Βαθμολογία

Τι αλλάζει στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΘ

Η ΕΣΚΑΘ δείχνει πως αρχίζει να παίρνει… αποφάσεις που θα ανεβάσουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του μπάσκετ στον θεσσαλικό χώρο. Μετά τη θέσπιση του κυπέλλου πέρυσι και τον διαχωρισμό της Α1 ΕΣΚΑΘ σε δύο ομίλους και τη διοργάνωση του φάιναλ φορ για την άνοδο, φέτος έρχονται νέες βελτιωτικές προσθήκες τόσο στο κύπελλο όσο και στα πρωταθλήματα.

Αρχικά η είδηση στο πρωτάθλημα της Α1 ΕΣΚΑΘ είναι η αλλαγή του τρόπου ανάδειξης του πρωταθλητή. Πέρυσι είχε γίνει με τη μορφή ενός φάιναλ φορ. Η ΑΕΛ αφού νίκησε στον ημιτελικό τον Ολυμπιακό Βόλου και στον τελικό τον ΓΣ Βόλου στα γειτονικά και ουδέτερα Τρίκαλα πήρε το εισιτήριο ανόδου. Φέτος όμως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο θα συγκροτήσουν με τη λήξη του κύριου μέρους των πρωταθλημάτων έναν νέο όμιλο.

Σε αυτόν με τέσσερις ομάδες θα υπάρχουν έξι αγωνιστικές. Τρεις σε κάθε γύρο και σε κάθε έδρα. Από αυτή τη διαδικασία θα αναδειχθεί ο πρωταθλητής που θα πάρει και το μοναδικό εισιτήριο ανόδου στη Γ’ Εθνική.

Με αυτόν τον τρόπο η ΕΣΚΑΘ προσπαθεί να μην αδικήσει τις ομάδες που παίζουν όλους τους κόπους μιας σεζόν σε ένα και μόνο ματς. Από την άλλη αυτό που χάνει είναι το σασπένς ενός και μόνο τελικού γεμάτου αγωνία (για παράδειγμα πέρυσι η ΑΕΛ έκανε την έκπληξη κόντρα στον ΓΣ Βόλου που ήταν και το μεγάλο φαβορί).

ΣΤΙΣ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Το φετινό πρωτάθλημα της σεζόν 2013 - 2014 θα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, ενώ η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στην πόλη της Λάρισας και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου ως είθισται. Συνολικά θα συμμετέχουν 20 ομάδες και από τους τέσσερις νομούς.

ΣΤΙΣ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΖΑΜΠΟΛ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Στο θεσμό του κυπέλλου τώρα το πρώτο τζάμπολ θα γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου και θα έχει αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Αρχικά στις δύο πρώτες φάσεις οι αγώνες θα είναι διπλοί. Εντός και εκτός έδρας με την καλύτερη διαφορά στις νίκες ή στους πόντους να παίρνει την πρόκριση.

Από κει και πέρα έγινε γνωστό πως δεν θα λάβουν μέρος ομάδες από τη Β’ ΕΣΚΑΘ αλλά μόνο από την Α1 και την Α2 ΕΣΚΑΘ. Για να υπάρξει ο σωστός αριθμός στις επόμενες φάσεις κάποιες ομάδες θα περάσουν «μπάι».

Το φάιναλ φορ του κυπέλλου όπως και πέρυσι θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στη Λάρισα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων. Μάλιστα οι διοργανωτές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξει και μια προσθήκη μιας εκδήλωσης που θα δώσει πιο σημαντικό χαρακτήρα στη διοργάνωση.

Πάντως στις δύο πρώτες φάσεις θα χωριστούν σε ομίλους οι ομάδες με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια με στόχο να μειωθεί και η απόσταση και φυσικά τα έξοδα της μετακίνησης.

ΧΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΟΜΙΛΟΙ

Εν τω μεταξύ, πριν από μερικές ημέρες χωρίστηκαν οι όμιλοι της νέας σεζόν. Από πλευράς Λάρισας υπάρχουν 8 ομάδες. Από τη Μαγνησία είναι 6, από τα Τρίκαλα 3 ενώ από την Καρδίτσα επίσης 3

1ος όμιλος

1. ΓΣ Βόλου

2. Ολυμπιακός Βόλου

3. Αλμυρός

4. Νίκαια

5. Ανάληψη

6. Λεχώνια

7. Ν. Αθλητές

8. Μύτικας

9. Ερμής Αγιάς

10. Δίλοφος

2ος Όμιλος

1. Καλαμπάκα

2. Ελασσόνα

3. Εθνικός

4. Μάγοι

5. Ολυμπιακός Κ.

6. Καρδίτσας

7. Φάρσαλα

8. Φοίβος

9. Ίκαροι Τρικάλων

10. Σοφάδες

ΠΟΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ

Μέχρι στιγμής και από τις κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Α1 ΕΣΚΑΘ τα φαβορί και αυτοί που θα διεκδικήσουν μια θέση ανόδου είναι ο Ερμής Αγιάς και ο ΓΣ Βόλου.

Οι Βολιώτες είναι ένα σύνολο που είναι δεμένο και δεν έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με πέρυσι και παραδοσιακά κυνηγάει πάντα την άνοδο στη Γ’ Εθνική.

Από την άλλη η ομάδα της Αγιάς μπορεί να είναι νεοφώτιστη στην κατηγορία αλλά έχει ανθρώπους στη διοίκηση πολύ φιλόδοξους. Ο πρόεδρος Θοδωρής Ριζούλης (έχοντας για συμπαραστάτη τον αντιπρόεδρο Κώστα Ζέικο) έχει ανεβάσει τον πήχη (αποκτήθηκαν οι Κώστας Αργυρόπουλος, Χρήστος Βλησαρούλης, Βασίλης Κυριακόπουλος ενώ παρέμειναν οι Γκαμπέτας, Μυλωνάς και όλοι οι υπόλοιποι παίκτες) και δείχνει πως με λίγη πίστη μπορεί και να τα καταφέρει. Πολύ καλή ομάδα αναμένεται να έχει και ο Γυμναστικός Σύλλογος Φαρσάλων.

ΜΕ «ΒΑΡΙΑ» ΟΝΟΜΑΤΑ Η Α2 ΕΣΚΑΘ

Στην Α2 ΕΣΚΑΘ φέτος υπάρχουν «βαριά» ονόματα από το χώρο του λαρισινού μπάσκετ. Το ένα φυσικά είναι αυτό της Ολύμπια που μετά από πολλά χρόνια βρίσκεται στη συγκεκριμένη κατηγορία. Έπειτα από τις ευρωπαϊκές δάφνες και τα ονόματα από τον χώρο του ΝΒΑ έφτασε στο χειρότερο σημείο της ιστορίας της να παίζει στην Α2 ΕΣΚΑΘ.

Εκεί θα βρίσκονται τόσο η ΕΑΛ – μια ομάδα που ενέπνευσε μπασκετικά όλη τη Λάρισα πριν από σαράντα χρόνια- όσο και ο Κεραυνός (ένας σύλλογος που βγάζει συνεχώς παίκτες και κανείς δεν ξεχνάει από πού ξεκίνησε ο σπουδαιότερος παίκτης της Ευρώπης, Βασίλης Σπανούλης).

Η Α2 ΕΣΚΑΘ θα ξεκινήσει στις 2 Νοεμβρίου, ενώ η κλήρωση θα γίνει παράλληλα με την Α1 ΕΣΚΑΘ δηλαδή στις 22 Σεπτεμβρίου. Οι όμιλοι χωρίστηκαν ως εξής:

1ος Όμιλος

1. Ολύμπια

2. ΕΑΛ

3. Σκιάθος

4. Διμήνι

5. Ιωλκία

6. Ζαγορά

7. Αρμένιο

8. Αμπελώνας

9. Νίκαια 2012

2ος Όμιλος

1. Κεραυνός

2. Μητρόπολη

3. Φύλλο

4. Κρόνος

5. Ερμής Τρικάλων

6. Άγιος Νέστορας

7. Πελασγοί Τρικάλων

8. ΑΕ Τρικάλων

9. Σπάρτακος

10. Αετοί

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΥΣ

Οι ηλικίες των παικτών

Φέτος σύμφωνα με την προκήρυξη για τις ομάδες της ΕΣΚΑΘ δεν επιτρέπεται να παίζουν παραπάνω από πέντε παίκτες που ξεπερνούν τα 30 έτη ενώ είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν δύο παίκτες κάτω των 18 ετών.

Μια αμφίβολη για την Α1 ΕΣΚΑΘ

Μια ομάδα μέχρι στιγμής είναι αμφίβολη για να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Α1 ΕΣΚΑΘ. Αυτή είναι η Καλαμπάκα που αρχικά σκεφτόταν να κατέβει με το εφηβικό αλλά η δεύτερη σκέψη είναι μην αγωνιστεί καθόλου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τη θέση της θα πάρει η ομάδα της Μητρόπολης και εν συνεχεία θα υπάρξουν και αλλαγές στην Α2 ΕΣΚΑΘ όπως και στη Β’.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία