Βαθμολογία

11 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Δημήτρη Μητροπάνου

11 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 17 Απριλίου 2023, από τον θάνατο του Τρικαλινού τραγουδιστή, Δημήτρη Μητροπάνου, που έφυγε από την ζωή σε ηλικία 64 ετών.

Ήταν 17 Απριλίου του 2012, όταν μία από τις σπουδαιότερες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου με σημαντική διαδρομή στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού σβήνει για πάντα.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα -από την οποία καταγόταν η μητέρα του- στις 2 Απριλίου του 1948. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, κατεβαίνει στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Aχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει σαν τραγουδιστής.

Στην ίδια ηλικία, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του, στην οποία τραγούδησε, επισκέφτηκε την Κολούμπια. Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα οποίο θα δουλέψει στα «Ξημερώματα».

Το 1967 ο Μητροπάνος ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη». Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού «Χαμένη Πασχαλιά», το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Στην πορεία που χάραξε στο δρόμο του λαϊκού έντεχνου, το 1972 είναι ένας σημαντικός σταθμός: ο συνθέτης Δήμος Μούτσης και ο ποιητής-στιχουργός Μάνος Ελευθερίου κυκλοφορούν τον «Άγιο Φεβρουάριο», με ερμηνευτές τον Μητροπάνο και την Πετρή Σαλπέα, σηματοδοτώντας ένα σταθμό στην ελληνική μουσική.

Τον Ιούλιο του 1999, ο Μητροπάνος και ο Μούτσης θα ξαναβρεθούν επί σκηνής στο Ηρώδειο με την Δήμητρα Γαλάνη και την σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου για δυο μουσικές βραδιές στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Οι συναυλίες αυτές ηχογραφούνται ζωντανά και κυκλοφορούν σε διπλό CD δύο μήνες αργότερα. Ακολουθούν «Ο Δρόμος για τα Κύθηρα» του Γιώργου Κατσαρού και «Τα συναξάρια» του Γιώργου Χατζηνάσιου, έργα υψηλής ποιότητας αλλά και μεγάλης απήχησης στην ελληνική κοινωνία.

Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού, αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης («Εμείς οι δυο» κ.ά.), Χρήστος Νικολόπουλος («Πάρε Αποφάσεις» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου), Γιάννης Σπανός («Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό») ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του '80.

Η πολύ σημαντική συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο με τον δίσκο «Στου Αιώνα την Παράγκα», σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη, αποτελεί στροφή του ερμηνευτή σε ακόμα πιο «έντεχνες» διαδρομές, διατηρώντας και πάλι την ταυτότητα του λαϊκού.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2009 έδωσε την πρώτη του προσωπική συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, μ’ ένα πρόγραμμα – αναδρομή στα 40 χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας. Μία ιστορική συναυλία, που ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε διπλό δίσκο από τη Minos – EMI με τίτλο «Τα τραγούδια της ζωής μου». Η τελευταία του δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2011 με τίτλο «Εδώ είμαστε», σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη.

Η ΕΡΤ θυμάται τον Δημήτρη Μητροπάνο

Για την σημερινή ημέρα, της συμπλήρωσης 11 χρόνων από τον θάνατο του Δημήτρη Μητροπάνου, η ΕΡΤ ανασύρει από το αρχείο της την τηλεοπτική εμφάνιση του τραγουδιστή τον Νοέμβριο του 1986 στην εκπομπή "ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ" όπου ήταν καλεσμένος μαζί με τον μεγάλο λαϊκό δημιουργό Τάκη Μουσαφίρη, με οικοδεσπότη τον Μίμη Πλέσσα.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος μιλάει για το ξεκίνημά του τη δεκαετία το 1966 όταν πρωτοεμφανίστηκε σε συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη. Μνημονεύει τη μαθητεία του δίπλα στον Γιώργο Ζαμπέτα που επηρέασε καθοριστικά τα πρώτα του βήματα. Ερμηνεύει μοναδικά το «Θα πιω απόψε το φεγγάρι» (στιχ. Λευτέρη Παπαδόπουλου, μουσική Μίμη Πλέσσα), επιλέγοντας να πει ένα τραγούδι που δεν έχει τραγουδήσει ο ίδιος.

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδά Τάκη Μουσαφίρη, συνθέτη με τον οποίο συνδέθηκε στενά, και από τη συνάντησή τους προέκυψαν μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες, λαϊκά τραγούδια που έγραψαν ιστορία μέσα από το ηχόχρωμα και την ερμηνεία του Δημήτρη Μητροπάνου, μερικά από τα ωραιότερα του ελληνικού πενταγράμμου που συνεχίζουν να συγκινούν: «Κάνε κάτι να χάσω το τρένο», σε μουσική και στίχους Τάκη Μουσαφίρη, καθώς και «Οι ξενύχτες», «Αγάπη μου αγέννητη», από τον ομότιτλο τελευταίο δίσκο του που τότε είχε μόλις κυκλοφορήσει (1986). Ο Τάκης Μουσαφίρης αναφέρεται στα στοιχεία εκείνα των τραγουδιών του που τα κάνει να αγγίζουν άμεσα τις ανθρώπινες καρδιές (στίχοι κοινωνικοί με υπερβολική δόση δράματος, δύναμη και ξεχωριστές ομοιοκαταληξίες). Μπουζούκι παίζει ο Βασίλης Ηλιάδης. Ο Μίμης Πλέσσας συνοδεύει στο πιάνο.

"Η γωνιά του Μητροπάνου" στα Τρίκαλα

Η συνεργασία του Δήμου Τρικκαίων με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Μονής δημιούργησε την "Γωνιά του Μητροπάνου", στο πολιτιστικό κέντρο “Σοφία Μπούμπα” στην Αγία Μονή Τρικάλων, στη συνοικία όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Στην αίθουσα φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση για τον μεγάλο τρικαλινό ερμηνευτή, με σπάνιες φωτογραφίες, μουσικό υλικό, 45άρια δισκάκια, συνεντεύξεις. Ουσιαστικά περιέχει τη διαδρομή και την πορεία του παιδιού που, από τη συνοικία που τόσο αγάπησε, αναδείχθηκε σε μορφή του ελληνικού τραγουδιού.

Τα εγκαίνια της "Γωνιάς του Μητροπάνου" έγιναν την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 και είναι ανοικτή για το κοινό.

trikalaenimerosi.gr, με πληροφορίες από sansimera.gr και ert.gr/ert-arxeio