Βαθμολογία

Ετοιμες οι προκηρύξεις των Α1 και Α2 ΕΣΚΑΘ

Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι προκηρύξεις των πρωταθλημάτων Α1 και Α2 ΕΣΚΑΘ για τη νέα αγωνιστική σεζόν 2019-20 τα οποία θα ξεκινήσουν στις 19-10-2019. Τα βασικά άρθρα των προκηρύξεων έχουν ως εξής:

Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Στο πρωτάθλημα της Α1 ΕΣΚΑΘ δικαίωμα συμμετοχής ανά όμιλο έχουν οι παρακάτω ομάδες:
Α’ ΟΜΙΛΟΣ: Σπάρτακος, Γ.Σ. Αλμυρού, Ιωνας, Γ.Σ. Αγριάς, Κεραυνός, Αιολικός, Γ.Σ. Βόλου, Διμήνι, Αστέρας, Νίκαια 2012, Φοίβος, Ελευθεριακός
Β’ ΟΜΙΛΟΣ: Καλαμπάκα, Γόμφοι, Γ.Σ. Αμπελώνα, Γ.Σ. Σοφάδων, Δαναοί, Μύτικας, Γ.Σ. Νίκαιας, Γ.Σ. Ελασσόνας, Σπορτ Ακαδημία, Μάγοι, Α.Ε.Τ. Άρης, Α.Ε.Λ.
Σύμφωνα με τα επιμέρους άρθρα οι δηλώσεις συμμετοχής των σωματείων πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι 26-07-19. Η έναρξη του πρωταθλήματος ορίζεται στις 19-10-19, ενώ η κλήρωση των αγώνων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15-09-19 στη Λάρισα σε αίθουσα του ΕΒΕΛ και ώρα 11.00 π.μ. Τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα της Α1 ανδρών πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα παίδων ή εφήβων. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης δύο βαθμών στο πρωτάθλημα που συμμετέχουν.
PLAY OUT
Στα play out συμμετέχουν οι ομάδες που κατετάγησαν στις θέσεις 9-10 της βαθμολογικής κατάταξης κάθε ομίλου όπως διαμορφώθηκε μετά τη λήξη της Α’ Φάσης. Οι νικήτριες ομάδες θα καταλάβουν την 9η θέση και οι ηττημένες την 10η. Νικήτρια στη φάση αυτή θα αναδειχθεί η ομάδα που θα επιτύχει 3 νίκες επί της αντιπάλου της στους μεταξύ τους αγώνες, μεταφέροντας τις νίκες και ήττες της κανονικής περιόδου (Α’ Φάση) με πλεονέκτημα έδρας να έχει η ομάδα που κατέλαβε την υψηλότερη θέση στο βαθμολογικό πίνακα της Α’ Φάσης.
PLAY-OFF
Στα play-off συμμετέχουν οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 1-4 της βαθμολογικής κατάταξης κάθε ομίλου, όπως διαμορφώθηκε μετά την λήξη της Α’ Φάσης του πρωταθλήματος και θα συναντηθούν μεταξύ τους ως εξής: 1-4, 2-3.
Οι νικήτριες ομάδες θα καταλάβουν τις θέσεις 1-2 σύμφωνα με τη βαθμολογική τους θέση στην Α’ Φάση και θα προκριθούν στο final-four για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Νικήτρια στη φάση αυτή θα αναδειχθεί η ομάδα που θα συμπληρώσει 3 νίκες επί της αντιπάλου της στους μεταξύ τους αγώνες μεταφέροντας τις νίκες και ήττες της κανονικής περιόδου (Α’ Φάση), με πλεονέκτημα έδρας των ομάδων που κατέλαβαν την πρώτη και δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα.
FINAL-4
Στην τελευταία αυτή φάση οι τέσσερις ομάδες θα αγωνισθούν μεταξύ τους μετά από κλήρωση για την πρόκριση στον τελικό που θα αναδείξει και την πρωταθλήτρια ομάδα που θα ανέλθει στην Γ’ Εθνική. Νικήτριες στα ημιτελικά θα είναι οι ομάδες που θα κατακτήσουν 3 νίκες. Οι νικήτριες ομάδες θα αγωνιστούν μεταξύ τους για την ανάδειξη του πρωταθλητή στις 3 νίκες. Οι αγώνες θα διεξαχθούν διαδοχικά στις έδρες των δύο σωματείων μετά από κλήρωση και αν χρειαστεί πέμπτος αγώνας θα διεξαχθεί σε ουδέτερο γήπεδο που θα απέχει περίπου την ίδια απόσταση από τις έδρες των δύο ομάδων. Διευκρινίζεται ότι οι ομάδες που θα κληρωθούν θα προέρχονται από διαφορετικούς ομίλους.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΠΑΙΚΤΩΝ
Κάθε σωματείο δικαιούται να παρατάσσει σε κάθε αγώνα μέχρι 12 αθλητές. Τα σωματεία δεν έχουν δικαίωμα να περιλαμβάνουν στη 12άδα περισσότερους από πέντε (5) παίκτες τριάντα δύο (32) ετών και άνω (γεννηθέντες το 1987 και μεγαλύτεροι).
Επίσης στη 12άδα είναι υποχρεωτική η δήλωση δύο (2) αθλητών κάτω των 20 ετών (γεννηθέντες 1999 και μικρότεροι) χωρίς να είναι υποχρεωτική η συμμετοχή τους στον αγώνα. Διευκρινίζεται ότι εφ’ όσον δηλώνονται μέχρι 10 αθλητές δεν ισχύει η υποχρεωτική δήλωση αθλητών κάτω των 20 ετών.
ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
Αν από την Γ’ Εθνική δεν υποβιβαστεί κανένα σωματείο της Θεσσαλίας τότε θα υποβιβαστούν πέντε (5) σωματεία στην Α2 ,ήτοι τα δύο (2) τελευταία σωματεία κάθε ομίλου και ο ηττημένος του αγώνα κατάταξης μεταξύ των 2 σωματείων που θα καταλάβουν τη δέκατη θέση στην τελική βαθμολογία.  Αν από την Γ’ Εθνική υποβιβαστεί ένα (1) σωματείο της Θεσσαλίας τότε θα υποβιβαστούν έξι (6) σωματεία, ήτοι τα τρία (3)τελευταία των δύο ομίλων της τελικής κατάταξης. Αν από την Γ’ Εθνική υποβιβαστούν δύο (2) σωματεία της Θεσσαλίας, τότε θα υποβιβαστούν επτά (7) σωματεία στην Α2 ήτοι τα τρία (3) τελευταία κάθε ομίλου και το ηττημένο του αγώνα κατάταξης μεταξύ των δύο (2) που θα καταλάβουν την ένατη θέση στην τελική βαθμολογία.

Α2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Στο πρωτάθλημα της Α2 ΕΣΚΑΘ δικαίωμα συμμετοχής ανά όμιλο έχουν οι παρακάτω ομάδες:
Α’ ΟΜΙΛΟΣ: Κένταυρος, Ίκαρος, Ιωλκία, Ευξεινούπολη, Ανόρθωση, Μπάσκετ Μπολ Κλαμπ, Ανάληψη, Γ.Σ. Σκιάθου, Α.Σ. Φαρσάλων, Ερμής 2018, Ν. Αθλ. Λαρισαίων, Αετοί.
Β’ ΟΜΙΛΟΣ: Φαλλώρεια, Μουζάκι, Ολυμπιακός Κ., Απόλλων Κ., Κρόνος Τρικ., ΓΑΣ Παλαμά, Ν. Κεραυνός, Μπάσκετ Μπολ Κλαμπ Λάρισας, Κρόνος Τυρν., Σουφλάρια, Ε.Α.Λ.
Οι δηλώσεις συμμετοχής των Σωματείων πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι 26-07-19. Η έναρξη του πρωταθλήματος ορίζεται στις 19-10-19, ενώ η κλήρωση των αγώνων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15-09-19 στη Λάρισα σε αίθουσα του ΕΒΕΛ και ώρα 10.30 π.μ.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΠΑΙΚΤΩΝ
Κάθε σωματείο δικαιούται να παρατάσσει σε κάθε αγώνα μέχρι 12 αθλητές. Τα σωματεία δεν έχουν δικαίωμα να περιλαμβάνουν στη 12άδα περισσότερους από τέσσερις (4) παίκτες τριάντα δύο (32) ετών και άνω (γεννηθέντες το 1987 και μεγαλύτεροι).  Επίσης στη 12άδα είναι υποχρεωτική η δήλωση δύο (2) αθλητών κάτω των 20 ετών (γεννηθέντες 1999 και μικρότεροι) χωρίς να είναι υποχρεωτική η συμμετοχή τους στον αγώνα. Διευκρινίζεται ότι εφ’ όσον δηλώνονται μέχρι 10 αθλητές δεν ισχύει η υποχρεωτική δήλωση αθλητών κάτω των 20 ετών.
ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Από την Α2 θα ανέλθουν στην Α1 δύο (2) σωματεία, ήτοι το πρώτο του κάθε ομίλου.
ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
Από την Α2 θα υποβιβαστούν έξι (6) σωματεία, ήτοι τα τρία (3)τελευταία του κάθε ομίλου.