Βαθμολογία

Ευρωζώνη: Η πρώτη αύξηση τιμών παραγωγού

Οι τιμές, που πωλούν τα εργοστάσια της Ευρωζώνης τα προϊόντα τους, αυξήθηκαν τον Νοέμβριο του 2016 σε ετήσια βάση, για πρώτη φορά από τα μέσα του 2013, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η αύξηση των τιμών παραγωγού έπειτα από σχεδόν 3,5 χρόνια μειώσεων, αποτελεί μία νέα ένδειξη ότι δημιουργούνται πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη, αν και δεν είναι ακόμη καθόλου βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα επιτύχει με βιώσιμο τρόπο τον στόχο της για πληθωρισμό λίγο κάτω από 2%, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 0,3% σε σχέση με τον Οκτώβριο και 0,1% έναντι του Νοεμβρίου 2015 (σ.σ.: στην Ελλάδα οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 0,7% και 2,1%, αντίστοιχα, σύμφωνα με την Eurostat). Πρόκειται για την πρώτη ετήσια αύξηση στην Ευρωζώνη από τον Ιούνιο του 2013 και ήταν μη αναμενόμενη, καθώς οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από την WSJ προέβλεπαν ότι οι τιμές θα έμεναν σταθερές.

Η αύξηση των εργοστασιακών τιμών είναι εναρμονισμένη με άλλες ενδείξεις που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός, όπως μετράται από τον δείκτη τιμών καταναλωτή, αναμένεται να συνεχίσει την πρόσφατη άνοδο και τους επόμενους μήνες. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την Eurostat έδειξαν αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 1,1% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, ενώ έως τον Μάιο οι τιμές ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά τους επίπεδα. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ακόμη ταχύτερη αύξηση των τιμών τους πρώτους μήνες του 2017, καθώς θα εξαλειφθεί η επίπτωση από παλαιότερες μειώσεις των ενεργειακών τιμών. Ωστόσο, οι κεντρικοί τραπεζίτες φοβούνται ότι μόλις υποχωρήσει η ενίσχυση του πληθωρισμού από τις τιμές της ενέργειας, αυτός μπορεί να υποχωρήσει πάλι στη διάρκεια του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι εργοστασιακές τιμές για όλα τα προϊόντα, εκτός των ενεργειακών, αυξήθηκαν επίσης σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, καταγράφοντας την πρώτη αύξηση από τον Αύγουστο του 2013. Πρόσφατες έρευνες επιχειρήσεων δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών παραγωγού έχει επιταχυνθεί. Έρευνα της εταιρείας Markit, που ανακοινώθηκε χθες, έδειξε ότι το κόστος εισροών για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αυξήθηκε τον Δεκέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό σχεδόν πέντε ετών, οδηγώντας τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές τους με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 2011.