπορεί, δεν έχει το κατάλληλο υλικό στα χέρια του για να μπορέσει να το εκμεταλλευτεί. Είναι πολύ λίγο το ρόστερ. Άλλωστε, η Football League έχει πάρα πολλές αγωνιστικές, με τόσες ομάδες και πιστεύω ότι η κόπωση που υπάρχει παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο. Εφόσον, δεν κάναμε τις απαιτούμενες προσθήκες τον Ιανουάριο, δεν νομίζω ότι η ΑΕΛ μπορεί να τα καταφέρει αυτήν την χρονική στιγμή, παρόλο που το θέλω πολύ κι εγώ».

Τι όνειρα και τι φιλοδοξίες έχετε σχετικά με το ποδόσφαιρο ;

Νίκος Μπατζέλας: «Σίγουρα, ελπίζω σε κάτι καλύτερο. Θα ήθελα να αλλάξουν τα πράματα στην Ελλάδα όσον αφορά το ποδόσφαιρο. Προσωπικά, θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να βελτιωθώ και στην συνέχεια βλέπουμε αν προκύψει κάτι περισσότερο. Οι καλοί Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν φύγει για το εξωτερικό, καθώς βλέπουν την κακή πορεία που έχει το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Κώστας Γαρουφαλιάς: «Για μένα το πιο σημαντικό είναι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές να πάρουν το θέμα πιο ζεστά. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι το έχουν παρατήσει και επειδή παίζουν σε μια μεγάλη ομάδα το έχουν πάρει εγωιστικά και περισσότερο για θέμα φιγούρας. Κατά την γνώμη μου, πρέπει να σέβονται και την φανέλα ομάδας τους. Το γεγονός ότι αρκετοί ποδοσφαιριστές δεν σέβονται την φανέλα τους, φαίνεται και από το ότι πολύ λίγοι αγωνίζονται στο εξωτερικό. Αν το ελληνικό ποδόσφαιρο δούλευε σωστά, θα είχαμε πολλούς παίκτες στο εξωτερικό, κάτι που την δεδομένη χρονική στιγμή δεν γίνεται. Άρα πιστεύω ότι, ο κάθε ποδοσφαιριστής πρέπει να σέβεται την ομάδα του και να προσπαθεί να βελτιώνεται καθημερινά».

Παρ’ όλα αυτά η κρίση στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν βοηθάει στο να δημιουργηθούν ευκαιρίες για τους νέους ποδοσφαιριστές ;

Νίκος Μπατζέλας: «Μόνο μέσω των ακαδημιών. Αν δουλέψουν σωστά οι ακαδημίες στις ομάδες και έχουν την στήριξη και την βοήθεια της διοίκησης, πιστεύω ότι θα βγει αποτέλεσμα. Κατά την γνώμη μου υπάρχουν ταλέντα, αλλά δεν αξιοποιούνται».

Κώστας Γαρουφαλιάς: «Μπορεί να λέμε ότι αυτήν η κρίση έχει καταστρέψει το ποδόσφαιρο ως έναν βαθμό, αλλά για τα νέα παιδιά είναι ωφέλιμη, καθώς στην μεγάλη κατηγορία, αλλά και σε κάποιες μικρότερες μπορούν να δοθούν ευκαιρίες σε νέα παιδιά να αγωνιστούν και να μπουν πιο ομαλά στο σύνολο της ομάδας. Πιστεύω ότι αν ξεκινήσουν από μικρή ηλικία να παίρνουν εμπειρίες είναι πολύ σημαντικό. Πολλές ομάδες βέβαια δεν δίνουν ευκαιρίες σε νέα παιδιά, κάτι που είναι λάθος και πρέπει να σταματήσει».

Ποια ομάδα υποστηρίζετε από το εξωτερικό και για ποιον λόγο ;

Νίκος Μπατζέλας: «Εγώ υποστηρίζω την Τσέλσι. Το αγγλικό ποδόσφαιρο, μου άρεσε γιατί μπήκε απότομα και πρωταγωνιστεί πλέον στην Ευρώπη. Φυσικά, μου αρέσει και η Ρεάλ Μαδρίτης, γιατί είναι ιστορική ομάδα, με πολλά τρόπαια αλλά και πολλούς μεγάλους παίκτες».

Κώστας Γαρουφαλιάς: «Εμένα από μικρό παιδί, μου άρεσε η Μπαρτσελόνα. Όχι για το πολύ καλό ποδόσφαιρο που παίζει, αλλά για τον λόγο ότι έχει τις ακαδημίες και βγάζει ποδοσφαιριστές δικούς της. Δηλαδή είναι μαζί από μικρά παιδιά, προσαρμόζονται ο ένας με τον άλλο και πιστεύω ότι είναι φίλοι και εκτός του γηπέδου. Για μένα αυτό είναι το σημαντικό, το οικογενειακό κλίμα. Τώρα, γενικά, το γερμανικό ποδόσφαιρο φαίνεται ότι ξεκινάει να κυριαρχεί, όπως άλλωστε κάνουν οι Γερμανοί σε όλους τους τομείς. Πιστεύω ότι η Μπάγερ παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο, ουσιώδες και φυσικά έχει και πολύ καλές μονάδες».  

Ποιον ποδοσφαιριστή θαυμάζετε από το εξωτερικό ;

Νίκος Μπατζέλας: «Αναμφισβήτητα ο Μέσι είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Πάντως εμένα, πιο πολύ μου αρέσει ο Τζέραρντ, γιατί παίζουμε στην ίδια θέση και είναι ηγετικός παίκτης. Επίσης μου αρέσει πολύ και ο Γκούντογκαν της Ντόρτμουντ».

Κώστας Γαρουφαλιάς: «Για μένα, πολύ καλός ποδοσφαιριστής είναι ο Μέσι, παρά το γεγονός ότι δεν αγωνιζόμαστε στην ίδια θέση. Ξέρει πως ακριβώς είναι το ποδόσφαιρο. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαβάσει μια φάση, και τον αντίπαλό του. Παίζει πάντα με πρόσωπο και δεν είναι προβλέψιμος. Συνεχώς ανακαλύπτει καινούρια πράματα και είναι σίγουρα απόλαυση να τον παρακολουθείς».

Έχετε να προσθέσετε κάτι για το τέλος ;

Νίκος Μπατζέλας: «Όσον αφορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πρέπει να μην κυριαρχεί το συμφέρον και να πάρουν ευκαιρίες τα νέα παιδιά, ούτως ώστε το μέλλον να είναι καλύτερο».  

Κώστας Γαρουφαλιάς: «Εγώ το μόνο που θα έλεγα είναι οι παράγοντες και ο Δήμος να ασχοληθούν περισσότερο με το ποδόσφαιρο και να το πάρουν πιο σοβαρά. Πρέπει να ασχοληθούν πιο πολύ με τα παιδιά που συμμετέχουν αλλά και με τους παράγοντες των ομάδων που μοχθούν. Δεν είναι τόσο εύκολο να κατεβάζεις ξαφνικά μια ομάδα και να πρωταγωνιστείς, ούτε φυσικά για τα παιδιά που ακόμη και σε ερασιτεχνικό επίπεδο πληρώνονται να συνεχίσουν την προσπάθεια. Όλα είναι ένας φαύλος κύκλος. Για αυτό θα πρέπει όλοι να πάρουμε το ποδόσφαιρο πιο σοβαρά, ούτως ώστε να βγει μπροστά το ελληνικό ποδόσφαιρο και να πρωταγωνιστήσουμε τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».