Βαθμολογία

Ανησυχία από τα μπλόκα των αγροτών

Ανησυχία επικρατεί στον τουριστικό κόσμο της χώρας για τυχόν επιπτώσεις στις κρατήσεις από τις ξένες αγορές τη φετινή σεζόν, ως αντίκτυπο της δημοσιότητας που λαμβάνει το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων με το κλείσιμο βασικών οδικών αρτηριών.

Σε προορισμούς που εξαρτάται άμεσα η προσβασιμότητα από τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο και βρίσκονται στο οδικό «τόξο» των κινητοποιήσεων, έχει ήδη καταγραφεί μείωση των κρατήσεων από Ελληνες πελάτες. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, αυτή η χρονική περίοδος αποτελεί το πρώτο στάδιο της κύριας περιόδου πραγματοποίησης κρατήσεων για την τουριστική σεζόν του 2017, η οποία χαρακτηρίζεται από οξύτατο ανταγωνισμό.

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι «κάθε κράτηση που πραγματοποιείται αυτό το διάστημα είναι εξαιρετικά πολύτιμη για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και την αγωνιώδη προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, ιδίως, για τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες λειτουργούν και κατά την τρέχουσα περίοδο».

Επομένως, προσθέτει, ότι κάθε αρνητική εικόνα που εκπέμπεται για την Ελλάδα, αμαυρώνει τη συνολική εικόνα του προορισμού και δρα ανασταλτικά στα εκατομμύρια των ξένων πολιτών που επιλέγουν τώρα τον προορισμό των διακοπών τους. Η ΠΟΞ υπογραμμίζει ότι η προστασία της καλής εικόνας και της ομαλότητας της χώρας πρέπει να είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας και προτεραιότητας για όλους.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία των προκρατήσεων καταγράφεται θετική δυναμική ζήτησης για διακοπές στην Ελλάδα το 2017 από τις ξένες αγορές, μία εξέλιξη που μπορεί να υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας. Το εν λόγω θέμα συζητήθηκε, χθες, σε συνάντηση που είχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΤΕ.

Πέραν, όμως, των θετικών παραμέτρων κατά τη συνάντηση επισημάνθηκαν και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για τη πορεία της σεζόν από τη μη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος με τους θεσμούς, από το προσφυγικό και από την απρόβλεπτη εικόνα που παρουσιάζει η Τουρκία. Επίσης, στην ατζέντα της συζήτησης περιλήφθηκε η συμβολή του τουριστικού τομέα στις επενδύσεις, στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στη διαφύλαξη της επιχειρησιακής του ικανότητας και στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς του. Επιπλέον, αναλύθηκε το τετράπτυχο μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ρευστότητα, κόστος χρήματος και capital controls, που με τα σημερινά δεδομένα υπονομεύει την επιβίωση τουριστικών επιχειρήσεων και ταυτόχρονα αποτελεί εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα.

πηγή: kathimerini.gr