Βαθμολογία

Double score για τη Ν.Δ. σε νέα δημοσκόπηση

Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις, με τη νεότερη έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του «ΣΚΑΙ» να της δίνει προβάδισμα 16,5 μονάδων.

Στη δημοσκόπηση, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα (13/2), η Ν.Δ. αποσπά το 33%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 16,5%. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 7,5%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 7% και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,5%.

Η Ένωση Κεντρώων βρίσκεται εκτός Βουλής με 2,5%, ενώ στο 1,5% βρίσκονται Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ποτάμι. Βάσει της έρευνας 8 στους 10 πολίτες κρίνουν αρνητικά τα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 26,5% αποτιμά θετικά την κυβέρνηση, ενώ το 62% αρνητικά. Επιπλέον, 9 στους 10 εκτιμούν πως η πορεία της χώρας κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Παράλληλα, το 36% των ερωτηθέντων αναφέρουν πως θα προτιμούσαν αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή κυβέρνηση με κορμό την Πειραιώς. Από την άλλη πλευρά, το 19,5% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό την Κουμουνδούρου.

Πρόωρες εκλογές βλέπει το 33,5% σε περίπτωση μη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ το 34% θέλει παραίτηση της κυβέρνησης και σχηματισμό οικουμενικής. Δημοψήφισμα βλέπει ως λύση το 11%.

Από την άλλη πλευρά, το 78,5% εκτιμά πως θα κλείσει η αξιολόγηση με νέα μέτρα, ενώ το 6,5% θεωρεί πως θα κλείσει χωρίς μέτρα. Όσον αφορά την διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης, το 52% κρίνει πως είναι λάθος, ενώ το 7,5% σωστή. Ακόμη, 1 στους 3 πιστεύει πως η στρατηγική της Αθήνας δεν είναι σταθερή, άρα «κάποτε είναι σωστή και κάποτε λανθασμένη».