Βαθμολογία

Μόνο αυτοί δεν φταίνε...

Ακόμα ένα αποτέλεσμα που δεν την βοήθησε να ξεφύγει από τα «χαμηλά πατώματα» του βαθμολογικού πίνακα, σημείωσε η ΑΕΛ κόντρα στον Πλατανιά, στο πρόσφατο παιχνίδι που έλαβε χώρα στο AEL FC ARENA.

Η ισοπαλία γεμίζει τους ανθρώπους της ΑΕΛ με ακόμα περισσότερο άγχος για τη δύσκολη συνέχεια του πρωταθλήματος, με τον στόχο της παραμονής στην κατηγορία να μετατρέπεται σε έναν «γολγοθά».

Υπαίτιοι πολλοί, όχι όμως και οι παίκτες...

Η ΑΕΛ ξεκίνησε τη χρονιά έχοντας στο τιμόνι της τον Άγγελο Αναστασιάδη, με τους παίκτες που εκείνος επέλεξε και το πλάνο που εκείνος είχε στο μυαλό του ώστε να πετύχει τον στόχο του στο τέλος της σεζόν. Ο ίδιος δεν κατάφερε να πείσει τον μεγαλομέτοχο που τον επέλεξε, πως η ΑΕΛ δεν θα κινδυνέψει στο τέλος της χρονιάς και με συνοπτικές διαδικασίες αποτέλεσε παρελθόν από το σύλλογο.Ο Σάκης Τσιώλης τον διαδέχθηκε και πλέον προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε μια «αγωνιστική τάξη», με «υλικό» που δεν επέλεξε ο ίδιος, με καινούριες προσθήκες στο ρόστερ της ομάδας, τις οποίες καλείται να ενσωματώσει στο πλάνο του, ώστε αυτό να ευοδώσει και η ΑΕΛ να παραμείνει στα «μεγάλα σαλόνια».

Πέρα από την τεχνική ηγεσία και το έργο που έχουν επιδείξει αμφότεροι οι προπονητές, παιχνίδι με παιχνίδι παρατηρείται το φαινόμενο ο κόσμος που δίνει το «παρών» στο AEL FC ARENA, όλο και να λιγοστεύει. Σε μια δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση από το σύλλογο από εδώ και πέρα, η ΑΕΛ πολλές φορές δεν έχει δίπλα της τον «12ο» παίκτη που θα της δώσει ώθηση μέσα στην έδρα της.

Φτάσαμε λοιπόν, στα τέλη του Ιανουαρίου και αναζητάμε διακαώς τους υπαίτιους ώστε να ρίξουμε το «μπαλάκι» της αποτυχίας; Κύριοι υποψήφιοι οι ποδοσφαιριστές, σύμφωνα και με τα όσα μπορείς να αφουγκραστείς από το κλίμα της Λάρισας.

Μήπως όμως είναι παντελώς άδικη αυτή η κατηγορία;

Πως μπορείς  να επιρρίπτεις ευθύνες σε ποδοσφαιριστές που μέσα στη σεζόν αλλάζουν τεχνικό, καλούνται να αλλάζουν αγωνιστικό πλάνο και φιλοσοφία και να την «αποτυπώσουν» τάχιστα εν συνεχεία στον αγωνιστικό χώρο;

Είναι αποδεδειγμένο άλλωστε πως μια τέτοια αλλαγή χρειάζεται χρόνο ώστε να «δέσει και πάλι το γλυκό». Μια κίνηση ρίσκου όπως και να έχει, όταν γίνεται μέσα στην αγωνιστική περίοδο.

Πως γίνεται να ασκείται δριμεία κριτική σε παίκτες που δίνουν ότι μπορούν μέσα στο χορτάρι;

Αυτοί επιλέχθηκαν από προπονητή και διοίκηση στην αρχή της σεζόν, αυτοί είναι που αγωνίζονται και δίνουν ότι μπορούν. Ο καθένας από διαφορετικό ρόλο και πόστο, προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό από την δική του πλευρά... Και αν από τον εκάστοτε ποδοσφαιριστή, έχεις παραπάνω απαιτήσεις, τότε το πρόβλημα δεν το έχει ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής, αλλά εσύ. Αυτός επιλέχθηκε βάσει κριτηρίων, βάσει του τι μπορεί να προσφέρει στο γήπεδο. Κάνει το καλύτερο δυνατό μέχρι εκεί μπορεί... Η ομάδα «χτίστηκε» πάνω σε νεανικό μοντέλο, με παίκτες που πολλοί από αυτούς δεν είχαν την εμπειρία για να «κουβαλήσουν» την ομάδα στη Σούπερ Λιγκ. Είναι παράλογο να έχει κάποιος υπέρμετρες απαιτήσεις από αυτούς. Όπως και από τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα που έδειξαν πολύ θετικά στοιχεία, αλλά δεν απέφυγαν την κριτική στο πρώτο τους λάθος. Δεν θυμάμαι πάντως ποδοσφαιριστή που να διέπρεψε συμπληρώνοντας μόλις μήνα με τη νέα του ομάδα. Αλλά ακόμα και αν υπάρχει, οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες και σίγουρα δεν ήρθαν από την τρίτη κατηγορία της Ισπανίας ή από το πρωτάθλημα της Νοτίου Αφρικής. Ήταν ποδοσφαιριστές εγνωσμένης αξίας... Το μόνο λοιπόν που θα μπορούσε κάποιος να χρεώσει σε παίκτη της ΑΕΛ, θα ήταν η αγωνιστική αδιαφορία. Ωστόσο αν υπάρχει κάποιος τέτοιος παίκτης, βρίσκεται ήδη στον πάγκο του συλλόγου ή μακριά από αυτόν.

Πως μπορείς να κάνεις κριτική -δεν μιλάμε γι' αυτή που γίνεται σε λογικό πλαίσιο- στην ομάδα όταν εσύ ο ίδιος δεν είσαι εκεί για να τη στηρίζεις και να την υποστηρίζεις;

Ο κόσμος της ΑΕΛ ήταν εκεί στην αρχή της σεζόν, βοήθησε, φώναξε από την κερκίδα. Ήταν εκεί στα ντέρμπι, με αποκορύφωμα τη νίκη επί του Ολυμπιακού όπου το γήπεδο ήταν «κόλαση» για τους διαφαινόμενους πρωταθλητές. Όμως που είναι τώρα στα δύσκολα. Είναι «ηχηρή» πλέον η παρουσία του κόσμου στο AEL FC ARENA και αυτή που θα έπρεπε ώστε να δώσει στην ΑΕΛ ακόμα ένα πλεονέκτημα απέναντι στον φιλοξενούμενο που αντιμετωπίζουν οι «βυσσινί» στην έδρα τους. Ας κάνουν κάποιοι καλύτερα την αυτοκριτική τους πρώτα...

Φτάνει με τη γκρίνια και τη μιζέρια. Είναι καιρός να κοιτάξουμε το «αύριο» αλλά και το τι μπορούμε να διορθώσουμε σε αυτό. Η ΑΕΛ βρίσκεται σε ένα που κομβικό σημείο του πρωταθλήματος και δίνει ματς «εξάποντο» στο Καυτανζόγλειο απέναντι στον Ηρακλή. Εκεί, αλλά και στα επόμενα παιχνίδια είναι που πρέπει να εστιάσουν όλοι, ώστε η ΑΕΛ να ξεπεράσει αλώβητη το «μαρτύριο» της μαθηματικά επιβεβαιωμένης παραμονής στην κατηγορία.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ