Βαθμολογία

«Προπονητολογία» ξανά τον... Μάιο

Ακόμα δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει, να πείσει για την αγωνιστική της ετοιμότητα και δύσκολα μπορεί να «ορθοποδήσει» στη φετινή Σούπερ Λιγκ. Ο προπονητής γιατί έχει αργήσει τόσο πολύ να ορίσει θέσεις και σχήματα εντός αγωνιστικού χώρου; Άραγε ξέρει ότι σε μια βδομάδα έχουμε μπροστά μας υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα; Αυτοί οι παίκτες που πήρε, γιατί δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα; Μήπως έπρεπε να πάρει καλύτερους και γενικότερα να διαχειριστεί καλύτερα αυτήν την περίοδο αγωνιστικής και όχι μόνο προετοιμασίας;

Ερωτήματα, ερωτήματα, ερωτήματα... Κοινώς, μάλλον και «πολύ κακό για το τίποτα». Το πρωτάθλημα μπορεί ακόμα να μην έχει αρχίσει, όμως φαίνεται πως αρκετοί φίλοι της ΑΕΛ έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για την ομάδα, για την πορεία που θα έχει στο πρωτάθλημα. Αυτή είναι κυρίως αρνητική, καθώς οφείλει βεβαίως να συμβαδίζει με την «ποδοσφαιρική νοοτροπία» του Έλληνα και να μην παρεκκλίνει παρά στο ελάχιστο.

Μετά από 5 χρόνια δύσκολα, με πόνο και πολύ κόπο, με συλλογική προσπάθεια και ασταμάτητη δουλειά, ο τότε στόχος της ομάδας της Λάρισας επετεύχθει. Η ΑΕΛ είναι και πάλι στα «μεγάλα σαλόνια»  της Σούπερ Λιγκ και πλέον «παίζει μπάλα» έχοντας πάνω της κολλημένο το φιλότιμο και τον σεβασμό που έχει κερδίσει, από την άξια θαυμασμού αυτή μάχη της ανόδου.

Το φέτινο σύνολο των «βυσσινί» καλείται πλέον να φέρει εις πέρας ένα ακόμη πιο δύσκολο έργο από αυτό. Να εδραιώσει την παρουσία του συλλόγου στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ελλάδας, παίζοντας παράλληλα «καλό ποδόσφαιρο». Έχει πλαισιωθεί από σοβαρούς ανθρώπους στη διοίκηση και ως επικεφαλής έχει αναλάβει ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά το χώρο του αθλήματος και μπορεί να βοηθήσει από πολλές και διαφορετικές πλευρές. Συνάμα τους παίκτες του συλλόγου έχει αναλάβει ένας τεχνικός του οποίου την αξία οφείλεις να αναγνωρίσεις, αλλά ακόμα και αν την αμφισβητείς μπορεί να σου παρουσιάσει «πλούσιο βιογραφικό» ώστε να σου αποδείξει το αντίθετο.

Τι δεν παέι καλά άρα στην ΑΕΛ; Ο Άγγελος Αναστασιάδης έχει εκφραστεί δημοσίως επί του θέματος και δήλωσε πως είναι αναίτια αυτή η κατάσταση της «καταστροφολογίας». Ο ίδιος είναι ευχαριστημένος, ο μεγαλομέτοχος είναι ευχαριστημένος. Μήπως η υπέρμετρη ανησυχία του κόσμου είναι λιγάκι υπερβολική; Τα φιλικά παιχνίδια που έδωσε η ομάδα είναι η αλήθεια πως δεν άφησαν κανέναν ικανοποιημένο. Τόσο από άποψη αποτελεσμάτων, αλλά ίσως και για κάποιους από άποψη παραγωγικότητας. Αλλά ποιος πραγματικά είναι ο ρόλος των φιλικών αναμετρήσεων; Η νίκη; Η μήπως είναι το κομμάτι όπου ο προπονητής έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει ποδοσφαιριστές και σχήματα. Να κάνει αλλάγες και να αποκομίσει απόψεις. Εναλλακτικές στρατηγικές. Ένα plan B, ίσως και κάτι παραπάνω. Άλλωστε και ο ίδιος είχε τονίσει σε δηλώσεις του, πως σε αυτό αποσκοπούν.

Κεφάλαιο, μεταγραφές! Που είναι οι ποδοσφαιριστές από το «πρώτο ράφι»; Οι ποδοσφαιριστές που θα κάνουν τη διαφορά και τα «μεγάλα ονόματα»; Η απάντηση προέρχεται από τον ίδιο τον τεχνικό του συλλόγου. Από το πρόσωπό του, το όνομά του, αλλά και την ιδιοσυγκρασία του. Δε δούλεψε ποτέ με «μεγάλα ονόματα», δε τα χρειάστηκε, ότι πέτυχε το πέτυχε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Ξεκάθαρο έγινε και αυτό, τόσο από τον ίδιο, όσο και από ανθρώπους της διοίκησης, αλλά και τον κ. Αλέξη Κούγια.

Ναι αλλά γιατί δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το ρόστερ. Μήπως τα πράγματα έχουν καθυστερήσει αρκετά. Πως θα προλάβουν τώρα να βρουν ομοιογένεια; Εύλογο η αλήθεια είναι το παραπάνω ερώτημα. Η εικόνα των φιλικών δείχνει πως ο Άναστασιάδης δεν έχει κατασταλάξει ακόμα στην βασική ενδεκάδα, παρά τα όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα πως έχουν βγει τα συμπεράσματα. Όμως δε θα μπορούσε κιόλας από την στιγμή που ο μεταγραφικός σχεδιασμός είναι ακόμη «ανοιχτός». Ίσως να καθυστέρησε και σε αυτό η ομάδα, όμως σίγουρα όλοι όσοι στελεχώνουν αυτήν την προσπάθεια, ξέρουν πολύ καλύτερα από όλους μας. Γνωρίζουν την κατάσταση και αν έχουν κάνει κάποιο λάθος, σίγουρα θα σπεύσουν να το διορθώσουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Άλλωστε αυτοί είναι που θα κερδίσουν από αυτό. Αυτοί είναι που θα εξυψωθούν στα μάτια των φιλάθλων και που κερδίσουν τη μέγιστη χαρά της επιτυχίας.

Στη διοίκηση και τον προπονητή πρόκειται να πιστωθούν όλα. Η κάθε επιτυχία, η κάθε αποτυχία. Μήπως όμως είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε κρίση και διαπίστωση; Ο τεχνικός της ομάδας είχε τονίσει χαρακτηριστικά πως «Τον Μάιο να είμαστε καλά». Σε αυτό στοχεύει και σε αυτό στόχευε σε όλους τους συλλόγους, στους οποίους έχει διατελέσει ως ο υπεύθυνος της τεχνικής ηγεσίας. Κανείς δεν είναι « Άγιος», όλοι πρόκειται να κάνουν λάθη. Όχι σκόπιμα, αλλά νομίζω πως γίνεται εύκολα αντιληπτό πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι. Τα σενάρια πολλά, όλοι όμως εργάζονται αναμφίβολα για το καλύτερο δυνατό. Κριτική να δεχθούν, γιατί όχι. Ουδείς δεν πρέπει να μετατραπεί σε άβουλο ον, δίχως σκέψη και βούληση. Αλλά συνάμα, ούτε να κατευθύνεται προς το άλλο άκρο. Αυτοί αναλαμβάνουν τα ηνία της ΑΕΛ, αυτοί θα είναι και αρμόδιοι να λογοδοτήσουν για το αποτέλεσμα. Όχι όμως τώρα, αλλά τον Μάιο, όπως λέει και ο Άγγελος. Είτε ακόμα και πιο νωρίς, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν σύμφωνα με το δικό τους σχέδιο. Υπομονή λοιπόν. Οψόμεθα...

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ