Βαθμολογία

«Οι ομάδες να βασίζονται σε δικά τους παιδιά»

Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΝΕΩΝ ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΡΙΣΟΥΛΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΗ ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

Η θέση του τερματοφύλακα, έχει αρκετές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν αρκετοί αθλητές που την προτιμούν και δεν την αλλάζουν με τίποτα. Ένας από αυτούς, είναι και ο ταλαντούχος τερματοφύλακας της Ακαδημίας Τυρνάβου, αλλά και της Πρωταθλήτριας στον Όμιλό της Μικτής Νέων του Νομού μας, Σωτήρης Χαρισούλης.

Συνέντευξη στον Γιώργο Μητσιούλη

Το athleticlarissa, συναντήθηκε και μίλησε μαζί του στο γήπεδο του Τυρνάβου, στα πλαίσια της νέας ενότητας «Τα ποδοσφαιρικά νιάτα της Λάρισας», με τον νεαρό γκολκίπερ να αναφέρεται στην φετινή πορεία της Μικτής, της ομάδας του, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για τις προσπάθειες που καταβάλουν φέτος ΑΕΛ και Τύρναβος για άνοδο. Αναλυτικά όσα μας είπε στην συνέντευξη που ακολουθεί:

Αρχικά πες μας δυο λόγια για την Μικτή Ομάδα, της οποίας ήσουν στέλεχος και την πορεία που κάνατε φέτος και κατακτήσατε την πρωτιά στον Όμιλο σας.

«Κάναμε μια καλή πορεία στην αρχή, μετά όμως στον δεύτερο γύρο δεν ήρθαν τα κατάλληλα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην τελευταία αγωνιστική για να πάρουμε το παιχνίδι και κατά συνέπεια την πρωτιά. Πιστεύω πως όλα τα παιδιά και ο προπονητής μας, κάναμε καλή δουλειά και στο τέλος βγήκε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Τι σου έμεινε από την συνεργασία σου με τον κύριο Αλεξούδη;

«Έκανε πολύ καλή δουλειά στην προπόνηση και έχω την άποψη ότι αυτό το πράμα φάνηκε και μέσα στο γήπεδο. Με αυτόν τον τρόπο μας βοήθησε και τελικά πήραμε αυτό που θέλαμε από την αρχή».

Απέναντι σε ποια ομάδα θεωρείς ότι είχατε το πιο δύσκολο έργο;

«Αγωνιστικά πιο δύσκολη ομάδα ήταν η Καρδίτσα. Αυτήν η ομάδα είχε δυνατά παιδιά και μας δυσκόλεψε αρκετά στο παιχνίδι μας. Μπορεί εκεί μέσα να κερδίσαμε με 3 – 0, ωστόσο το παιχνίδι δεν ήταν τόσο εύκολο όσο φανερώνει το σκορ. Εδώ μέσα από την άλλη, δεχτήκαμε μέσα σε δυο λεπτά ισάριθμα τέρματα και χάσαμε το παιχνίδι».

Δηλαδή, αυτά τα δύο γκολ δεν ήταν θέμα τύχης ή συγκυρίας;

«Οι αντίπαλοί μας έπαιξαν καλύτερα από εμάς στην συγκεκριμένη αναμέτρηση και πιστεύω ότι τελικά άξιζαν να το πάρουν το παιχνίδι».

Σε ορισμένα παιχνίδια της Μικτής, είδαμε μια σύγχυση ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές. Παρά το γεγονός ότι η ομάδα του Νομού μας ήταν η καλύτερη στον Όμιλο, γίνονταν αρκετά λάθη. Που οφείλεται αυτό;

«Πιστεύω ότι στα περισσότερα παιχνίδια είχαμε πρόβλημα στο κέντρο. Αυτό δεν μας βοήθησε σε πολλούς τομείς και κατ’ επέκταση δεν ήρθαν και τα αποτελέσματα που θα θέλαμε σε ορισμένα παιχνίδια».

Πιστεύεις ότι υπάρχουν ταλέντα στον Νομό της Λάρισας;

«Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που έχουν ταλέντο στον Νομό μας. Όχι απαραίτητα να παίζουν στην Μικτή, όμως υπάρχουν. Πιστεύω ότι αυτά τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν πολύ τις ομάδες της Λάρισας, όπως την ΑΕΛ και τον Τύρναβο».

Πως μπορούν να αξιοποιηθούν αυτά τα ταλέντα;

«Πρέπει πάνω απ’ όλα να δουλέψουν. Χωρίς δουλειά δεν γίνεται τίποτα. Από εκεί και πέρα, πρέπει και οι ομάδες του Νομού μας, να στρέψουν το βλέμμα τους και σε αυτά τα παιδιά και όχι μόνο σε ποδοσφαιριστές από άλλες πόλεις και περιοχές».

Πως σχολιάζεις το γεγονός ότι δεν υπάρχει αναγνώριση από τις ομάδες του Νομού στα ταλέντα της περιοχής;

«Αυτό είναι σίγουρα ένα πρόβλημα. Όλες οι ομάδες κανονικά, θα έπρεπε να βρίσκουν παίκτες πρώτα από τον Νομό τον οποίο εκπροσωπούν και μετά να κοιτάξουν και άλλους. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσουν ποδοσφαιριστές από άλλες περιοχές, αλλά η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε παιδιά που κατάγονται από εδώ, όπως από την Λάρισα, τον Τύρναβο αλλά και άλλες περιοχές του Νομού μας».

Παίρνοντας ως παράδειγμα την μεγάλη ΑΕΛ της δεκαετίας του ’80, που απαρτιζόταν από ντόπιους ποδοσφαιριστές ως επί το πλείστον, πιστεύεις ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επαναληφθεί από μια ομάδα της περιοχής, που βασίζεται καθαρά σε ποδοσφαιριστές που κατάγονται από εδώ;

«Φυσικά. Η ομάδα του Τυρνάβου φέτος, αυτό ξεκίνησε να κάνει. Κι έτσι πρέπει να γίνει. Όχι μόνο από την ΑΕΛ και τον Τύρναβο, αλλά και από όλες τις ομάδες στην Ελλάδα. Πρέπει να βασίζονται στα δικά τους παιδιά».

Σχετικά με την ομάδα σου, την Ακαδημία Τυρνάβου, που έχει κάνει φέτος βαθμολογικές ζημιές στους πρωτοπόρους, μπορείς να μας πεις δυο λόγια σχετικά με την δουλειά που γίνεται εκεί;

«Όλα τα παιδιά που βρισκόμαστε στην ομάδα δουλεύουμε σκληρά και πάντα σε συνεργασία με τον προπονητή μας. Με τις ομάδες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις παίζουμε πιο ελεύθερα, γιατί θέλουμε να τις κοντράρουμε, αφού όλα τα παιδιά θέλουν να δείξουν κάτι παραπάνω για να πάρουν τις ευκαιρίες και να παίξουν. Με τις ομάδες που βρίσκονται χαμηλότερα στην βαθμολογία, γίνονται κάποια λάθη».

Δηλαδή τα παιχνίδια με τους πρωτοπόρους τα αντιμετωπίζετε ως ευκαιρία για να αναδειχτεί το ταλέντο σας;

«Φυσικά, γιατί αυτά τα παιχνίδια τα παρακολουθεί και περισσότερος κόσμος και είναι για εμάς μια ευκαιρία για να αποδείξουμε έμπρακτα το τι αξίζουμε».

Η κρίση που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αποτελεί για εσάς τους μικρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές μια ευκαιρία να αναδειχτείτε;

«Βέβαια. Μπορεί η κατάσταση στο ποδόσφαιρο να είναι πιο δύσκολη τώρα, με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι ομάδες, αλλά αυτό αποτελεί μια ευκαιρία και εμείς πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο, για να στραφεί το ενδιαφέρον σε εμάς. Όλες οι ομάδες ενδιαφέρονται για μικρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές, που δεν κοστίζουν τόσο ακριβά».

Τι στόχο είχε φέτος η Ακαδημία Τυρνάβου και με τι σκεπτικό συνεχίζει τις προσπάθειές της στο πρωτάθλημα της Β’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας;

«Στόχος της ομάδας, ήταν φέτος να ανεβούμε κατηγορία. Τελικά δεν το καταφέραμε, μιας και υπάρχουν πολλοί νέοι ποδοσφαιριστές στην ομάδα και είναι λογικό, αφού δεν υπάρχει η εμπειρία. Από εκεί και πέρα, δεν παρατάμε την προσπάθεια και θα προσπαθήσουμε και πάλι του χρόνου».

Υπάρχει στον προγραμματισμό της ομάδας η ανάδειξη νέων ταλέντων, που στην συνέχεια θα προωθηθούν σε μεγαλύτερες ομάδες;

«Φυσικά. Η Ακαδημία είναι μια ομάδα που συνεργάζεται με τον Τύρναβο και είναι στο σκεπτικό της να προωθεί ποδοσφαιριστές. Πολλά παιδιά έχουμε δοκιμαστεί με την μεγάλη ομάδα, απλά δεν έτυχε να αγωνιστούμε εκεί. Από το καλοκαίρι, έχω κάνει προπονήσεις με την μεγάλη ομάδα και αυτό συνεχίζεται και τώρα, απλά αγωνίζομαι στην Ακαδημία».

Ποιες εμπειρίες αποκόμισες από τις προπονήσεις με την ομάδα του Τυρνάβου; Υπάρχουν διαφορές σε σχέση με τις προπονήσεις που γίνονται στα ερασιτεχνικά σωματεία και ποιες είναι αυτές;

«Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε μια ομάδα που παίζει στην Γ’ Εθνική, σε σχέση με αυτές που αγωνίζονται στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Όλο το σύστημα και ο τρόπος προπόνησης είναι εντελώς διαφορετικά. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και φυσικά περισσότερη κούραση».

Επειδή αγωνίζεσαι σε μια ιδιαίτερη θέση, όπως αυτήν του τερματοφύλακα, όταν παίζεις σε έναν αγώνα, πως αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις;

«Όταν παίζεις σε ένα παιχνίδι, βασικό ρόλο έχει η ψυχραιμία, που απαιτείται για την θέση του τερματοφύλακα. Από εκεί και πέρα, ένας τερματοφύλακας έχει και άλλους ρόλους, όπως για παράδειγμα να οργανώνει την άμυνα και γενικά να βρίσκεται μέσα στο παιχνίδι και να είναι συγκεντρωμένος. Επιπλέον, πάντα ένας τερματοφύλακας πρέπει να παίζει χωρίς άγχος. Ο παράγοντας ψυχραιμία, είναι κάτι βασικό για την θέση του τερματοφύλακα».

Την ΑΕΛ πως την βλέπεις; Θα καταφέρει να πάρει την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία;

«Πιστεύω ότι αν όλα τα παιδιά συνεχίσουν να δουλεύουν πολύ σκληρά, η ομάδα στο τέλος θα τα καταφέρει και θα ανεβεί φέτος. Είναι μια ομάδα με πολύ μεγάλη ιστορία και αξίζει να παίζει στην Super League, γιατί έχει βαριά φανέλα».

Ποιον ποδοσφαιριστή έχεις ξεχωρίσει φέτος από την ΑΕΛ;

«Ο Ντίνο Σέρεμετ. Είναι ένας πολύ καλός τερματοφύλακας και φυσικά τον έχω ξεχωρίσει γιατί παίζουμε και στην ίδια θέση».

Όταν ξεκινούσες το ποδόσφαιρο τι σε ώθησε στην απόφασή σου να γίνεις τερματοφύλακας;

«Μου άρεσε πάντα αυτήν η θέση. Δεν μου άρεσε ποτέ να παίζω μέσα. Είχα δει και στην τηλεόραση κάποιους τερματοφύλακες και γενικά ήταν μια θέση που με άρεσε αρκετά».

Ποιος τερματοφύλακας Έλληνας ή ξένος σου αρέσει ποιο πολύ για τον τρόπο που παίζει;

«Μου αρέσει πάρα πολύ ο Ντε Χεα και ο Τσεχ. Είναι δύο πάρα πολύ καλοί τερματοφύλακες. Ειδικά ο Τσεχ πέρυσι έκανε τρομερή χρονιά με τα χρώματα της Τσέλσι».

Δηλαδή από εξωτερικό υποστηρίζεις Τσέλσι;

«Ναι φυσικά, Τσέλσι και Ρεάλ Μαδρίτης υποστηρίζω. Μου αρέσει πάρα πολύ ο τρόπος που παίζουν αυτές οι δύο ομάδες. Και η Μπαρτσελόνα είναι πολύ καλή ομάδα, απλά από Ισπανία ξεχώρισα την Ρεάλ».

Σχετικά με την ομάδα του Τυρνάβου, πιστεύεις ότι η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία έκανε την διαφορά;

«Κατά την γνώμη μου δεν βοήθησε και πολύ. Η ομάδα από το καλοκαίρι είχε έναν στόχο με αυτόν τον προπονητή και τώρα που άλλαξε η τεχνική ηγεσία μας ήρθε λίγο ουρανοκατέβατο. Ήταν και μέσα στην χρονιά που δεν το περιμέναμε και για αυτό ίσως ήρθαν κάποια άσχημα αποτελέσματα, ενώ τώρα έχουμε δύσκολα παιχνίδια μπροστά μας. Παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι ο Τύρναβος στο τέλος θα καταφέρει να ανέβει».

Για την αλλαγή τεχνικής ηγεσίας στην ΑΕΛ, τι έχεις να πεις;

«Κατά την γνώμη μου κι αυτό είναι αρνητικό, γιατί όπως είπα και πριν είναι δύσκολο για μια ομάδα να αλλάζει προπονητή μέσα στην χρονιά και να ακολουθούν στην συνέχεια τόσα παιχνίδια. Επηρεάζει πολύ την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών, γιατί αλλιώς έχουν συνηθίσει σε έναν συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού και είναι δύσκολο μετά να αλλάξει αυτό».

Ωστόσο, βλέπουμε ότι η ΑΕΛ με τον κύριο Καβακά πήρε κάποια θετικά αποτελέσματα. Αυτό που αποδίδεται;

«Στην δουλειά που κάνει ο προπονητής και μόνο. Φυσικά παίζει ρόλο και ο τρόπος που στήνει την ομάδα μέσα στο παιχνίδι και οι ασκήσεις τακτικής που κάνει στην προπόνηση».

Μπορείς να μας πεις δυο λόγια και για την Περιφερειακή Ομάδα και την προσπάθεια που θα κάνει;

«Εύχομαι να έχουμε μια καλή αρχή και να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο ψηλά μπορούμε»

Έχεις να προσθέσεις κάτι για το τέλος;

«Εύχομαι στην ομάδα του Τυρνάβου και στην ομάδα της ΑΕΛ, να ανεβούν γιατί και οι δύο αξίζει να παίζουν σε μεγαλύτερες κατηγορίες».