Βαθμολογία

Παππάς: «Αν μειωθεί το αφορολόγητο θα...»

«Η κεντρική είδηση είναι ότι οποιαδήποτε παρέμβαση γίνει θα έχει μηδενικό συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς για το αποτέλεσμα του Eurogroup.

Μιλώντας στον «Ant1» τη Δευτέρα (20/2), ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής επισήμανε πως «αν ληφθεί δηλαδή μέτρο που επιβαρύνει, ταυτόχρονα θα έχουμε ακριβώς αντίστοιχου μεγέθους μέτρα που θα ελαφρύνουν. Αν μειωθεί το αφορολόγητο αντιστοίχως θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 και πρόσθεσε «θα πρέπει να γίνουν ελάχιστες παρεμβάσεις. Το κρίσιμο είναι ότι διαψεύστηκε η αρχική εκτίμηση ότι θα λαμβάνονταν μέτρα τα οποία θα ήταν καθαρή λιτότητα».

«Οποιοδήποτε πρόσθετο δημοσιονομικό αποτέλεσμα παράγουν τα μέτρα πρέπει να υπάρχει ταυτόχρονα νομοθετημένο και το μέτρο το οποίο ελαφρύνει», πρόσθεσε.

Ο Νίκος Παππάς άφησε να εννοηθεί πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποχώρησε, λέγοντας ότι «όταν ξεκινήσαμε αυτή τη διαπραγμάτευση το ΔΝΤ έλεγε ότι πρέπει να πάρουμε 2% μέτρα μέχρι το 2018. Στη συνέχεια είπε ότι πρέπει να πάρουμε 2% μέτρα μετά το 2018 και μετά την κατακραυγή και την αποστασιοποίηση όλων των θεσμικών παραγόντων στην Ευρώπη, για τις εκτιμήσεις του έφυγε από το επιχείρημα ότι χρειάζονται μέτρα για να πιαστούν οι στόχοι και έβαλε όλο αυτό πλέγμα των πολιτικών που προτείνει κάτω από την ταμπέλα των μεταρρυθμίσεων».

«Η μάχη κρίθηκε πολύ περισσότερο εκτός της τροϊκανής μηχανικής, στην πολιτική διαπραγμάτευση, στην ανοιχτή πολιτική αντιπαράθεση απόψεων και βεβαίως υπό το βάρος της εκκωφαντικής πραγματικότητας της απόδοσης της οικονομίας μας» και πρόσθεσε ότι «η σημερινή εξέλιξη παρασύρει μια επιχειρηματολογία που λέει de facto ότι αν καθυστερείς στη διαπραγμάτευση κατά ανάγκη τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Δεν αποδεικνύεται αυτό», πρόσθεσε.

Ο υπουργός εξέφρασε την άποψη πως τα τεχνικά κλιμάκια θα ολοκληρώσουν το έργο τους τον Μάρτιο. «Μέσα στην Ανοιξη, στην επόμενη ή μεθεπόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ ΕΚΤ θα επιτευχθεί η ποσοτική χαλάρωση», είπε ο Νίκος Παππάς.