Βαθμολογία

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τους πυροσβέστες. Η ρύθμιση ορίζει ότι παρατείνεται μέχρι τρία έτη κατ' ανώτατο όριο η θητεία των προσληφθέντων πυροσβεστών οι οποίοι εντάσσονται αυτοδίκαια, με τη λήξη της παράτασης, στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό και καταλαμβάνουν νέες οργανικές θέσεις που συνιστώνται με Προεδρικό Διάταγμα, με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων οργανικών θέσεων της ειδικής κατηγορίας από όπου προέρχονται.

Η τροπολογία αφορά 2.093 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν.Τόσκας είπε ότι «υπάρχει διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς για τη μονιμοποίησή τους, που μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε μερικές μέρες ή σύντομα».

Σημείωσε δε ότι «για το μεταβατικό διάστημα και για την κάλυψή τους προτείνεται η μεταβατική διάταξη που προβλέπει 3ετή παράταση της θητείας τους, την οποία θα διανύσουν με το βαθμό του πυροσβέστη».

«Ανανεώνουμε τη θητεία τους μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μονιμοποίησής τους, που νομίζουμε θα γίνει πολύ σύντομα», πρόσθεσε ο κ. Τόσκας, ενώ διευκρίνισε ότι οι 2.093 πυροσβέστες πενταετούς θητείας θα έπρεπε βάσει νόμου του 2014 να έχουν μονιμοποιηθεί ήδη.

Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμπαιγμό και ότι με την παρούσα ρύθμιση κρατά σε «ομηρεία» τους συμβασιούχους πυροσβέστες. Ο βουλευτής του κόμματος Μ. Βορίδης μάλιστα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε για μία διετία να μεριμνήσει για την έκδοση των προβλεπόμενων Προεδρικών Διαταγμάτων, ώστε να προγραμματίσει τις προσλήψεις.

«Δεν συμπράττουμε σε αυτόν τον εμπαιγμό και καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να ενεργήσει, προκειμένου να τακτοποιηθεί με συγκεκριμένο τρόπο το θέμα», είπε.

Η ΔΗΣΥ ζήτησε η τριετής παράταση να περιοριστεί σε ένα έτος και αμέσως μετά να δρομολογηθεί η διαδικασία μονιμοποίησής τους, ενώ όπως είπε ο βουλευτής του κόμματος Β. Κεγκέρογλου, «η κυβέρνηση έρχεται σήμερα με μια πρόχειρη ρύθμιση να επιβάλει υποχρεώσεις μόνιμου προσωπικού αλλά όχι τα εργασιακά δικαιώματα».

Το Ποτάμι ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμβαλωματική λύση στην οποία, όπως είπε ο βουλευτής του Σπ. Δανέλλης, δεν συναινεί, τελικώς υπεψήφισε την τροπολογία.

Συγκεκριμένα, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Ποτάμι υπερψήφισαν την ρύθμιση, ενώ την καταψήφισαν ΝΔ-Χρυσή Αυγή-ΚΚΕ. Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Newsroom ΔΟΛ