Βαθμολογία

Στις 23 Γενάρη η συνάντηση των ΥΠΕΞ

Στις 23 Ιανουαρίου θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών χωρών (Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία) για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Νίκο Κοτζιά. Παράλληλα, αργότερα απόψε αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση των ομάδων εργασίας που θα συζητήσουν τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη αποχώρησης του τουρκικού στρατού κατοχής με συνεχή ροή, μία μεγάλη αποχώρηση την πρώτη εβδομάδα και συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία. «Το Κυπριακό είναι, πάνω απο όλα, θέμα κατοχής», υπογράμμισε.

Παράλληλα, εξήγησε ότι πρότεινε να εισέλθει αυτό το σχέδιο «υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, να υπάρξει μια ειδική ομάδα που να καταγράψει με ακρίβεια το μέγεθος του τουρκικού στρατού, αλλά και της ΕΛΔΥΚ- δεν έχουμε καμία αντίρρηση-, τον οπλισμό που έχει και τον τύπο του οπλισμού και να μπορεί αυτή η ομάδα κατόπιν - ο ΟΑΣΕ και ο ΟΗΕ έχουν μεγάλες εμπειρίες - να καταγράφει τη ροή αποχώρησης αυτών των ομάδων».

«Πιθανολογώ με όσα έχουν δείξει οι συζητήσεις μέχρι τώρα, ότι θα επιβεβαιωθεί η καταρχάς συμφωνία μας για τη δημιουργία μιας ομάδας με ειδικούς οι οποίοι θα ετοιμάσουν έναν κατάλογο ερωτήσεων, στη βάση του οποίου θα γίνει στις 23 του Γενάρη συνάντηση των ΥΠΕΞ με βάση αυτά τα ερωτήματα», είπε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι επικεφαλής από την πλευρά του ελληνικού ΥΠΕΞ θα είναι ο γ.γ. πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Εστιάζοντας περαιτέρω στις συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της Διάσκεψης τόνισε ότι το κεντρικό πρόβλημα ως προς την απόκλιση απόψεων είναι το ζήτημα των εγγυήσεων και των παρεμβατικών, τονίζοντας την ανάγκη κατάργησης του καθεστώτος αυτού. «Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε να φτιαχτεί -μια πιθανότητα είναι αυτή- μια διεθνής ομάδα που να παρατηρεί και να κάνει υπό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκθέσεις για το πώς θα πηγαίνει η υλοποίηση των αποφάσεων», τόνισε ο κ. Κοτζιάς και επισήμανε ότι «είναι φανερό ότι η δική μας πλευρά δεν θέλει παρεμβατικά δικαιώματα και επιθυμεί αποχώρηση του στρατού».

Γκουτιέρες: Τεράστια πρόοδος, συνεχίζουμε με στόχο τη λύση

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε το γεύμα εργασίας των Αναστασιάδη – Ακιντζί με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες. Ο γενικός γραμματέας εμφανίστηκε αισιόδοξος δηλώνοντας πως σε εδαφικό, περιουσιακό και εξωτερική πολιτική έχει γίνει τεράστια πρόοδος, ενώ υπογράμμισε πως μια ενδεχόμενη συμφωνία θα επικυρωθεί από τους δύο λαούς.

Ξεκαθάρισε πως υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για τους δύο ηγέτες, αλλά φανέρωσε την προσήλωσή του στον στόχο της επίλυσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «θα εργαστούμε για να πετύχουμε αυτό το στόχο, για να φτάσουμε στην επίλυση». Ο κ. Γκουτιέρες, αφού χαιρέτισε την ηγεσία Ακιντζί και Αναστασιάδη, σημείωσε ότι στη δική τους δουλειά το τελευταίο διάστημα οφείλεται η ιστορική σημερινή διάσκεψη. Ο ίδιος επισήμανε την πολυπλοκότητα των θεμάτων της ασφάλειας των εγγυήσεων και ξεκαθάρισε πως η διάσκεψη θα συνεχίσει όσο χρειαστεί, καθώς στόχος δεν είναι ένα χρονοδιάγραμμα αλλά μία κατάληξη.

Σημείωσε, τέλος, οτι θα πρέπει να βρεθούν τα όργανα για να καθυσηχάσουν τις ανησυχίες τόσο των ελληνοκυπρίων, όσο και των τουρκοκυπρίων. Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως έγινε η αρχή μιας δύσκολης διαδικασίας, ενώ η παρουσία και οι παρεμβάσεις της Ε.Ε., τόνισε, υπήρξαν καίριες για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο κ. Χριστοδουλίδης, σημείωσε πως οι θέσεις του κ. Γιουνκέρ για την ασφάλεια ήταν απόλυτα καθαρές, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε εισήγηση για την ανάγκη να υπάρξει διασφάλιση εφαρμογής της λύσης. Ο δρόμος είναι δύσκολος επανέλαβε ο κ. Χριστοδουλίδης ωστόσο σημείωσε πως όλοι εργάζονται προς την επίλυση.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ