Βαθμολογία

Το fair play χάρισε τη πρόκριση στην Ιαπωνία

Φινάλε βγαλμένο από Άλφρεντ Χίτσκοκ. Η Ιαπωνία μπορεί να μην κατάφερε να πάρει τον βαθμό που χρειαζόταν απέναντι στην Πολωνία, ωστόσο ήταν αυτή που πανηγύρισε την πρόκριση στα νοκ άουτ του Μουντιάλ λόγω της νίκης της Κολομβίας επί της Σενεγάλης και του γεγονότος πως οι παίκτες της είδαν λιγότερες κίτρινες σε σχέση με τους Αφρικανούς.

Το πρώτο δεκάλεπτο κύλησε με τους Πολωνούς, απελευθερωμένους και από το άγχος, να έχουν την κατοχή της μπάλας όμως να περιορίζονται σε πάσες στον χώρο της μεσαίας γραμμής χωρίς να πλησιάζουν την αντίπαλη περιοχή. Από την άλλη, οι παίκτες του Ακίρα Νισίνο περίμεναν τους αντιπάλους τους ψάχνοντας την ευκαιρία να «χτυπήσουν» σε κάποια κόντρα.

Στο 12' σε μία φάση που ξεκίνησε από λάθος του Μπεντνάρεκ, ο Ναγκατόμο έκανε το γύρισμα, ο Οκασάκι την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι όμως δεν βρήκε στόχο. Στο αμέσως επόμενο λεπτό, ο Μούτο δοκίμασε ένα σουτ λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή, όμως ο Φαμπιάνσκι έπεσε στην γωνία του και απέκρουσε. Στη συνέχεια ο ρυθμός έπεσε και έπρεπε να φτάσουμε στο 32' για να γίνει φάση.

Ήταν η μοναδική καλή στιγμή για το συγκρότημα του Ναβάλκα στο πρώτο μέρος όταν ο Γκροζίτσκι έκανε τη σέντρα, ο Μπερεζίνσκι έπιασε την κεφαλιά μέσα από την περιοχή και ανάγκασε τον Καβασίμα να κάνει μία εντυπωσιακή επέμβαση. Από εκείνο το σημείο και μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους το θέαμα ήταν μέτριο ποιοτικά με τις δύο ομάδες να μην προσφέρουν ιδιαίτερες συγκινήσεις και να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με το ισόπαλο 0-0.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τον ίδιο τρόπο που τελείωσε το πρώτο. Χωρίς, δηλαδή, ιδιαίτερο ρυθμό και φυσικά χωρίς ευκαιρίες για τις δύο ομάδες. Μέχρι που φτάσαμε στο 59' όταν η Πολωνία κατάφερε να ανοίξει το σκορ, ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Κουρζάβα, και ωραία προβολή του  Μπέντναρεκ ο οποίος έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του.

Το γκολ αυτό όπως είναι λογικό «πάγωσε» από την μία την ομάδα του Νισίνο, ενώ την ίδια στιγμή έδωσε σε εκείνη του Ναβάλκα την αυτοπεποίθηση για να μπορέσει να διαχειριστεί ακόμα καλύτερα το παιχνίδι. Ο Ιάπωνας τεχνικός γνωρίζοντας πως πλέον η ομάδα του έπρεπε να ψάξει το γκολ αν ήθελε να μην εξαρτάται από το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα, έριξε στο ματς τον Ινούι προκειμένου να τονώσει το επιθετικό κομμάτι.

Στο 74' οι Πολωνοί έφτασαν πολύ κοντά και σε δεύτερο τέρμα καθώς με τους αντιπάλους τους να έχουν περάσει μπροστά έβρισκαν αρκετούς χώρους στις αντεπιθέσεις. Ο Μπροζίτσκι έφυγε γρήγορα από δεξιά, έκανε το γύρισμα στον Λεβαντόφσκι που πλάσαρε προ του Καβασίμα όμως έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ. Το γκολ της Κολομβίας έδιωξε το άγχος από τους Ιάπωνες καθώς πλέον περνούσαν στην επόμενη φάση.

Έτσι αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω προκειμένου να μην δεχθούν δεύτερο τέρμα. Το αποτέλεσμα ήταν οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων να αλλάζουν πάσες στον χώρο της μεσαίας γραμμής περιμένοντας το τελευταίο σφύριγμα. Το σκηνικό αυτό έφερε αποδοκιμασίες από την εξέδρα όμως αυτό ουδόλως πτόησε τις δύο ομάδες με την Ιαπωνία να παίρνει την πρόκριση και την Πολωνία να αποχαιρετά με ψηλά το κεφάλι την διοργάνωση.

Ιαπωνία (Ακίρα Νισίνο): Καβασίμα, Ναγκατόμο, Σιμπασάκι, Οκαζάκι (48’ Οσάκο), Ουσάμι (65’ Ινούι), Μούτο (82’ Χασέμπε), Γιαμαγκούτσι, Χ. Σακάι, Μακίνο, Γκ. Σακάι, Γιοσίντα.

Πολωνία (Άνταμ Ναβάλκα): Φαμπιάνσκι, Γεντρέιτσικ, Μπεντνάρεκ, Γκοράλσκι, Κριχόβιακ, Γκροζίτσκι, Γκλικ, Μπερεζίνσκι, Ζιελίνσκι (79’ Τεόντορτσουκ), Κουρζάβα (79’ Πέτσκο), Λεβαντόφσκι.