Βαθμολογία

Πρέπει να είναι στόχος πλέον το κύπελλο

Την πρόκριση της στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδος πανηγυρίζει εδώ και λίγες ώρες η ΑΕΛ μετά την νίκη της στην παράταση με 3-2 κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Μια νίκη – πρόκριση που ήρθε με μπόλικο άγχος για την ομάδα του Ηλία Φυντάνη παρά το 1-2 των Ιωαννίνων που έδινε τον πρώτο λόγο στους «βυσσινί» για την πρόκριση. Μάλιστα το γρήγορο 1-0, με τον άνθρωπο των κρίσιμων γκολ για την ΑΕΛ, τον Σάντι Κρίσμαν έδειχνε να γέρνει οριστικά την πλάστιγγα της πρόκρισης υπέρ των Λαρισαίων.

Όμως τα Γιάννινα δεν εγκατέλειψαν την προσπάθεια και με τον μόνιμο σκόρερ και ηγέτη τους Πέδρο Κόντε έφτασαν στο 1-1, ενώ στην επανάληψη είχαν καθολική υπεροχή στο παιχνίδι. Το 1-2 με τον χαρισματικό και πιο ολοκληρωμένο ποδοσφαιριστή του ελληνικού πρωταθλήματος, κατ εμέ, έστειλε το ματς στη παράταση, με τους «βυσσινί» να βρίσκονται φάτσα με τον αποκλεισμό στην απίστευτη ευκαιρία του 90’ με δράστη πάλι τον Κόντε.

Τελικά στην παράταση ο παίκτης – αποκάλυψη της ΑΕΛ σε αυτά τα δυο παιχνίδια ο Γιάννης Μασούρας έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του και ουσιαστικά κλείδωσε την πρόκριση στα ημιτελικά. Πρόκριση που ήρθε με μπόλικο άγχος, αν και δεν χρειάζονταν ειδικά μετά τη νίκη στην Ήπειρο, ενώ με άγχος ήρθε και η πρόκριση με την Ξάνθη στη φάση των «16» όταν και πάλι η ΑΕΛ είχε τεράστιο προβάδισμα μετά το 3-0 στο AEL FC ARENA.

Η ΑΕΛ είχε τη νίκη στα Γιάννενα με 2-1 που της έδινε δικαίωμα να προκριθεί με νίκη, ισοπαλία και ήττα με 0-1, πράγμα που σήμαινε ότι κρατούσε την τύχη στα χέρια της, όμως παραλίγο να «χύσει» την καρδάρα με το γάλα, όπως πήγε να συμβεί και με την Ξάνθη. Το τέλος βέβαια είχε χαρούμενη κατάληξη για τους «βυσσινί» και οι οποίοι μετά από έντεκα χρόνια θα βρεθούν σε ημιτελικό, όταν το 2007 στο δρόμο προς το τρόπαιο, είχαν αποκλείσει στους «4» τον χθεσινό τους αντίπαλο, τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Στο χθεσινό παιχνίδι, μεγάλη μερίδα του κόσμου αποδοκίμαζε συνεχώς στο δεύτερο ημίχρονο, βλέποντας την εικόνα της ΑΕΛ και τον ΠΑΣ να κυριαρχεί και να φτάνει κοντά σε μια μεγάλη ανατροπή, αποδοκιμασίες που όντως δεν κάνουν καλό στην ομάδα, αλλά θα πρέπει ΟΛΟΙ μας να μπούμε για λίγο στη θέση του φιλάθλου. Ο φίλαθλος, όχι μόνο της ΑΕΛ, οποιασδήποτε ομάδας θέλει να βλέπει την ομάδα του να πηγαίνει όσο μπορεί καλύτερα και να μην φεύγει ακόμα περισσότερο προβληματισμένος από το γήπεδο, γιατί ήδη υπάρχουν αρκετά προβλήματα σε όλους μας.

Φτάνοντας προς το τέλος του κειμένου να κάνω και μια μνεία στην ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα η οποία είναι μέχρι στιγμής η καλύτερη ομάδα που πέρασε από το ARENA, τόσο στο παιχνίδι πρωταθλήματος, όσο και χθες. Σε προσωπικές συζητήσεις που είχα με φιλάθλους της ΑΕΛ μετά το τέλος του αγώνα όλοι είχαν να πουν ένα καλό λόγο για τον «Άγιαξ» της Ηπείρου και το πόσο λαχτάρησε την ομάδα της ΑΕΛ για να φτάσει στη πρόκριση.

Σίγουρα αξίζουν και στους Γιαννιώτες συγχαρητήρια για την προσπάθειά τους και πραγματικά έγιναν δυο πολύ όμορφα παιχνίδια που τα απόλαυσαν οι φίλαθλοι των δυο ομάδων, όπως και φίλαθλοι άλλων ομάδων, εννοείται χωρίς παρωπίδες. Εν κατακλείδι η χθεσινή πρόκριση της ΑΕΛ αλλάζει και τους στόχους της φετινής σεζόν, καθώς σίγουρα η παρουσία των «βυσσινί» στα ημιτελικά είναι από μόνη της πρόκληση για μια ομάδα με τεράστια ιστορία στο θεσμό του κυπέλλου.

Η ΑΕΛ ξέρει ότι η κλήρωση θα είναι με ομάδα που είναι πιο ψηλά βαθμολογικά από εκείνη, ότι και αν συμβεί σήμερα στο Ατρόμητος – ΠΑΟΚ, πράγμα βέβαια απολύτως λογικό καθώς μιλάμε για ημιτελικό αγώνα οπότε εξ ορισμού ο αντίπαλος θα είναι δύσκολος. Στο πρωτάθλημα και με δεδομένο ότι ακολουθούν δύσκολα παιχνίδια, όπως με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, θα είναι πολύ δύσκολο η ΑΕΛ να μείνει μέχρι τέλους στη μάχη της πεντάδας όταν ήδη βρίσκεται στο -6 από την πέμπτη θέση, όμως αντίστοιχα με δεδομένο το +8 από την 15η θέση δεν θα κινδυνέψει επ ουδενί με υποβιβασμό.

Άρα τι απομένει; Μα φυσικά το κύπελλο Ελλάδος και εκεί θα πρέπει, κατά την προσωπική μου άποψη να δοθεί βάρος, γιατί ακόμα και όταν μιλάμε για μια ομάδα σαν την ΑΕΛ, δεν πας ημιτελικό κάθε μέρα πόσω μάλλον τελικό. Οπότε ο στόχος της ΑΕΛ θα πρέπει να είναι τα δυο παιχνίδια της ημιτελικής φάσης, τα οποία ενδεχομένως να γίνουν και τρία, αν υπάρξει πρόκριση της λαρισινής ομάδας στο τελικό της 12ης Μαΐου.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΗΓΑΝΑΚΟΣ