Βαθμολογία

Το δίλημμα του πρωθυπουργού – Το ερώτημα με τον Τσακαλώτο

Οι πασχαλινές διακοπές προσφέρουν την ευκαιρία της χαλάρωσης και ο πρωθυπουργός είπε να την εκμεταλλευτεί. Ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει τις διακοπές του Πάσχα στην Κέρκυρα. Ωστόσο, οι στιγμές χαλάρωσης του κ. Τσίπρα μπορεί να… αναστατώσουν τους υπουργούς του. Γιατί αυτές τις μέρες είναι πιθανόν να διαμορφωθούν τα σχέδια για ενδεχόμενο ανασχηματισμό.

«Τους έτριξε τα δόντια»

Ο πρωθυπουργός «έτριξε τα δόντια» στους υπουργούς του κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η συνεδρίαση ήταν κλειστή στα ΜΜΕ. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο και αρρυθμίες στον συντονισμό των υπουργείων. Είχε μεγάλη πολιτική σημασία ότι τα προβλήματα στα οποία αναφέρθηκε, δεν σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση.

Είναι πράγματα που μπορούν να γίνουν και δεν γίνονται. Η τοποθέτηση έδειξε ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι σε καμιά περίπτωση ενθουσιασμένος με τους υπουργούς του. Σε παλιότερες εποχές , τέτοιες τοποθετήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο αποτελούσαν προαναγγελίες ανασχηματισμού.


Πίεση ή αλλαγές;

Ωστόσο, στη μνημονιακή εποχή τα πράγματα έχουν αλλάξει. Όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση, δεν είναι απλό να αντικατασταθούν οι υπουργοί που εμπλέκονται σε αυτή. Επιπλέον, δεν είναι σαφές αν ο κ. Τσίπρας θέλει όντως να αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα ή θέλει να πιέσει τους υπουργούς να γίνουν πιο αποτελεσματικοί.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι το Μαξίμου επιδιώκει να διαμορφωθεί μια νέα εικόνα της κυβέρνησης μέχρι το φθινόπωρο του 2018 οπότε θα κριθούν οι πρόωρες εκλογές. Κατά το Μαξίμου, η εικόνα θα αλλάξει αν:

«Γυρίσει» η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Παραδοθούν στο κοινό μεγάλα έργα υποδομής.

Γίνουν κινήσεις «εκσυγχρονισμού» της κρατικής μηχανής.

Βελτιωθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία και τα σχολεία.

Είναι αυτονόητο ότι αν τελικά γίνει ανασχηματισμός, κάτι τέτοιο θα συμβεί μετά τη β' αξιολόγηση.

Τι θα κάνει ο Ευκλείδης;

Το μεγάλο ερώτημα ενός ενδεχόμενου ανασχηματισμού είναι ποια θα είναι η θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο κ. Τσακαλώτος είναι αυτή τη στιγμή το Νο2 της κυβέρνησης, με μεγάλη απόσταση από τους άλλους υπουργούς. Με δεδομένο ότι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι με τη β' αξιολόγηση φτάνουμε σχεδόν στο τέλος του προγράμματος, δεν φαίνεται παράλογο να αναλάβει ο κ. Τσακλώτος έναν συντονιστικό ρόλο στην κυβέρνηση.

Το αντεπιχείρημα είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου προκύψει με τη διαπραγμάτευση. Οπότε ο κ. Τσακαλώτος πρέπει να παραμείνει στην οδό Νίκης.

Πηγή:newpost.gr