Βαθμολογία

Υπάρχουν και μέτρα που δεν θα επιλέγαμε

Δύσκολη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη διαπραγμάτευση που οδήγησε στην πολιτική συμφωνία του Εurogroup της Μάλτας κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, σε κύκλους στο εξωτερικό που δεν κατονόμασε υπονοώντας τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «κάποιοι στο εξωτερικό είχαν σαφή στόχο να μην κλείσει η αξιολόγηση είτε γιατί επέμεναν σε καταδικασμένα από την ιστορία σενάρια Grexit είτε γιατί κάποιοι στο εσωτερικό δεν θέλουν με τίποτα να είμαστε εμείς αυτοί που θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».

Η ομιλία Τσίπρα

Δεν θέλουμε το σημείο εξόδου από την κρίση να σημάνει την αρχή μιας άλλης. Σε αυτό είμαστε κάθετοι. Επιλέξαμε να κρατήσουμε μία στάση που δεν θα επιτρέπει τη ναρκοθέτηση της εξόδου από την κρίση. Το αποτέλεσμα στη Μάλτα δικαίωσε την επιμονή μας. Αυτά που αποφασίστηκαν καθιστούν πλέον ορατό τον ορίζοντα εξόδου από την οικονομική επιτροπεία.

Κατά συνέπεια καθίσταται ορατός και ο διαρκής στόχος μας, που αποτέλεσε και εντολή του ελληνικού λαού. Να δοθεί δηλαδή ένα σαφές τέλος στην περιπέτεια.

Δεν θέλουμε να κρύψουμε ότι υπάρχουν μέτρα για το 2019-2020 που δεν επιλέγαμε ποτέ εμείς.

Τα θετικά μέτρα θα αφορούν την οικοδόμηση κοινωνικού κράτους που δεν οικοδομήθηκαν τα χρόνια της Ολυμπιάδας, τα χρόνια του χρηματιστηρίου και της διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Υπάρχει πολιτική συμφωνία. Αγωνιστήκαμε για να είναι κοινωνικά βιώσιμη η υλοποίηση της συμφωνίας. Υπάρχουν μέτρα που δεν θα παίρναμε ποτέ. Ωστόσο ο συμβιβασμός προβλέπει και αντίμετρα που θα δημιουργούν μηδενικό ισοζύγιο και θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα.

Πετύχαμε να επιστρέψει η χώρα στην εργασιακή κανονικότητα, αποκρούσαμε τις σφοδρές πιέσεις που είχαν για στήριγμα τις εργοδοτικές οργανώσεις στο εσωτερικό. Λαμβάνουμε μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας, της στήριξης των νέων ανθρώπων, της ενίσχυσης της αναπτυξιακής πολιτικής.

Καταφέραμε και ένα βασικό στόχο. πετύχαμε να διασφαλίσουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Για να έχουν ξανά ισχύ τα 2 κρισιμότερα στοιχεία: Η αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

To βασικό αιτούμενο για την ελληνική οικονομία είναι η αναπτυξιακή πολιτική.

Η διαπραγμάτευση δεν διεξάγεται μόνο σε κλειστές αίθουσες, αλλά για πρώτη φορά διεξάγεται και στο πολιτικό επίπεδο. Μετά τη Μάλτα, ανοίγει ο δρόμος πέραν της συμφωνίας για τα μέτρα του 2019 και του 2020, ανοίγει και η ρύθμιση των μέτρων για το χρέος. Αυτό στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα. Ότι η αβεβαιότητα τελείωσε, ότι η κρίση είναι πίσω, ότι τα καταστροφικά σενάρια είναι παρελθόν.

Μπαίνουμε συζήτησης για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το τέλος του προγράμματος. Πρέπει να μην διαιωνίζει τη λιτότητα κι αυτή είναι η επόμενη και μάλλον τελευταία διαπραγματευτική μάχη που έχουμε μπροστά μας. Η απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, από πολλούς για μία δεκαετία, είναι τουλάχιστον άτοπη.

Φτάσαμε στο σημείο αυτό μετά από μια δύσκολη διαπραγμάτευση που είχε σκαμπανεβάσματα. τα ζήσατε, τα γνωρίζετε, δεν κρύψαμε ποτέ κάτι. Δεν κρύψαμε κάτι κάτω από το χαλί. Ήταν φανεροί και οι εκβιασμοί. Το πλαίσιο αυτό το μάθαμε στις 20 Φλεβάρη. Κάποιοι προσπάθησαν αυτό το πλαίσιο να το ξηλώσουν. Δεν θέλω να πω ότι το γεγονός ότι ξαναγυρίσαμε σε αυτό ήταν μια νίκη. Αλλά το ότι αποτρέψαμε τις κινήσεις αυτές, είναι ένα γεγονός επιτυχίας.

Eπίθεση στη Νέα Δημοκρατία, καρφιά για τον Σόιμπλε

Κάποιοι στο εσωτερικό και το εξωτερικό δεν ήθελαν να κλείσει η συμφωνία. Στο εσωτερικό κάποιοι προτιμούσαν να διαιωνιστεί ο κύκλος των μνημονίων παρά να είμαστε εμείς αυτοί που θα βγάλουν την χώρα από την κρίση.

Στο εσωτερικό ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί, δεν δίστασαν ποτέ να σταθούν στο πλευρό των δανειστών.

Στο εσωτερικό ξέρουμε ποιοι είναι. Δεν δίστασαν ποτέ να ταχθούν στο πλευρό των ακραίων δανειστών. Αυτοί που φώναζαν καθυστερείτε στην πρώτη εμπλοκή. Στην πρόοδο φώναζαν φορτώνετε με βάρη τον ελληνικό λαό. Έναν λαό που λεηλάτησαν και τους τιμώρησε σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτοί που έτρεξαν εν μέσω διαπραγμάτευσης στη Γερμανία να συναντήσουν τον γερμανό ΥΠΟΙΚ και να πάρουν την ευλογία του. Αυτοί που δεν δίστασαν να επιτεθούν στην Κομισιόν.

Είναι αυτοί που δεσμεύονται δημόσια ότι αν ήταν στην κυβέρνηση θα ψήφιζαν ό, τι ζητήσει το ΔΝΤ κι άλλα τόσα. Βασιλικότεροι του βασιλέως. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πως βγήκαν στα κεραμίδια όταν δώσαμε τη 13η σύνταξη σε 1.600.000 συμπολίτες μας και μας καλούσαν να το πάρουμε πίσω γιατί εκνευρίζουμε τους δανειστές. Κατά τα άλλα λένε πως φοράνε τη γαλανόλευκη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. Εμείς μάλλον θα έχουμε αχρωματοψία. Ξεχωρίζουμε όμως τη χορηγία στη φανέλα. Πότε είναι η Siemens, πότε η διαπλοκή, πότε τα κέντρα εξυπηρέτησης. Αν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση, θα υπέγραφε όποια απαίτηση έφερναν οι δανειστές. Το πρόγραμμα της ΝΔ έχει στον πυρήνα του την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, όμως αυτή η συνταγή δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη.

Δεν θα είχε διανοηθεί η ΝΔ να διεκδικήσει ισοδύναμα και δέσμευση για το χρέος, ούτε για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Θα πάλευε με νύχια και με δόντια απέναντι στους εργαζόμενους.

Η ΝΔ αντί για διαπραγμάτευση θα πάλευε για τη θέσπιση της ανταπεργίας και του lock out. Πολλοί εργοδότες το ήθελαν αυτό. Γιατί ας μη τους αδικούμε, είναι η ιδεολογία τους. Το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι ο ακρίος φιλελευθερισμός. Έτσι πιστεύουν πως θα γίνει η οικονομία ανταγωνιστική. Κάτι που δεν πέτυχε πουθενά στον κόσμο. Είναι γνωστή και παλιά συνταγή αλλά δεν έχει καμιά σχέση με την Ευρώπη.

Αυτή η μάχη δεν ήταν μια μάχη της Ελλάδας με το ΔΝΤ αλλά μια μάχη με τους νεοφιλεύθερους και τους ακραίους. Η μάχη αυτή δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα. Προσπαθούμε να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και κάποιοι άλλοι προσπαθούν να το ακυρώσουν στην Ευρώπη.

Τα δύο τελευταία χρόνια η χώρα σταμάτησε να έχει μια κυβέρνηση όπου η διακυβέρνηση αποτελούσε ταυτόχρονα και όχημα πλουτισμού. Εμείς επί δύο χρόνια δεν πήραμε δωράκια από κανέναν, χτυπάμε την φοροδιαφυγή, δεν βάλαμε τις λίστες στα συρτάρια αλλά τις βγάλαμε. Εμείς, η κατά τον κ. Μητσοτάκη πιο ανίκανη κυβέρνηση, καταφέραμε και ξεκολλήσαμε τα μεγάλα έργα που ήταν κολλημένα για 4 χρόνια, σε αντίθεσε με τους προηγούμενους που έστηναν τις συμβάσεις για να παίρνουν υπέρογκες αποζημιώσεις από τους εργολάβους τους.

Η πρεμούρα να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση οφείλεται στο φόβο ότι ο χρόνος μπροστά μας θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαλευκάνουμε υποθέσεις που βρίσκονται στα ντουλάπια.

Σε αυτό το σημείο καμπής που είμαστε πρέπει να βγούμε στον ελληνικό λαό και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Το πάρτυ πρέπει να τελειώσει. Είτε με το ΚΕΕΛΠΝΟ, είτε τη Novartis. Είναι θαύμα αυτό; Ήμασταν η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που σε συνθήκες κρίσης έχουμε 98% απορροφητικότητα στα προγράμματα ΕΣΠΑ. Οι προηγούμενοι δεν έφταναν ούτε το 50%. Απορροφούσαν μόνο για τους δικούς τους και μετά είχαμε μίζες. Αυτά συνέβαιναν χρόνια και τα γνωρίζουν οι έξω. Δυστυχώς το πληρώνουμε εμείς. Αυτά τελείωσαν τα 2 χρόνια. Δεν υπάρχουν μίζες, απορροφούνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Για Σημίτη: Ο άνθρωπος που έβλεπε τις μίζες να περνούν

Ξαφνικά μετά από 10 χρόνια εμφανίστηκε ο Κώστας Σημίτης. Με δύο υπουργούς Άμυνας μπλεγμένους σε σκάνδαλα εξοπλιστικών εκατομμυρίων ευρώ. Με στελέχη να παραδέχονται ότι κουβαλούσαν μαύρες σακούλες. Με όργιο μίζας στα δημόσια έργα, με τα απθεματικά των Ταμείων βορά στο Χρηματιστήριο, με κυβερνητικά στελέχη να έχουν κάνει τεράστιες περιουσίες. Πριν λίγες μέρες, αυτός ο άνθρωπος που έβλεπε τις μίζες να περνούν, μας χάρισε και μια σοφιστεία. Είπε ότι η διαφορά στην Ελλάδα είναι κοινωνικό φαινόμενο. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς γιατί ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες με αυτή τη φράση. Είναι ενδεικτική της αντίληψης ενός ολόκληρου συστήματος. Δεν αφορά μόνο τον κ. Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ αυτό, αφορά και τη ΝΔ. Όλοι ξέρουμε ποιοι άφησαν τους Χριστοφοράκους να φύγουν με διπλωματικά διαβατήρια για να μην επιλυθεί η υπόθεση Siemens.

Παίζουν τα ρέστα τους με τη δεύτερη αξιολόγηση

Κυβέρνησαν για 40 χρόνια και βρέθηκαν με μισό δισ. θαλασσοδάνεια και τα χάρισαν στους εαυτούς τους. Κι έδωσαν ασυλία. Συμβαίνουν αυτά πουθενά αλλού; Αυτά που αποτέλεσαν μια από τις βασικές αιτίες της κρίσης. Θα μπορούσαν να συμβαίνουν αλλού; Αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα μας κάνουν τους ευρωπαϊστές και μας κουνάνε το δάχτυλο. Είναι το ίδιο σύστημα που παίζει τα ρέστα του. Το σύστημα αυτό προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες αποτροπής των δημοκρατικών εξελίξεων στη χώρα το 2015. Προσπάθησε να ανατρέψει την μόλις λίγους μήνες πριν δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση με την πρώτη αξιολόγηση και τώρα παίζουν τα ρέστα τους με τη δεύτερη. Πλέον βρίσκονται σε αδιέξοδο. Θα ήταν προτιμότερη για τη χώρα να είχαμε αντίπαλο που έχει αγωνία για το μέλλον του τόπου. Κι όχι έναν εσμό εκδικητικών ακροδεξιών και πορφυρογέννητων που πάσχουν από το σύνδρομο στέρησης εξουσίας.

Ο καθένας τώρα να επιστρέψει στη δουλειά του. Θα βγούμε από το πρόγραμμα το 2018 και ο λαός θα έχει τη δυνατότητα να κρίνει και να συγκρίνει Ο λαός θα κρίνει ποιος έχει δώσει την έντιμη μάχη και ποιοι οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τη λεηλάτησαν.

«Επιχείρηση πειθούς»

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν σκεπτικός καθώς εξακολουθεί όπως και τον περασμένο Φεβρουάριο να μην συμμερίζεται τα χαμογέλα της ομάδας Τσίπρα. «Υπάρχουν πράγματα που θα στεναχωρήσουν τον ελληνικό λαό όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις συμφωνίες συμβιβασμού» είπε, ενώ μιλώντας για τα εργασιακά και σε αντίθεση με το Μαξίμου έκανε λόγο για επιστροφή σε συνθήκες «που προσεγγίζουν την κανονικότητα».

Στην παραδοχή ότι τα μέτρα θα έχουν επιπτώσεις σε κάποιες κοινωνικές ομάδες προχώρησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μιλώντας στο «Ε» ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε ότι κανένας δεν ισχυρίζεται ότι τα αρνητικά μέτρα δεν θα έχουν επιπτώσεις σε κοινωνικές ομάδες, όμως τόνισε ότι όταν παρουσιαστεί το σύνολο του πακέτου της συμφωνίας και με τα αντίμετρα, η εικόνα θα αλλάξει. Τόνισε την εκτίμηση του πως το γεγονός και μόνο ότι θα υπάρξουν περίπου 3,5 δισ. ευρώ μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης (αντίμετρα) που θα αφορούν στη στήριξη του κοινωνικού κράτους, των νέων, προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, εξισορροπούν την εικόνα και δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια κεντρική εξαγγελία της, που είναι η οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα αποτελέσει μια «σφυγμομέτρηση» για το τί θα ακολουθήσει τις προσεχείς εβδομάδες, όταν οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα κληθούν να ψηφίσουν τα επώδυνα μέτρα της συμφωνίας της Μάλτας.

Με το κλίμα να είναι ήδη βαρύ, κάτι που εισπράττουν και στελέχη του κόμματος στις δημόσιες εμφανίσεις τους, Τσίπρας και Τσακαλώτος θα προσπαθήσουν να εστιάζουν κυρίως στα αντισταθμιστικά μέτρα της συμφωνίας, δηλαδή στις παρεμβάσεις που θα ψηφιστούν μαζί με τα επώδυνα μέτρα αλλά θα ισχύσουν μόνον εάν υπάρξει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τα επώδυνα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, αλλά και τα αντισταθμιστικά μέτρα θα νομοθετηθούν από την ελληνική κυβέρνηση μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου και η ψήφισή αναμένεται να αποτελέσει προαπαιτούμενο προκειμένου να διεξαχθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου η συζήτηση για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους και τα μεγέθη των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2021.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr