
Η ώρα των αποφάσεων έφτασε για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, με τους 13 μετόχους της EuroLeague να βρίσκονται στο Κόμο και να καλούνται σήμερα, Τρίτη 6 Οκτωβρίου, να αποφασίσουν για την επόμενη ημέρα της διοργάνωσης. Στο τραπέζι βρίσκεται το φιλόδοξο 10ετές πλάνο της EuroLeague, αλλά και η πρόταση συνεργασίας του NBA, η οποία, σύμφωνα με το «Gazzetta dello Sport», έχει συγκεκριμένους όρους και προθεσμία που εκπνέει σήμερα.
Η EuroLeague έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο που προβλέπει επέκταση της διοργάνωσης στους 24 συλλόγους και δημιουργία μόνιμων franchises. Στο πλαίσιο αυτό, οι σημερινοί μέτοχοι θα αποκτήσουν μόνιμο καθεστώς, ενώ θα ανοίξουν νέες θέσεις για συλλόγους που θέλουν να μπουν στη διοργάνωση.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν κατατεθεί προτάσεις για τις νέες θέσεις, με το συνολικό ύψος των προσφορών να ξεπερνά τα 800 εκατομμύρια ευρώ.
Η αλλαγή αυτή θα σηματοδοτούσε ουσιαστικά τη μετάβαση από το σημερινό μοντέλο σε ένα πιο κλειστό σύστημα franchises, με τους συλλόγους να αποκτούν διαφορετικό καθεστώς και μεγαλύτερη οικονομική αξία.
Την ίδια στιγμή, το NBA έχει καταθέσει πρόταση συνεργασίας προς την EuroLeague, με στόχο να υπάρξει κοινή πορεία αντί για δύο ξεχωριστές διοργανώσεις στην Ευρώπη.
Ωστόσο, η πρόταση έχει έναν πολύ συγκεκριμένο όρο: η EuroLeague θα πρέπει να παραμείνει στην υπάρχουσα μορφή της, με τους 13 σημερινούς μετόχους και χωρίς να προχωρήσει το σχέδιο για επέκταση στους 24 συλλόγους και δημιουργία franchises. Η προθεσμία για την απάντηση εκπνέει σήμερα, 6 Οκτωβρίου.
Με άλλα λόγια, εφόσον η EuroLeague προχωρήσει κανονικά στο δικό της σχέδιο για τις 24 ομάδες και τα μόνιμα franchises, η συγκεκριμένη πρόταση του NBA παύει να ισχύει με τους όρους που έχουν τεθεί.
Οι δύο «αιώνιοι» στο Κόμο
Στο Κόμο βρίσκονται και οι δύο ελληνικοί μέτοχοι της EuroLeague, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, μαζί με τους υπόλοιπους συλλόγους που συμμετέχουν στη διαδικασία.
Για τον Παναθηναϊκό, στο Κόμο βρίσκονται ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος Βασίλης Παρθενόπουλος και η νομική εκπρόσωπος της ΚΑΕ, Μαργαρίτα Θάνου. Τον Ολυμπιακό εκπροσωπούν οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Γιώργος Σκινδήλιας και ο Νίκος Λεπενιώτης.
Η τελική στάση κάθε μετόχου αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η απόφαση που θα ληφθεί αφορά όχι μόνο το άμεσο μέλλον της EuroLeague, αλλά και τη δομή της διοργάνωσης για τα επόμενα χρόνια.
Το NBA θα προχωρήσει ούτως ή άλλως
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι το NBA έχει ξεκαθαρίσει πως το NBA Europe προορίζεται να ξεκινήσει το 2027, ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία με την EuroLeague. Το σχέδιο προβλέπει δική του ευρωπαϊκή λίγκα, με 16 ομάδες, εκ των οποίων οι 12 θα είναι μόνιμα franchises και οι υπόλοιπες τέσσερις θα προκύπτουν μέσω αγωνιστικής διαδικασίας.
Ήδη εξελίσσονται οι διαδικασίες για τις πόλεις και τις ομάδες που θα συμμετάσχουν, με το NBA να έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει και χωρίς την EuroLeague, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία.
Η μεγάλη απόφαση στο Κόμο
Έτσι, η σημερινή συνεδρίαση αποκτά ιστορική σημασία. Από τη μία βρίσκεται το 10ετές πλάνο της EuroLeague, με επέκταση στους 24 συλλόγους και δημιουργία μόνιμων franchises. Από την άλλη, η πρόταση συνεργασίας του NBA, η οποία, προϋποθέτει να «παγώσει» το συγκεκριμένο σχέδιο.
Και πάνω απ' όλα υπάρχει ένα δεδομένο: αν δεν υπάρξει συμφωνία, EuroLeague και NBA Europe είναι έτοιμα να ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους από το 2027.
Το τι θα αποφασίσουν σήμερα οι 13 μέτοχοι στο Κόμο μπορεί, επομένως, να καθορίσει τη μορφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ για πολλά χρόνια.