Βαθμολογία

Φίλης: «Άνοιγμα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη»

Τη σύμπλευση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την κυβερνητική πολιτική «καρφώνει» με δηλώσεις του ο Νίκος Φίλης. Όπως αναφέρει ο πρώην υπουργός Παιδείας, η συγκολλητική ουσία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ξεθωριάσει, όποτε θα πρέπει να αναζητηθούν νέες συνεργασίες προς τον κεντρώο χώρο, ο οποίος εκφράζεται από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ο Νίκος Φίλης σε δηλώσεις του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» του Σαββάτου (18/2) παραδέχεται πως «δεν πέσαμε παντού έξω. Πέσαμε έξω όμως στις εκτιμήσεις μας για το κλείσιμο της αξιολόγησης τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο και αυτό καταγράφεται στη συνείδηση του κόσμου».

«Το μοντέλο της κεντρώας νεοφιλελεύθερης συναίνεσης υποχωρεί στην Ευρώπη και επανέρχεται στο προσκήνιο η αντίθεση ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό και το κράτος πρόνοιας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτελέσει μέρος αυτών των διεργασιών στην Ευρώπη αλλά και να αναζητήσει (χωρίς βιασύνες, αλλά και χωρίς μακρόσυρτες αναβολές) στο εσωτερικό της χώρας προγραμματικές συνεργασίες με τον κεντρώο χώρο», τόνισε και πρόσθεσε: «Σε αντιστοιχία και προς τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τη νέα σχέση που τείνει να διαμορφωθεί μεταξύ Αριστεράς, Σοσιαλιστών και Πρασίνων στην Ευρώπη και με υπαρκτό τον κίνδυνο παλινόρθωσης μιας επιθετικής και ρεβανσιστικής Δεξιάς, πρέπει να αναζητήσουμε συνεργασίες με τον κεντρώο χώρο και αυτός στη χώρα μας εκφράζεται από κυρίως από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη».

«Δεν ισχυρίζομαι ότι η συνεργασία μαζί τους μπορεί να υπάρξει άμεσα. Πρέπει όμως να κάνουμε το άνοιγμα για να διαμορφωθούν προγραμματικές συγκλίσεις. Σε αυτήν την προοπτική πρέπει να ψηφιστεί ως εκλογικό σύστημα η απλή αναλογική για τις επόμενες και όχι για τις μεθεπόμενες εκλογές δημιουργώντας συνθήκες πολιτικής ηγεμονίας της Αριστεράς», επισήμανε, υποστηρίζοντας πως η συνεργασία με το κόμμα του Πάνου Καμμένου έγινε για συγκυριακούς λόγους και όχι για στρατηγικούς.

«Δεν πέσαμε παντού έξω. Πέσαμε έξω όμως στις εκτιμήσεις μας για το κλείσιμο της αξιολόγησης τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο και αυτό καταγράφεται στη συνείδηση του κόσμου. Όσον αφορά τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, αυτή έγινε για συγκυριακούς και όχι στρατηγικούς λόγους, σε μια περίοδο που το πολιτικό σκηνικό καθόριζε η αντίθεση “μνημόνιο-αντιμνημόνιο”. Αυτή η αντίθεση πλέον ξεθωριάζει», δήλωσε ο Νίκος Φίλης για την κυβερνητική πολιτική.