Βαθμολογία

Συνδύασε υγιεινή και οικονομική διατροφή

Η άποψη που επικρατεί ότι η υγιεινή διατροφή δεν είναι οικονομική μπορεί να θεωρηθεί κάπως λανθασμένη. Η αλήθεια όμως είναι ότι η ελληνική παραδοσιακή διατροφή χαρακτηρίζεται από πολλές υγιεινές επιλογές τροφών, οι οποίες είναι οικονομικές.

Τα τρόφιμα που συνιστάται να καταναλώνονται για την υιοθέτηση μια υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής είναι κυρίως φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά και είναι σίγουρα πιο οικονομικά. Αντίθετα, το κρέας, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά, δηλαδή τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης που είναι ακριβότερα, συνιστάται να καταναλώνονται με μέτρο και όχι καθημερινά.

Για να δούμε όμως πως μπορούμε να συνδυάσουμε τις υγιεινές μας επιλογές στην καθημερινότητα μας με έναν οικονομικό προϋπολογισμό.

- Συγκρίνετε τις τιμές των προϊόντων πριν τα αγοράσετε.

- Αποφεύγετε την αγορά επεξεργασμένων τροφίμων, όπως πατατάκια, μπισκότα κλπ.

- Αν σκοπεύετε να μην καταναλώσετε άμεσα ένα προϊόν φροντίστε να το καταψύξετε το συντομότερο (π.χ. κρέας).

- Καταναλώστε πρώτα τα προϊόντα με την συντομότερη ημερομηνία λήξης, ώστε να μην χρειαστεί να πετάξετε κάποιο τρόφιμο.

Συμβουλές ανά ομάδα τροφίμων

Γαλακτοκομικά προϊόντα:

- Οι μεγαλύτερες συσκευασίες γαλακτοκομικών προϊόντων είναι πιο οικονομικές από τις μικρότερες. Προτιμήστε τις μεγαλύτερες συσκευασίες μόνο με την προϋπόθεση ότι θα έχουν καταναλωθεί πριν την ημερομηνία λήξης.

Φρούτα και λαχανικά:

- Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά εποχής. Είναι πιο οικονομικά αλλά και πιο ποιοτικά.

- Προσπαθήστε να αγοράζετε φρούτα και λαχανικά σε μικρές ποσότητες και σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να καταναλώνονται όλα.

- Προτιμήστε τα φρούτα και τα λαχανικά στην αρχική τους μορφή και όχι κομμένα ή συσκευασμένα. Όσο βολικά και αν είναι, σίγουρα είναι πιο ακριβά.

Δημητριακά:

- Αν περισσέψει ψωμί μην το πετάξετε, καταψύξτε το και χρησιμοποιήστε το για την παρασκευή άλλων φαγητών.

Όσπρια:

- Προτιμήστε αντί για κρέας τα όσπρια, τα οποία αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών και είναι μία υγιεινή και οικονομική εναλλακτική του κρέατος. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, καλό θα ήταν να συνδυαστεί με μία πηγή δημητριακών ώστε να αυξηθεί η βιολογική αξία των πρωτεϊνών.

Κρέας:

- Προτιμήστε το λευκό κρέας, που εκτός από πιο οικονομικό είναι και πιο υγιεινό.

- Προτιμήστε ολόκληρο κοτόπουλο ή κατσίκι και τεμαχίστε το μόνοι σας. Τα κομμάτια που θα πετούσατε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε σπιτικούς ζωμούς.

- Αποφύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, όπως τα αλλαντικά. Αποτελούν ακριβές αλλά και ταυτόχρονα ανθυγιεινές επιλογές.

Ψάρια και θαλασσινά:

- Προτιμήστε τα μικρότερα ψάρια, όπως ο γαύρος, είναι πιο οικονομικά αλλά εξίσου υγιεινά.

- Τα ψάρια και τα θαλασσινά εποχής είναι συνήθως πιο φθηνά.

- Αποφύγετε την αγορά έτοιμων γευμάτων, π.χ. τονοσαλάτες, είναι πιο ακριβά και με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Με τον σωστό προγραμματισμό λοιπόν, μπορούμε να τρεφόμαστε και σωστά αλλά και οικονομικά, χωρίς σπατάλες και χωρίς να πετάμε τρόφιμα που δεν προλάβαμε να καταναλώσουμε.

πηγή: ifitnessbook.gr