Βαθμολογία

Σκληρή διαπραγμάτευση για το χρέος

Πέρα από την απαραίτητη ξεκούραση, η έξοδος από το κλεινόν άστυ έχει και πολιτική διάσταση, αφού η όσμωση των κυβερνητικών αξιωματούχων με τις τοπικές κοινωνίες θα λειτουργήσει ως «σφυγμομέτρηση» των διαθέσεων της κοινής γνώμης απέναντι στην κυβέρνησης.

Στο μέτωπο της αξιολόγησης, βρίσκεται σε εξέλιξη σκληρή διαπραγμάτευση ΔΝΤ - Γερμανίας σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις για το χρέος.

Πασχαλινές σφυγμομετρήσεις
Για τα κυβερνητικά στελέχη οι διακοπές του Πάσχα δεν θα είναι μόνο μέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης.

Αποκτάνε πολιτικό χρώμα για τρεις λόγους:

Τα κυβερνητικά στελέχη θα αποκτήσουν από πρώτο χέρι εικόνα των διαθέσεων των τοπικών κοινωνιών, αλλά και του κόσμου που θα βρίσκεται στην επαρχία για το Πάσχα. Εκ των πραγμάτων, η άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας απομονώνει από την κοινωνία. Οι εκ του σύνεγγυς επαφές με τους πολίτες αποτελούν crash-test της αποδοχής ή, έστω, της ανοχής των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση.

Όπως έχει γράψει το Newpost, μέσα στις διακοπές ο πρωθυπουργός κατά πάσα πιθανότητα θα πάρει τις αποφάσεις του για το αν θα προσχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Αυτές τις μέρες έχουν γίνει και θα γίνουν οι πρώτες μαζικές διελεύσεις από τους νέους αυτοκινητόδρομους. Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι τα νέα μεγάλα έργα που παραδόθηκαν, θα «φτιάξουν κλίμα» σε μεγάλη μερίδα πολιτών.

Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος

Στο πεδίο της αξιολόγησης, συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις για το χρέος. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο σε αυτή τη φάση, αφού οι βασικοί συνομιλητές είναι το ΔΝΤ και η Γερμανία.

Η Γερμανία κατάφερε να μεταφέρει για μετά το τέλος του προγράμματος την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων ρυθμίσεων για το χρέος. Τώρα προσπαθεί οι ρυθμίσεις να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο «γενναίες» και οι σχετικές διατυπώσεις στη συμφωνία να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή ασάφεια. Ωστόσο, το ΔΝΤ είναι αποφασισμένο να μην κάνει πίσω, θεωρώντας ότι η αποδοχή του γερμανικού αιτήματος για εφαρμογή των ρυθμίσεων μετά το 2018, είναι ήδη πολύ μεγάλη παραχώρηση.

Το Ταμείο πιέζει για αποφασιστική απομείωση του χρέους και απολύτως σαφείς διατυπώσεις ως προς τα μέτρα που θα ληφθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν αρκεί να συμφωνηθεί μια γενική λίστα παρεμβάσεων, αλλά να καταγραφούν τα συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά της ελάφρυνσης

Πηγή: newpost