Βαθμολογία

«Ήρθε η ώρα να βγούμε μπροστά»

Ο ΜΑΡΙΟΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Μάριος Κωστούλας, είναι ένας ποδοσφαιριστής που εδώ και τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, αποτελεί μέλος των Μικτών Ομάδων του Νομού μας, ενώ φέτος είναι η τελευταία του χρονιά που αγωνίστηκε με την Μικτή Νέων, κάτι που συνδυάστηκε και με την κατάκτηση της πρωτιάς από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Νομού μας. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για έναν ταλαντούχο ποδοσφαιριστή, που αγωνίζεται στην Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία, με τα χρώματα της Πελασγιώτιδας και σίγουρα έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Το athleticlarissa, συναντήθηκε και μίλησε μαζί του, στα πλαίσια της νέας στήλης «Τα Ποδοσφαιρικά Νιάτα της Λάρισας», που σκοπό έχει να δώσει τον λόγο στο μέλλον του λαρισινού ποδοσφαίρου.

Συνέντευξη στον Γιώργο Μητσιούλη

Ο Μάριος, είναι ένα παιδί που έχει όνειρα και φιλοδοξίες και μας μίλησε τόσο για την ομάδα του, όσο και για την πορεία που έκαναν φέτος η Μικτή αλλά και η Περιφερειακή Ομάδα της 4ης Περιφέρειας, των οποίων ήταν μέλος. Επίσης, αναφέρθηκε και στην ΑΕΛ, αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ όπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι ομάδες πρέπει πλέον να στραφούν σε νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Αναλυτικά η συνέντευξη.

Ας ξεκινήσουμε με την Περιφερειακή Ομάδα Νέων της 4ης Περιφέρειας, της οποίας είσαι μέλος. Τι έφταιξε για την ισοπαλία στα Γρεβενά και για την ήττα στην Καρδίτσα;

«Στο πρώτο ματς, έπαιξε μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι δεν είχαμε γνωριστεί καλά με τα υπόλοιπα παιδιά. Μέχρι να βρούμε τα πατήματα μας μέσα στο γήπεδο, θέλαμε χρόνο. Μπήκαμε μπροστά στο σκορ με ένα πέναλτι του Χρηστίδη, αλλά από εκεί και πέρα, χάσαμε την μπάλα στο δεύτερο ημίχρονο και οι αντίπαλοι μας, αν και με παίκτη λιγότερο το ήθελαν περισσότερο το παιχνίδι, πίεσαν και μας ισοφάρισαν. Όσον αφορά το παιχνίδι στην Καρδίτσα, απέναντι στη 6η Περιφέρεια, αν και μπήκαμε καλά στο παιχνίδι, πιέζαμε και είχαμε αρκετές ευκαιρίες στα πρώτα λεπτά, στο 43’ με μια λάθος εκτίμηση της άμυνας, κάναμε ένα πέναλτι και δεχτήκαμε το γκολ. Ήταν η μόνη φάση που είχαν οι αντίπαλοι μας σε όλο το παιχνίδι. Στο δεύτερο ημίχρονο, πιέσαμε κι άλλο. Ο κύριος Αλεξούδης έκανε κάποιες αλλαγές, περνώντας στο παιχνίδι κάποιους επιθετικούς, είχαμε και δοκάρι μάλιστα, αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να κάνουμε κάτι περισσότερο»

Σε σχέση με το παιχνίδι στα Γρεβενά, παρουσιάσατε καλύτερη εικόνα χθες στην Καρδίτσα;

«Ναι. Πιστεύω ότι ήμασταν πολύ καλύτεροι. Μπορούσαμε να συνεννοηθούμε πιο εύκολα και να βρούμε ο ένας το άλλον μέσα στον αγωνιστικό χώρο».

Πες μας λίγα πράματα για την Μικτή Ομάδα Νέων του Νομού Λάρισας, που κατάφερε φέτος να πάρει την πρωτιά στον Όμιλο της. Που οφείλεται αυτήν η επιτυχία;

«Φέτος, κάναμε μια καλή πορεία με την Μικτή. Βέβαια, είχαμε μερικά προβλήματα, γιατί δεν υπήρχαν γήπεδα γα να κάνουμε προπονήσεις μέσα στην Λάρισα. Ήταν η τελευταία χρονιά φέτος στην Μικτή για εμάς που γεννηθήκαμε το ’96 και θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στους επόμενους που θα συνεχίσουν».

Όπως είπες, ήταν για εσένα η τελευταία χρονιά φέτος με την Μικτή Νέων. Τι σου έχει μείνει περισσότερο από όλα αυτά τα χρόνια;

«Σίγουρα ήταν μια εμπειρία. Πάνω απ’ όλα, έκανα φιλίες και γνώρισα άτομα που ίσως μου χρειαστούν στο μέλλον. Μέσα από την Μικτή Ομάδα, γνώρισα πολλούς προπονητές, που ίσως με βοηθήσουν στην συνέχεια, ενώ απέκτησα πολλές εμπειρίες και γνώσεις όσον αφορά το ποδόσφαιρο.

Μιας και αναφέρθηκες στο θέμα των γηπέδων. Τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει ούτως ώστε να υπάρχουν αρκετά και καλά γήπεδα για να προπονούνται όλες οι ομάδες;

«Σίγουρα τα υπάρχοντα γήπεδα δεν είναι σε καλή κατάσταση. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν εργασίες για να βελτιωθούν. Κάποια γήπεδα είναι ξερά, ενώ σε κάποια άλλα ο χλοοτάπητας είναι σε άθλια κατάσταση. Δεν υπάρχουν πολλά γήπεδα στην Λάρισα, που να μπορεί να παιχτεί σωστά ποδόσφαιρο. Αυτό είναι αρνητικό. Πολλές ενώσεις έχουν δικά τους γήπεδα, ώστε να κάνουν προπονήσεις οι Μικτές ομάδες, αλλά εδώ στην Λάρισα δεν έχουμε, επομένως κάτι πρέπει να γίνει για αυτό».

Πως ήταν η συνεργασία σου με τον κύριο Μάκη Αλεξούδη;

«Ο κύριος Αλεξούδης, είναι ένας πολύ καλός προπονητής και μας βοήθησε πολύ. Μας έδειξε πολλά καινούρια πράματα και μέσα από τις οδηγίες του και την τακτική την οποία μας έδειξε καταφέραμε να πάρουμε την πρωτιά και αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται και στον ίδιο».

Μπορείς να μας πεις δυο λόγια για την ομάδα σου, την Πελασγιώτιδα; Τι στόχους είχατε φέτος στο Πρωτάθλημα;

«Στην Πελασγιώτιδα, είμαστε μια νεανική ομάδα. Στόχος μας ήταν να καταφέρουμε να μπούμε στην πρώτη τριάδα, αλλά δεν το καταφέραμε. Παρά το γεγονός όμως ότι είμαστε νεανική ομάδα, πιστεύω ότι παλέψαμε αρκετά για να καταφέρουμε να ανέβουμε στην Α1’ ΕΠΣΛ, αλλά τελικά τερματίσαμε πέμπτοι. Από εκεί και πέρα, προσπαθούμε πάντα, κοιτώντας για το καλύτερο που θα μπορέσουμε να κάνουμε τα επόμενα χρόνια».

Κατά την γνώμη σου, πρέπει κι άλλες ομάδες να στραφούν σε νεαρούς και ντόπιους ποδοσφαιριστές;

«Πιστεύω ότι στα χρόνια που ζούμε και με την κρίση που υπάρχει γενικότερα, όπως και στο ποδόσφαιρο, όλοι οι προπονητές προσπαθούν να βρουν ντόπιους παίκτες, γιατί πρέπει κι αυτοί κάποτε να προωθηθούν. Είναι καλό να γίνεται αυτό και πρέπει να το κάνουν οι ομάδες, γιατί κατά την γνώμη μου στο τέλος θα βγουν κερδισμένες».

Ποια είναι η γνώμη σου για την συνεργασία με τον κύριο Τζουρτζουκλή, τον προπονητή της Πελασγιώτιδας;

«Ο κύριος Κώστας Τζουρτζουκλής, με βοήθησε πάρα πολύ. Από 14 χρονών με έβαλε να παίξω στην αρχική ενδεκάδα και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω πάρα πολύ, όπως φυσικά και την διοίκηση της Πελασγιώτιδας, επειδή όλοι τους με βοήθησαν να φτάσω εδώ που είμαι τώρα».

Όσον αφορά του χρόνου, η Πελασγιώτιδα θα συνεχίσει με νεανικό ρόστερ;

«Κάθε χρόνο, οι άνθρωποι της Πελασγιώτιδας, κοιτάνε κάποια παιδιά από τα τμήματα υποδομής, με τα οποία δουλεύουν το καλοκαίρι καθ’ όλο το διάστημα της προετοιμασίας, για να ενσωματωθούν στην υπόλοιπη ομάδα και έτσι γίνεται ένα νεανικό, αλλά παράλληλα δυνατό σύνολο για την ομάδα στο πρωτάθλημα που ακολουθεί»

Ποια είναι η γνώμη σου για την διαιτησία στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα;

«Κατά την γνώμη μου αρκετοί διαιτητές δεν είναι τόσο αυστηροί όσο θα έπρεπε. Πιστεύω ότι παρασύρονται πολλές φορές από τον κόσμο που βρίσκεται στο γήπεδο, κυρίως αν παίζουν σε κάποιο χωριό. Αυτό θα έπρεπε να αλλάξει και να αντιμετωπίζουν και τις δύο ομάδες το ίδιο μέσα στο γήπεδο. Βέβαια, σαν γενική εικόνα, το επίπεδο της διαιτησίας στην Λάρισα είναι καλό».

Αναφορικά με την ΑΕΛ, πιστεύει ότι θα τα καταφέρει να ανέβει κατηγορία;

«Πλέον, έτσι όπως έχουν τα πράματα, είναι δύσκολο. Δεν έχουν απομείνει πολλά παιχνίδια μπροστά και αυτά που έχουμε είναι απέναντι σε δύσκολους αντιπάλους. Αν όμως οι ποδοσφαιριστές της ομάδας το παλέψουν μέχρι το τέλος και δεν φοβηθούν τίποτα και κανέναν η άνοδος θα είναι δική μας».

Κατά την γνώμη σου τι φταίει στην ΑΕΛ και δεν παίρνει τα αποτελέσματα;

«Πιστεύω ότι δεν έχει το τελείωμα των φάσεων. Μέσα στο γήπεδο, η ομάδα παίζει πολύ ωραίο ποδόσφαιρο, έχει καλό pressing και οι ποδοσφαιριστές μαρκάρουν, αλλά αυτό που λείπει σε πολλούς αγώνες είναι το γκολ. Για αυτό χάνονται και τα αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα του προπονητή, του κυρίου Καβακά και μέσα από τις προπονήσεις θα λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Πως κρίνεις το έργο του Τίμου Καβακά μέχρι τώρα στην ΑΕΛ;

«Κατά την γνώμη μου είναι ένας πολύ καλός προπονητής. Από την στιγμή που ανέλαβε στην ΑΕΛ την βοήθησε πολύ. Έκανε κάποιες προσθήκες στο ρόστερ, δοκίμασε κάποια νέα παιδιά και τους έδωσε ευκαιρίες και αυτό πιστεύω ότι μέχρι στιγμής του βγήκε σε καλό. Εύχομαι να συνεχίσει έτσι και στο τέλος η ομάδα να ανέβει».

Η ΑΕΛ έκανε φέτος μια στροφή σε νέους ποδοσφαιριστές και Έλληνες. Αυτό το παράδειγμα θα έπρεπε να ακολουθηθεί κι από άλλες ομάδες;

«Πλέον έτσι όπως έχει γίνει το πρωτάθλημα, λόγω της κρίσης, ήρθε ο καιρός να φανούν και οι νέοι ποδοσφαιριστές. Αυτό βέβαια, είναι καλό και για εμάς, που μας δίνεται η ευκαιρία μέσα από την σκληρή δουλειά να προσχωρήσουμε και να αναδειχτούμε».

Υπάρχει ενδιαφέρον από ομάδες του Νομού για τους νέους ποδοσφαιριστές με ταλέντο;

«Απ’ ότι βλέπω, υπάρχει ενδιαφέρον. Ζητάνε αρκετές ομάδες μεγαλύτερων κατηγοριών νεαρούς ποδοσφαιριστές για να δουλέψουν μαζί τους για ένα ή δύο χρόνια και στην συνέχεια να τους κάνουν επαγγελματίες, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται από όλες τις ομάδες που παίζουν σε μεγάλες κατηγορίες».

Από εξωτερικό ποια ομάδα υποστηρίζεις;

«Μου αρέσει πολύ η Ρεάλ Μαδρίτης. Έχει έναν ποδοσφαιριστή όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο κι από εκεί και πέρα, είναι η Βασίλισσα, με τόσα πρωταθλήματα και τρόπαια που έχει. Επίσης, μου άρεσαν και παλιότεροι ποδοσφαιριστές που έπαιξαν εκεί, όπως ο Ζιντάν, ο Ραούλ αλλά και άλλοι».

Πως σχολιάζεις το γεγονός ότι δυο γερμανικές ομάδες απέκλεισαν την Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα και θα πάνε στον τελικό του Champions League;

«Οι γερμανικές ομάδες είναι πολύ δυνατές και γυμνασμένες. Οι ποδοσφαιριστές όπως είδαμε και στα δύο ματς τρέχουν μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Επιπλέον, καμιά ομάδα δεν πρέπει να υποτιμάει την άλλη, γιατί είδαμε τι συνέβη στα δύο αυτά παιχνίδια».

Πιστεύεις ότι η κρίση που περνάει το ελληνικό ποδόσφαιρο θα το βοηθήσει να καθαρίσει από όσα γινόντουσαν τόσα χρόνια, όπως παραδείγματος χάριν οι στημένοι αγώνες;

«Απ’ ότι βλέπω, σιγά σιγά αρχίζουν και γίνονται διάφορα πράματα. Πιστεύω ότι η κρίση θα βοηθήσει αρκετά σε αυτό, γιατί είναι άδικο να γίνονται στημένα παιχνίδια. Δεν τιμάει καθόλου το ελληνικό ποδόσφαιρο κάτι τέτοιο και πρέπει να αλλάξει».

Έχεις να προσθέσεις κάτι για το τέλος;

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους στάθηκαν δίπλα μου στα τέσσερα αυτά χρόνια που είμαι στις Μικτές. Τους προπονητές μου, Ηλία Σελιώνη, Δημήτρη Τσέτσιλα, Τάσο Μπεριτζά, και τον κύριο Μάκη Αλεξούδη μαζί με τον κύριο Άρη Πατσή, που συνεργαστήκαμε φέτος. Τέλος, θα ήθελα να πω ότι μέσα σε αυτά τα χρόνια, απέκτησα έναν πολύ καλό φίλο, τον κύριο Γιάννη Βλάγκα, που κι αυτός ζούσε το κάθε παιχνίδι όπως κι εμείς από το δικό του πόστο».