Κατά 3,9% θα είναι φθηνότερο το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι ως προς τα φρέσκα προϊόντα σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ.
Οι τιμές δείχνουν να είναι πιο χαμηλές κυρίως στα καλαμάρια και το χταπόδι, κάτι που συντελεί στη μείωση του μέσου επιπέδου τιμών. Από την άλλη πλευρά, το κόστος αγοράς των κατεψυγμένων θαλασσινών παραμένει σταθερό, παρά την αύξηση του ΦΠΑ. Η τελική τιμή των οστρακοειδών δείχνει να αυξήθηκε λόγω του συντελεστή ΦΠΑ, με τα μύδια να είναι στο +12,1%. Σχετικά με τις λαγάνες, τον ταραμά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, οι τάσεις είναι μεικτές σε σύγκριση με πέρυσι.
Βάσει των στοιχείων, το κόστος στα φρέσκα θαλασσινά κυμαίνεται μεταξύ 47,2 - 67,6 ευρώ έναντι 47,3 - 72,2 ευρώ του αντίστοιχου περυσινού, καταγράφοντας 3,9%. Στα κατεψυγμένα θαλασσινά και οστρακοειδή στα 33,2 - 59,1 ευρώ φέτος και στα 33,3 - 59,2 ευρώ πέρυσι.
ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Αναλυτικά, η τιμή στα φρέσκα καλαμάρια είναι κυμαίνεται από 12 μέχρι 22 ευρώ το κιλό και είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι 11,8%, η τιμή στα φρέσκα καλαμάρια είναι από 5 μέχρι 12 ευρώ και είναι αμετάβλητη με πέρυσι, το χταπόδι το φρέσκο κοστίζει από 12-15 ευρώ το κιλό και η τιμή του είναι μειωμένη 1,9%, το κατεψυγμένο το χταπόδι κοστίζει 5 - 12 ευρώ και η τιμή του είναι αμετάβλητη, τα μύδια κοστίζουν 2,8 - 3 ευρώ ( 12,1%). Ο ταραμάς χύμα (ο φθηνός) κοστίζει 4,2 - 6 ευρώ το κιλό (-5,9%), η λαγάνα εκτιμάται ότι θα πωληθεί στην ίδια τιμή πέρυσι δηλαδή 2-2,5 ευρώ το κιλό, οι ελιές Καλαμών 4,5 - 7 ευρώ το κιλό ( 3,5%), ο χαλβάς ο συσκευασμένος κοστίζει 6,5 - 11,5 ευρώ το κιλό ( -3,9%) , τα ντολμαδάκια η κονσέρβα των 280 γραμμαρίων 1,7 - 2,2 ευρώ (5,1%) και το τουρσί το χύμα με διάφορα λαχανικά κοστίζει 1,6 -3 ευρώ το κιλό ( -4,3%) ενώ η αναζήτηση τιμών και άλλων σαρακοστιανών ειδών σε φούρνους και σούπερ μάρκετ έδειξε μείωση 1,7% χωρίς όμως να κατονομάζονται, από την ΕΣΕΕ, αναλυτικά τα είδη.