Βαθμολογία

Ο Σουλτς κόντρα στη Μέρκελ

Ο τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς λαμβάνει το χρίσμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για να διεκδικήσει την καγκελαρία της Γερμανίας απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το SPD θα χρίσει επίσημα υποψήφιο σε ψηφοφορία την Κυριακή τον Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος και θα παρουσιάσει το εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τους Μάρτιν Σουλτς και Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ λίγη ώρα αφότου ο νυν αντικαγκελάριος δήλωσε πως δεν θα διεκδικήσει τελικά ο ίδιος την καγκελαρία προτείνοντας ως υποψήφιο τον Σουλτς και επιτιθέμενος ταυτόχρονα σε υψηλούς τόνους στην Άνγκελα Μέρκελ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν επίσης ότι ο Γκάμπριελ, ο οποίος αναμένεται να αφήσει και τα ηνία του SPD, θα αντικαταστήσει τον Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ στο υπουργείο Εξωτερικών.

Κατακεραυνώνοντας Μέρκελ και Σόιμπλε, ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι η «αδυσώπητη επιμονή στη λιτότητα» εκ μέρους τους συνέβαλε στις βαθιές κρίσεις στην ΕΕ από το 2008, την ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών λαϊκιστικών κομμάτων και την απομόνωση μίας κυρίαρχης γερμανικής κυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ