Βαθμολογία

Τρώω πιο υγιεινά αλλά η ζυγαριά δεν κατεβαίνει. Τι κάνω λάθος;


Της Στέλλας Μορφογιάννη
Διαιτολόγος – Σύμβουλος Διατροφής

1. Τρώτε μεγάλες ποσότητες 'υγιεινών τροφών'. Επειδή μία τροφή έχει π.χ. πολλές φυτικές ίνες ή είναι χαμηλή σε λιπαρά δεν σημαίνει ότι δεν έχει και θερμίδες.
2. Δεν τρώτε πρωινό. Είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας μπορεί να σας γλιτώνει θερμίδες αλλά για να 'ξυπνήσετε' τον μεταβολισμό σας είναι απαραίτητο. 
3. Δεν μετράτε το φαγητό σας. Χρησιμοποιείστε κουτάλες κουτάλια ή φλιτζάνια για να είστε σίγουροι για τις ποσότητες που καταναλώνετε.
4. Τρώτε όρθιοι ή μπροστά σε τηλεόραση ή υπολογιστή. Μπορεί έτσι να εξοικονομείτε χρόνο αλλά αυτό οδηγεί σε απρόσεκτη κατανάλωση τροφής αφού τρώτε χωρίς να σκέφτεστε.
5. Δεν μασάτε καλά την τροφή σας. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που μασάνε καλά την τροφή τους ικανοποιούνται με μικρότερες ποσότητες φαγητού.
6. Καταναλώνετε αναψυκτικά και δεν πίνετε νερό. Το νερό σε αντίθεση με τα αναψυκτικά και τους χυμούς δεν περιέχει θερμίδες.
7. Είστε εθισμένοι σε dressing στις σαλάτες ή δεν τρώτε αρκετά λαχανικά. Συνήθως τα dressing είναι πλούσια σε λιπαρά. Τα λαχανικά στη σαλάτα  θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε κορεσμό.
8. Ο σύντροφος ή η οικογένεια σας δεν ακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα με εσάς.
9. Τρώτε συχνά έξω. 
10. Φοράτε φαρδιά ρούχα. Τα εφαρμοστά ρούχα βοηθούν το να έχουμε την εικόνα του σώματος μας. 

11. Δεν τρώτε αρκετά. Αυτό αποσυντονίζει τον μεταβολισμό σας και στο τέλος της ημέρας θα καταλήξετε να φάτε πολύ περισσότερο.
12. Αποφεύγετε ολόκληρες ομάδες τροφίμων. Πιθανά να δημιουργήσετε διατροφικές ελλείψεις αλλά και στερητικά σύνδρομα.
13. Το άγχος παχαίνει αφού προκαλεί υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη αλλά και λίπη.
14. Γυμνάζεστε νηστικοί. Έτσι την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός για την άσκηση θα την πάρει από τους μύες και όχι από το λίπος.
15. Τρώτε μόνο ένα κυρίως γεύμα την ημέρα. Συνήθως είναι μεγάλο για να σας χορτάσει και μόνο γαστρεντερικές διαταραχές θα σας προσφέρει καθώς και πολλές θερμίδες.