Βαθμολογία

Ερώτηση Φίλη κατά Καμμένου για τα F-16

Ετοιμη μαζί με 13 υπογραφές έχει ο Νίκος Φίλης την «ερώτηση - βολή» προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχει στα σκαριά!

Οι βουλευτές απαιτούν να μάθουν αν υπήρξε απόφαση Κυβερνητικού οργάνου για τον εκσυγχρονισμό των F-16, την αναβάθμιση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 και την αγορά από τις ΗΠΑ ενός σμήνους αεροσκαφών stealth τύπου F-35.

Και ζητούν να μάθουν αν έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον προς την αμερικανική κυβέρνηση (Letter of Request for Offer and Acceptance) για την προμήθεια των F 35.

Τα επεισόδια του «πολέμου» Φίλη κατά Καμμένου και ΑΝ.ΕΛ

Το TheTOC που είχε αποκαλύψει προ ημερών την πρωτοβουλία Φίλη έχει στη διάθεση του το κείμενο της ερώτησης αλλά και τα ονόματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συνυπογράφουν.

Η ερώτηση είναι ένα ακόμη «επεισόδιο» στον πόλεμο που έχει κηρύξει τις τελευταίες εβδομάδες ο πρώην υπουργός Παιδείας στον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ .

Η κόντρα ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ μέσα στο Σαββατοκύριακο για να τον διαβεβαιώσει ότι η συγκατοίκηση τους εξακολουθεί να είναι αρμονική.

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όπου ο Νίκος Φίλης απασφάλισε όχι μόνο κατά του Πάνου Καμμένου και των χειρισμών του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά έθεσε θέμα πολιτικής ταυτότητας της κυβέρνησης ζητώντας επί της ουσίας αλλαγή του κυβερνητικού εταίρου και επαναπροσδιορισμό της σχέση με το «βρώμικο» ΠΑΣΟΚ.

Μαζί του έσπευσαν να συνταχθούν και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Σάκης Παπαδόπουλος, Μάκης Μπαλαούρας) ενώ υπήρξαν και άλλοι που συμφώνησαν κρατώντας ωστόσο σε στενό κύκλο τις απόψεις τους.

Και η άλλη πλευρά βέβαια, οι ΑΝΕΛ δεν έμειναν σιωπηλοί. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες στο «παρά πέντε» υπήρξε απόφαση να μην εκδοθεί σκληρή ανακοίνωση κατά του Νίκου Φίλη για τα όσα είπε στην ΚΕ.

Ότι όμως δεν έγινε τότε έγινε λίγες ημέρες αργότερα όταν ο Δημήτρης Καμμένος έπειτα από σχετική οδηγία του Πάνου Καμμένου ζήτησε από τον Νίκο Φίλη (μέσω tweet) καθαρές απαντήσεις αναφορικά με τις πολιτικές –ιδεολογικές του προτιμήσεις.

Προκειμένου το θέμα να μην πάρει ευρύτερες διαστάσεις η κυβέρνηση επιστράτευσε και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Ο Δημήτρης Βίτσας διαβεβαίωσε σε κλειστή κομματική συνεδρίαση βουλετές του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πολιτικός του προιστάμενος δεν προτίθεται να στριμώξει και άλλο τους φορολογόμενους αγοράζοντας «αεροπλάνα και βαπόρια», αλλά θα εκσυχρονίσει τον ήδη υφιστάμενο στόλο.

Τι ρωτούν ο Νίκος Φίλης και οι 13 βουλευτές που συνυπογράφουν

Παρά πάντως τις διαβεβαιώσεις του, ο Νίκος Φίλης αλλά και οι 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συνυπογράφουν το κείμενο φαίνεται να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.

Επικαλούμενοι σχετικά δημοσιεύματα επιμένουν ότι ο Πάνος Καμμένος βλέπει με γλυκά μάτια την αγορά ενός σμήνος αεροσκαφών τύπου F-35 το καθένα εκ των οποίων στοιχίζει περί τα 80 – 100 εκατομμύρια ευρώ. Επιφυλάξεις κρατούν και για το ύψος του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βίτσας είχει δεσμευτεί ότι το συνολικό κόστος δεν θα ξεπεράσει το 1,5 δις. Οι υπογράφοντες την ερώτηση επιμένουν αντίθετα ότι μόνο η αναβάθμση του υπάρχοντος στόλου θα φτάσει τα δύο δις ευρώ.

Οι βουλευτές αφού υπενθυμίζουν στον κ. Καμμένο ότι «η βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση στη χώρα μας, επιβάλει να μετράμε και το τελευταίο σέντ του φορολογούμενου πολίτη» αλλά και ότι η κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να δώσει τον περασμένο Δεκέμβριο την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους, βγάζουν στην «σέντρα τον υπουργό ζητώντας του εξηγήσεις:

* Για το αν έχει προηγηθεί προηγούμενη απόφαση κυβερνητικού οργάνου.

* Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχετικές συζητήσεις

* Από που θα βρεθούν τα χρήματα.

Πηγή: thetoc.gr