Βαθμολογία

«Παρέδωσε σώμα, ψυχή και το τιμόνι της ομάδας»

Είδηση της ημέρας αναμφίβολα, αποτέλεσε το γεγονός πως ο Σάκης Τσιώλης προτίθεται να αποχωρήσει άμεσα από την ΑΕΛ, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΛ Αλέξης Κούγιας, γνωστοποίησε σήμερα (21/3) μέσω του ΑΕΛ RADIO τα όσα έχει κατά νου ο Καρδιτσιώτης τεχνικός και εμφανώς δυσαρεστημένος από την εν λόγω εξέλιξη, κάλεσε έκτακτο Δ/Σ ώστε να αποφασισθεί το τι μέλλει γενέσθαι...

Το εύλογο ερώτημα που «αιωρείται» πλέον στην ατμόσφαιρα έχει να κάνει με τον λόγο για τον οποίο ο Τσιώλης πήρε αυτήν την απόφαση; Έχει να κάνει με το timing και γιατί όλα αυτά ήρθαν μετά από την νίκη- επισφράγιση παραμονής στην κατηγορία.

Ήταν άραγε μια κίνηση στην οποία δεν μπορεί να βρει να βρει κανείς λογική εξήγηση τη δεδομένη χρονική στιγμή, η αντίθετα έγινε την καταλληλότερη στιγμή;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή... Και όταν λέμε αρχή, από τα χρόνια όπου ο Σάκης Τσιώλης αγωνιζόταν ως ποδοσφαιριστής με το σήμα της ΑΕΛ στο στήθος.

Η αγάπη για την πόλη της Λάρισας, τους ανθρώπους της, αλλά και την ΑΕΛ γνωστή στο ευρύ κοινό.  Δεν ξεχνιούνται άλλωστε εύκολα, ούτε το πρωτάθλημα Ελλάδας που πανηγύρισε με το σύλλογο το 1988, ούτε το κύπελλο που κατέκτησε με τους «βυσσινί» το 1985.

Από τα γήπεδα, στους πάγκους ο Σάκης Τσιώλης έμελλε να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι στην ιστορία της ΑΕΛ, όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και με τα όσα έχει καταφέρει με τις προπονητικές του ικανότητες.

Ο ίδιος μετατράπηκε δικαίως σε ευεργέτη, σε στυλοβάτη του σημερινού «οικοδημήματος» που βλέπουμε. Πήρε την ΑΕΛ «από το χέρι», την οδήγησε «τρένο» από τη Football League στα «μεγάλα σαλόνια», με δικό του έργο, με αποκλειστικά δικές του «παρεμβολές», αποδίδοντας μάλιστα ποδοσφαιρικό θέαμα το οποίο ο κόσμος της ΑΕΛ δεν παρέλειπε να βλέπει καμία αγωνιστική, μέχρι και την άνοδο της ομάδας στη Σούπερ Λιγκ.

Φέτος ωστόσο, εξιστορείται μια τελείως διαφορετική αλήθεια. Προσπερνώντας τις εντάσεις που προέκυψαν από το «διαζύγιο» του με τους «βυσσινί» πριν αρχίσει η σεζόν, ο Σάκης Τσιώλης επέστρεψε και πάλι από «σπόντα» - μετά την αποχώρηση του Άγγελου Αναστασιάδη και τον τρόπο με τον οποίο αυτή έγινε- στον πάγκο, με μοναδικό στόχο να υλοποιήσει τα όσα έχει εκείνος στο μυαλό για την ομάδα.

Με τελείως διαφορετικά δεδομένα αυτή τη φορά. Με ένα υπεράριθμο ρόστερ το οποίο κλήθηκε να διαχειριστεί. Με λιγοστό χρόνο να δουλέψει πάνω στα όποια πλάνα του. Με την πίεση του αποτελέσματος σε κάθε αγωνιστική. Με την πικρία που εξέφραζε συχνά-πυκνά αναφορικά με την παρουσία του κόσμου στο AEL FC ARENA, η οποία δεν ήταν για τον ίδιο η επιθυμητή.

Ο Σάκης Τσιώλης ανέλαβε και πάλι τα ηνία της ομάδας τον περασμένο Νοέμβριο. Πάλευε με το άγχος και την αγωνία κάθε αγωνιστική, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει τους βαθμούς της παραμονής. Ακόμα και οι νίκες με Βέροια, Λεβαδειακό και Παναιτωλικό ήρθαν με την «ψυχή στο στόμα». Δεν ένιωθε καλά που δεν είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει όλους τους ποδοσφαιριστές που είχε στο ρόστερ. Δεν μπόρεσε να αποδώσει «ελκυστικό ποδόσφαιρο», απόρροια και της έντονης πίεσης που «κατέκλυζε» τους παίκτες της ΑΕΛ σε κάθε παιχνίδι.

Σε μια ψυχοφθόρα χρονιά ο Καρδιτσιώτης τεχνικός δε δέχθηκε την στήριξη που θα ήθελε από τον κόσμο της ομάδας. Μπορεί ο ίδιος να είχε επιστρέψει για τον κόσμο της ΑΕΛ, αλλά το παράπονό του για την «απουσία» του κόσμου έκανε την εμφάνισή του πολλάκις. Διάφορες διχογνωμίες, κόντρες και αντιπαραθέσεις σε εξωαγωνιστικά θέματα αλλά άμεσα συνδεδεμένα με την ΑΕΛ, δε βοήθησαν την «πληγή» του αυτή να ιαθεί, ενώ συνάμα αποτέλεσαν αποτρεπτικό παράγοντα στον κατευνασμό της έντασης.

Το όνειρό του «σιγοέσβηνε» σχετικά με το τι ήθελε ο ίδιος να χτίσει. Το «βυσσινί παραμύθι» του «πέθαινε» μέρα με τη μέρα... Όπως και να έχει ο ίδιος είχε μια υποχρέωση να βγάλει εις πέρας, στην οποία εν τέλει ανταποκρίθηκε με το «σπαθί» του. Αν και ακόμα μαθηματικά η παραμονή της ΑΕΛ δεν έχει επιβεβαιωθεί, η νίκη που πέτυχε κόντρα στον Παναιτωλικό σε συνδυασμό με την ήττα του Ηρακλή από τον Πλατανιά διαμορφώνει ένα πιο «ξεκάθαρο τοπίο».

Με την απόφαση αποχώρησής του ο Σάκης Τσιώλης έδειξε πως δεν έχει τα «ψυχικά αποθέματα» για να δημιουργήσει αυτό που έχει στο μυαλό του για την ΑΕΛ, τη νέα χρονιά. Επιθυμεί να αποδεσμευτεί από το «ψυχολογικό βάρος» που βάραινε τις πλάτες του τόσους μήνες και απομακρύνεται από την ΑΕΛ που τόσο πολύ αγαπάει. Όπως δήλωσε σήμερα και ο μεγαλομέτοχος, ο τεχνικός της ΑΕΛ έχει πληγωθεί αρκετά στη Λάρισα έχοντας αρκετές προσωπικές πικρίες όλο αυτό το διάστημα. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι και λίγα όλα τα παραπάνω. Ο Τσιώλης έκανε το καθήκον του και αποχωρεί με το κεφάλι ψηλά, πιθανότατα την κατάλληλη στιγμή, όπως αποδεικνύεται κατά τη γνώμη του.

Η αξία του παραμένει αναλλοίωτη, η προσφορά του ανεξίτηλη και η αγάπη που τρέφει για εκείνον ο κόσμος της ΑΕΛ αδιαμφησβήτη...

Επιμέλεια: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ