Βαθμολογία

«Να κυνηγήσω το όνειρο του εξωτερικού»

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΔΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΤΟΥ

Ο Νομός Λάρισας, αποτελεί μια από τις περιοχές της Ελλάδας, που βγάζει άφθονα ποδοσφαιρικά ταλέντα, γεγονός που έχει αποδειχτεί άπειρες φορές στο παρελθόν. Άλλωστε, διόλου τυχαίο δεν κρίνεται το γεγονός ότι η Μικτή Νέων του Νομού μας, φέτος κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση στον Όμιλό της και να αναδειχτεί πρωταθλήτρια, ενώ αρκετοί από τους συντελεστές αυτής της επιτυχίας συνεχίζουν τις υποχρεώσεις τους με την ομάδα της 4ης Περιφέρειας.

Ένας εξ’ αυτών, είναι ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, Κώστας Μπάρδας, που για χρόνια αγωνιζόταν με τα χρώματα του Απόλλωνα Λάρισας, ενώ φέτος εντάχθηκε στο έμψυχο δυναμικό του Αβέρωφ, με το οποίο πανηγύρισε την άνοδο στην μεγάλη ερασιτεχνική κατηγορία του Νομού μας.

Το athleticlarissa, στην προσπάθεια που κάνει να αναδείξει τα νέα ταλέντα του Νομού μας, μέσω της νέας στήλης «Τα ποδοσφαιρικά νιάτα της Λάρισας», συναντήθηκε και μίλησε μαζί του για όλα.

Συνέντευξη στον Γιώργο Μητσιούλη

Ο νεαρός ποδοσφαιριστής, αναφέρθηκε στις εμπειρίες αλλά και τα οφέλη που αποκόμισε από τα παιχνίδια της Μικτής αλλά και τις Περιφερειακής ομάδας, ενώ όπως αποκάλυψε, μεγάλο όνειρο για αυτόν αποτελεί να παίξει κάποια στιγμή σε μια ομάδα του εξωτερικού. Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:

Αρχικά, μίλησε μας για την Μικτή Νέων και την πρωτιά που κατάφερε να πάρει στον Όμιλό της:

«Κατά την γνώμη μου, η πρωτιά αυτή προήλθε από το γεγονός ότι όλοι στην ομάδα ήμασταν μια παρέα, αυτό που λέμε μια γροθιά. Βέβαια, μερικά παιχνίδια, αν και μπορούσαμε να τα τελειώσουμε από την αρχή, τα κάναμε ντέρμπι από μόνοι μας. Πάντως ένα μεγάλο ποσοστό της επιτυχίας, ανήκει στον προπονητή μας, τον κύριο Μάκη Αλεξούδη, που ήταν πάντα δίπλα μας, σε ότι χρειαζόμασταν και μας βοηθούσε σε ότι και να κάναμε».

Δηλαδή ο κύριος Αλεξούδης, έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτήν την επιτυχία;

«Ναι φυσικά. Ήταν πάντα δίπλα μας και ότι πρόβλημα και να είχαμε επικοινωνούσαμε μαζί του. Ήταν σαν φίλος για εμάς, και πάντα στεκόταν κοντά μας».

Τι θετικό αποκόμισες από την συνεργασία σου την φετινή χρονιά με τον κύριο Αλεξούδη;

«Εγώ επειδή τον ήξερα και από παλιότερα, μιας και είχαμε συνεργαστεί στο παρελθόν στην ομάδα του Απόλλωνα, έχω την άποψη ότι είναι ένας πάρα πολύ καλό προπονητής. Θέλει να δουλέψει και έχει μεράκι για αυτό που κάνει, ειδικά με νέα παιδιά, όπως ήμασταν εμείς στην Μικτή. Βοηθάει γενικά τα νέα παιδιά που θέλουν να παίξουν μπάλα».

Πέρα από την Μικτή, αγωνίζεσαι και στην Περιφερειακή ομάδα της 4ης Περιφέρειας. Είδαμε ένα παιχνίδι μέσα στα Γρεβενά, όπου ήρθατε ισόπαλοι 1-1. Πιστεύεις ότι στο μέλλον θα δούμε καλύτερες εμφανίσεις;

«Έχουμε ακόμα ένα παιχνίδι την ερχόμενη Τετάρτη και κατά την γνώμη μου θα είμαστε πιο δεμένοι σαν ομάδα. Στο πρώτο παιχνίδι, μας επηρέασε μέχρι έναν βαθμό το γεγονός ότι προερχόμασταν όλοι από διαφορετικές ομάδες και περιοχές και δεν ξέραμε ο ένας τον τρόπο παιχνιδιού του άλλου. Είχαμε κάνει βέβαια τρεις προπονήσεις, αλλά αυτές από μόνες τους δεν αρκούν κατά την γνώμη μου για να δέσει μια ομάδα. Στο δεύτερο παιχνίδι, είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε καλύτεροι και πιο δυνατοί».

Στο παιχνίδι που έγινε στα Γρεβενά, απέναντι στην 5η Περιφέρεια, είδαμε κάποια λάθη από την ομάδα. Που αποδίδονται αυτά;

«Όπως είπα και πριν, προερχόμαστε όλοι από διαφορετικέ περιοχές και ομάδες και ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο παιχνιδιού. Δεν ξέραμε πως έπαιζαν οι υπόλοιποι συμπαίκτες μας, παρά μόνο εμείς, δηλαδή όσοι προερχόμασταν από την Λάρισα. Πιστεύω ότι στην συνέχεια θα δέσουμε και θα διορθώσουμε τα όποια λάθη υπάρχουν».

Το πρωτάθλημα των Περιφερειακών ομάδων, είναι κάτι θετικό για την εξέλιξη ενός ποδοσφαιριστή νεαρής ηλικίας όπως εσύ;

«Πιστεύω ότι είναι θετικό αυτό που γίνεται. Μέσα από την Περιφερειακή βγαίνουν μπροστά οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές κάθε περιοχής για να πάνε ένα επίπεδο πιο πάνω. Βέβαια, υπάρχει και η κούραση, αφού έχουμε περισσότερα παιχνίδια, ωστόσο είναι κάτι καλό, για κάποιον που θέλει να προχωρήσει στο ποδόσφαιρο».

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από την συνεργασία με τον κύριο Χασιώτη, τον προπονητή της Περιφερειακή ομάδας;

«Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχουμε λίγο καιρό που συνεργαζόμαστε, πιστεύω ότι είναι πολύ καλός προπονητής. Βοηθάει πάρα πολύ και έχει αρκετές γνώσεις πάνω στο ποδόσφαιρο. Μας έχει δείξει έναν τρόπο παιχνιδιού, τον οποίον εμείς προσπαθούμε να βγάλουμε μέσα στο γήπεδο».

Το γεγονός ότι από μικρές ηλικίες, γίνονται προσπάθειες να παίξουν οι ποδοσφαιριστές σε τέτοιο επίπεδο, όπως οι Μικτές και οι Περιφερειακές ομάδες, πιστεύεις ότι θα βοηθήσει γενικά το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Έχω την άποψη, ότι θα υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα γενικότερα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, μέσα από αυτήν την προσπάθεια που γίνεται. Είναι μια ευκαιρία, για ποδοσφαιριστές που δεν τους έχουν ανακαλύψει ακόμα οι μεγάλες ομάδες να αποδείξουν την αξία τους και να ανέβουν ένα σκαλί πιο πάνω».

Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, ακόμα και μεγάλες ομάδες να κάνουν στροφή προς Έλληνες και νεαρούς ποδοσφαιριστές. Πιστεύεις ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά την παρακμή των τελευταίων ετών, αρχίζει να αναγεννιέται από τις στάχτες του;

«Φυσικά. Είναι θετικό το γεγονός ότι γίνεται αυτήν η στροφή προς τους νεαρούς ποδοσφαιριστές, γιατί θα μπορούν να εμφανιστούν περισσότεροι παίκτες και να αποδείξουν τι αξίζουν. Παράλληλα, βελτιώνεται και η ποιότητα του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, ενώ οφέλη μπορεί να έχει και η Εθνική ομάδα, αφού θα βγαίνουν καλύτεροι και πιο ανταγωνιστικοί Έλληνες ποδοσφαιριστές, που παλιότερα δεν θα μπορούσαν να πάρουν συμμετοχή σε κάποια μεγάλη ομάδα».

Όσον αφορά την ομάδα σου, το Αβέρωφ, καταφέρατε φέτος να πανηγυρίσετε μια δεύτερη συνεχόμενη άνοδο και τον τίτλο του πρωταθλητή στην Α1’ ΕΠΣΛ. Τι σου έμεινε από την φετινή χρονιά;

«Πάνω απ’ όλα αυτό που μου έχει μείνει είναι η πολύ καλή συνεργασία που είχα με τον κύριο Κολομητρούση, τον προπονητή της ομάδας, ο οποίος πέρα από το γεγονός ότι με βοήθησε πάρα πολύ, μου έδωσε και την φανέλα του βασικού. Φυσικά και οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές της ομάδας, ήταν όλοι δίπλα μου από την πρώτη προπόνηση και με βοήθησαν να ενσωματωθώ ομαλά στο σύνολο, με αποτέλεσμα να προσπαθώ σε κάθε παιχνίδι να αποδίδω το μέγιστο που μπορώ».

Πως ένιωσες όταν πήρες την μεταγραφή στο Αβέρωφ; Είχες άγχος επειδή πήγαινες σε μια ομάδα με διαφορετικούς στόχους από αυτήν που ήσουν;

«Άγχος δεν μπορώ να πω ότι είχα. Ήθελα να δουλέψω με πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές και λίγο πιο επίσημα. Στοχεύω ψηλά και η μεταγραφή μου στο Αβέρωφ με βοήθησε».

Πιστεύατε στην άνοδο φέτος στην ομάδα;

«Πριν πάω εγώ στο Αβέρωφ, η ομάδα είχε μεγάλη βαθμολογική διαφορά από τον δεύτερο. Ήμασταν σίγουροι ότι θα ανέβουμε και το καταφέραμε, παίζοντας παράλληλα και καλό ποδόσφαιρο».

Του χρόνου, που το Αβέρωφ θα αγωνίζεται στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία, αποτελεί στόχος μια ακόμα άνοδος;

«Η ομάδα έχει μεγάλους στόχους και από την στιγμή που υπάρχει ένας καλός προπονητής, μια διοίκηση που στέκεται δίπλα μας και καλοί ποδοσφαιριστές, είναι σίγουρο πως θα κυνηγήσει να κάνει την υπέρβαση με μια ακόμη άνοδο».

Ποιους ποδοσφαιριστές έχεις ξεχωρίσει από την ομάδα του Αβέρωφ;

«Όλοι οι ποδοσφαιριστές στην ομάδα αξίζουν πάρα πολύ και είναι καλοί παίκτες. Πιο πολύ όμως έχω ξεχωρίσει τον Παναγιώτη Φουσίκα, τον Αποστόλη Ταρταμπούκα και τον Ζήση Καφφέ, γιατί κατά την γνώμη μου αυτοί κάνουν την διαφορά στην ομάδα».

Ποια ομάδα έχεις ξεχωρίσει από την Α1’ Ερασιτεχνική φέτος και για ποιον λόγο;

«Δεν πρόλαβα να παίξω με όλες τις ομάδες, ωστόσο μου άρεσε πολύ ο τρόπος παιχνιδιού του Τοξότη και του Ηρακλή Λάρισας. Από την μία, ο Τοξότης, γιατί σε αρκετά παιχνίδια πετύχαινε πολλά γκολ και είχε νεανική ομάδα, που μέχρι το τέλος κυνηγούσε την άνοδο. Όσον αφορά τον Ηρακλή, πιστεύω ότι θα μπορούσε να βρίσκεται ψηλότερα με βάση το υλικό που έχει, γιατί διαθέτει αρκετούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές και παίζει όμορφο ποδόσφαιρο».

Από την Α’ Ερασιτεχνική που αγωνίστηκες με τα χρώματα του Απόλλωνα, ποιες ομάδες ξεχώρισες;

«Μου άρεσε πάρα πολύ ο Μαχητής Τερψιθέας. Έπαιζε καλό ποδόσφαιρο και είχε μεγάλα ονόματα αυτήν η ομάδα και της άξιζε η πρωτιά στην κατηγορία. Επίσης, ξεχώρισα την Νίκαια και τον Φιλοκτήτη, γιατί δουλεύουν με νέα παιδιά».

Μιας και αναφέρθηκες στον Μαχητή, πιστεύεις ότι θα τα καταφέρει στους αγώνες μπαράζ;

«Ναι, είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει γιατί έχει πολύ καλή ομάδα. Επίσης, η Λάρισα έχει καλό επίπεδο ποδοσφαίρου και πιστεύω ότι είναι ανώτερη από τους υπόλοιπους Νομούς».

Κατά την γνώμη σου, πρέπει κι άλλες ομάδες του Νομού μας να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μαχητή Τερψιθέας, σε θέματα οργάνωσης;

«Θα έπρεπε κατά την γνώμη μου. Κάτι τέτοιο θα ανέβαζε το επίπεδο του ποδοσφαίρου εδώ στην Λάρισα και θα είχαμε περισσότερες ομάδες στις μεγαλύτερες κατηγορίες. Η Λάρισα είναι μεγάλη πόλη, έχει ποδοσφαιριστές με ταλέντο και θα έπρεπε να τους αξιοποιήσει».

Ποια είναι η γνώμη σου για την κατάσταση που επικρατεί στα γήπεδα της Λάρισας;

«Μέσα στην πόλη της Λάρισας, δεν υπάρχουν πολλά γήπεδα. Αλλά και αυτά που υπάρχουν δεν είναι σε καλή κατάσταση. Δεν τα προσέχουν όσο πρέπει τόσο η Δημοτική Αρχή, όσο και οι ομάδες. Επίσης, αποτελεί πρόβλημα, το γεγονός ότι σε κάθε γήπεδο κάνουν προπόνηση παραπάνω από μια ομάδες, με αποτέλεσμα οι αγωνιστικοί χώροι να πατιούνται αρκετά και να χαλάνε. Θα έπρεπε να φτιαχτούν περισσότερα γήπεδο, ώστε να υπάρχει χώρος για όλες τις ομάδες, ή τουλάχιστον να φροντίζουν περισσότερο τα ήδη υπάρχοντα».

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες και οι στόχοι σου, όσον αφορά το ποδόσφαιρο;

«Για εμένα, βασικός στόχος είναι να παίξω ποδόσφαιρο σε μια μεγάλη κατηγορία. Εδώ στην Ελλάδα, δεν βλέπω να υπάρχει και πολύ μέλλον και θα ήθελα να κυνηγήσω το όνειρο του εξωτερικού. Φυσικά, ένας από τους στόχους μου είναι και η ΑΕΛ. Όπως κάθε Λαρισαίος ποδοσφαιριστής θα ήθελε να παίξει σε αυτήν την ομάδα έτσι κι εγώ».

Ο Κώστας Μπάρδας με τον καλό του φίλο Γιάννη Χρηστίδη...

Οι ομάδες του Νομού που παίζουν σε μεγαλύτερες κατηγορίες ψάχνουν για νεαρούς ποδοσφαιριστές με ταλέντο;

«Κατά την γνώμη μου, αν κάποιος είναι ταλέντο και δουλεύει σκληρά κάποια στιγμή θα έρθει και η δικαίωση και θα τον βρει κάποια ομάδα για να τον εντάξει στο έμψυχο δυναμικό της. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι οι ομάδες της περιοχής ψάχνουν για νέα ταλέντα, αν και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό».

Η ΑΕΛ φέτος θα πετύχει τον στόχο της;

«Εγώ θέλω να ανέβει, όπως άλλωστε και κάθε φίλαθλος της ομάδας. Η ΑΕΛ αξίζει να αγωνίζεται στην μεγάλη εθνική κατηγορία».

Ποια είναι η γνώμη σου για το έργο του κυρίου Καβακά στην ΑΕΛ;

«Ο κύριος Καβακάς έχει έρθει εδώ και προσπαθεί να χτίσει μια ομάδα που να παίζει ποδόσφαιρο. Από τα παιχνίδια που έχω δει την ομάδα από τότε που ήρθε, πιστεύω ότι είναι καλός προπονητής».

Από εξωτερικό ποια ομάδα υποστηρίζεις;

«Υποστηρίζω την Μπαρτσελόνα και την Γιουβέντους. Η Γιουβέντους ειδικά, παίζει ένα διαφορετικό σύστημα από τις υπόλοιπες ομάδες και εμένα μου αρέσει αυτό το στιλ παιχνιδιού που κάνει».

Ποια πρωταθλήματα παρακολουθείς από το εξωτερικό;

«Παρακολουθώ πολύ Αγγλία και Ισπανία. Από Αγγλία, μου αρέσει ο τρόπος που παίζει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Βέβαια, μου αρέσει και λίγο η Τσέλσι. Όσον αφορά την Μάντσεστερ Σίτυ, πιστεύω ότι τα πολλά χρήματα, δεν φτιάχνουν μια ομάδα, για αυτό και δεν μου αρέσει».

Ποιον θεωρείς καλύτερο ποδοσφαιριστή από το εξωτερικό;

«Για εμένα, καλύτερος ποδοσφαιριστής είναι ο Πίρλο, αλλά μου αρέσει και ο Τότι. Από την μία ο Πίρλο, μπορεί να είναι μεγάλος σε ηλικία, αλλά σε κάθε παιχνίδι παίζει σαν να είναι ντέρμπι και είναι έξυπνος ποδοσφαιρικά. Η ηλικία, δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο στο ποδόσφαιρο, κάτι που δεν ισχύει εδώ στην Ελλάδα όμως. Από την άλλη, ο Τότι μου αρέσει γιατί είναι ένας πάρα πολύ καλός παίκτης, που από μικρή ηλικία παίζει στην ίδια ομάδα, την Ρόμα και δεν έχει φύγει ποτέ από εκεί, πράγμα που σημαίνει ότι αγαπάει την ομάδα».