Βαθμολογία

Ο αθλητισμός στην Ελλάδα καταρρέει...

Μια αθλητική εκδήλωση διαφορετική από τις άλλες θα φιλοξενήσει η Λάρισα το τριήμερο 27, 28, 29 Ιανουαρίου καθώς θα γίνει το πανελλήνιο συνέδριο πτυχιούχων φυσικής αγωγής και είναι η πρώτη φορά που γίνει σε πόλη εκτός Αθηνών. Μια πρωτιά για τη Λάρισα...
Για την οποία ο πρόεδρος της ΠΕΠΦΑ Δημήτρης Γρηγοριάδης μας είπε: «Η ΠΕΠΦΑ πήρε για μένα μια ιστορική απόφαση ως διοικητικό συμβούλιο , το πανελλήνιο συνέδριο γυμναστών να γίνει για πρώτη φορά στην περιφέρεια και επιλέξαμε τη Λάρισα και γενικότερα τη Θεσσαλία για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η ανταπόκριση που βρήκαμε από τους φορείς όπως είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός και ο Δήμος Λαρισαίων με το δήμαρχο κ. Κώστα Τζανακούλη. Επίσης είναι σημαντικό ότι στη Θεσσαλία υπάρχει το ΤΕΦΦΑ Τρικάλων με το οποίο συνεργαζόμαστε για αν γίνει το συνέδριο.
Τέλος θέλουμε να δείξουμε έμπρακτα ότι όλη η περιφέρεια αγκαλιάζει το επιστημονικό έργο των γυμναστών στην προσπάθεια βελτίωσης του αθλητισμού».

* Τι θα περιλαμβάνει αυτό το συνέδριο;

«Επιστημονικές μελέτες για τη φυσική αγωγή με έμφαση στη έρευνα. Είναι μια επιστημονική προσέγγιση των αθλητικών επιστημών όπου θα αναλυθούν νέα δεδομένα σε θέματα υγείας, προπονητικής, σωματειακού αθλητισμού αλλά και σχολικού».

* Μιλήσατε για το σχολικό αθλητισμό. Ποια μπορεί να είναι η βελτίωσή του με δεδομένο το βαρύ εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχουν οι μαθητές;

«Ο αθλητισμός καταρρέει όχι μόνο ο σχολικός αλλά όλοι οι πυλώνες του. Και ευκαιρία είναι να το δούμε αναλυτικά. Ο πρώτος αθλητικός πυλώνας ο μαζικός και κοινωνικός αθλητισμός διαλύεται. Τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού δεν υπάρχουν ενώ τα αθλητικά σχολεία που είχαν 12.500 παιδιά και συνδύαζαν τη μάθηση με την προπόνηση καταργούνται. Πλήρης κατάρρευση...

Ο αγωνιστικός αθλητισμός είναι και αυτός σε διάλυση και μάλιστα σε ολυμπιακή χρονιά. Τι θα γίνει τις επόμενες; Υπάρχει μείωση επιχορηγήσεων αλλά, το κυριότερο, διάσπαση του αθλητισμού. Ο αθλητισμός δεν ανήκει σε ένα υπουργείο αλλά σε πολλά, με αποτέλεσμα κανένας να μην ξέρει πού ανήκει ο τομέας του... Ο αθλητισμός πρέπει να έχει το δικό του υπουργείο ή οι αρμοδιότητες να είναι όλες μαζί συγκεντρωμένες.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμφωνώ απόλυτα ότι είναι πολύ βαρύ και τα παιδιά σήμερα είναι οι πιο σκληροί εργάτες. Με τέτοιο πρόγραμμα που υπάρχει, τα παιδιά δεν έχουν ελεύθερο χρόνο. Είναι απίστευτο το ωράριο και τα παιδιά έχουν χάσει αρχές που είχαμε από την αρχαιότητα ως Έλληνες, την εκπαίδευση μέσω του αθλητισμού ή του πολιτισμού. Γιατί εκπαίδευση δεν είναι μόνο η λύση μιας άσκησης αλλά και η διαμόρφωση της ποιότητας του παιδιού. Γι’ αυτό τα παιδιά μας είναι οι πρωταθλητές Ευρώπης, την παχυσαρκία και δημιουργούνται συχνά αντικοινωνικά φαινόμενα όπως είναι η βία».

* Τι λύσεις υπάρχουν;

«Πετύχαμε να αυξηθούν οι ώρες γυμναστικής μέχρι την Δ’ Δημοτικού σχολείου ενώ κάνουμε την ίδια προσπάθεια και για το Λύκειο γιατί σ’ αυτές τις τάξεις τα παιδιά εξαιτίας του πολύ φορτωμένου προγράμματος λόγω των εξετάσεων αμελούν τον αθλητισμό. Επίσης είμαστε σε συζητήσεις για τη δημιουργία Πρότυπων Αθλητικών Σχολείων, ένα σε κάθε Περιφέρεια».

* Στην Ελλάδα γίνεται πολύ λόγος για τη διαιτησία. Υπήρχε πρόταση δικιά σας να αξιοποιηθεί το «σώμα» των γυμναστών για τη διαιτησία του ποδοσφαίρου. Τι έγινε τελικά;

«Εμείς πραγματικά έχουμε πολλούς γυμναστές που έχουν άριστη φυσική κατάσταση και γνωρίζουν κανονισμούς ποδοσφαίρου πολύ καλά αφού τους διδάσκονται. Είχα κάνει σχετικά στον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Βασίλη Γκαγκάτση που αρχικά είχε δεχτεί αλλά μετά δεν ξέρω το έγινε... Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε για αξιόπιστη διαιτησία μέσα από ένα κλάδο επιστημόνων όπως είναι οι γυμναστές».

* Ζούμε στην εποχή της οικονομικής κρίσης. Υπάρχει ανεργία στον κλάδο των γυμναστών;

«Είναι ο κλάδος που έχει πολλά προβλήματα. Χάθηκαν 1000 θέσεις εργασίας από τη μη διεξαγωγή των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού, 1000 θέσεις από το κλείσιμο των αθλητικών σχολείων, ενώ γυμναστήρια κλείνουν το ένα μετά το άλλο αφού ο κόσμος δεν έχει περίσσευμα για την άθληση που είναι ποιότητα ζωής. Αν προσθέσουμε και το σωματειακό αθλητισμό που ασχολούνται γυμναστές με τις ομάδες που δεν μπορούν να συντηρηθούν και διαλύονται, αντιλαμβάνεται κάποιος εύκολα πού βαδίζουμε...».

Του Σωτ. Κέλλα
Πηγή: Ελευθερία