Βαθμολογία

Ξεκάθαρος ο Ντράγκι για το ελληνικό χρέος

Μόνο με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, το λεγόμενο Quantitative Easying, ή αλλιώς, QE, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος Μάριο Ντράγκι.

Ο κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά σχετικά με το PSI, τους μικρομολογιούχους και την ένταξη της Ελλάδας στο QE, τόνισε πως επιπλέον προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδος στο QE πρέπει να εξεταστεί και να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αυτό προϋποθέτει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων και έπειτα την αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων ελάφρυνσης του. Συνεπώς είναι εκ των ουκ άνευ να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, έτσι ώστε το Δ.Σ. της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο Ιταλός πρόεδρος συμπληρώνει πως «ενδέχεται να είμαστε κοντά στο στόχο αυτό αν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση σύντομα» και η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει ελληνικό χρέος, όμως από την άλλη, θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος στη περίπτωση που δεν τελειώσει αρκετά γρήγορα η αξιολόγηση.

πηγή: protothema.gr