Βαθμολογία

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το ελληνικό χρέος»

Κανένα λόγο ανησυχίας δεν εμπνέει το ελληνικό χρέος για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). «Δεν βλέπουμε κανένα λόγο για μια ανησυχητική αποτίμηση της κατάστασης του ελληνικού χρέους», ανέφερε εκπρόσωπος του ESM και πρόσθεσε: «Το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο, αν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί εφαρμοστούν πλήρως».

Ο Μηχανισμός Σταθερότητας υπογραμμίζει, παράλληλα, πως έχει δώσει στην Ελλάδα δάνεια «εξαιρετικά ευνοϊκά μακροπρόθεσμα» και πως έχει πάρει μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους βραχυπρόθεσμα. «Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν για μια φιλόδοξη δημοσιονομική τροχιά στη διάρκεια του προγράμματος, που είναι αξιόπιστη», αναφέρει, ακόμη.

Ο ESM τονίζει πως τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας ήταν καλύτερα απ’ ότι αναμενόταν, ενώ υπενθυμίζει πως η Ευρώπη έχει «σαφώς δεσμευθεί να υποστηρίξει την Ελλάδα με μια επιπλέον ελάφρυνση του χρέους» αν χρειαστεί μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα έχει υιοθετήσει όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις».