Ο Νομός Λάρισας, έχει βγάλει κατά καιρούς μεγάλους διαιτητές και βοηθούς, που έχουν αγωνιστεί στις μεγάλες κατηγορίες της χώρας μας, ενώ φέτος στις τάξεις του Συνδέσμου Διαιτητών Λάρισας ανήκει κι ένας διεθνής βοηθός. Με αφορμή την αύξηση, όμως ταυτόχρονα και την εξέλιξη που έχουν επιδείξει οι διαιτητές μας σε αυτόν τον τομέα, το athleticlarissa μίλησε με τον κύριο Στέλιο Νίτσα, που είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος, ώστε να διαφωτίσει τον κόσμο σχετικά με τα τεκταινόμενα στον χώρο της διαιτησίας. Ο κύριος Νίτσας, είναι εκπαιδευτής και παρατηρητής διαιτησίας, ενώ παράλληλα είναι μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων του Νομού Λάρισας. Στην κουβέντα που έγινε, ο κύριος Νίτσας αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόοδο που έχουν να επιδείξουν οι τόσο οι ντόπιοι, όσο και όλοι οι Έλληνες διαιτητές τα τελευταία χρόνια, μίλησε για την καλή συνεργασία της ΕΠΣΛ με τον Σύνδεσμο Διαιτητών, ενώ έκανε λόγο και για την προσφορά του κυρίου Βασσάρα, που σε συνεργασία με την ΟΥΕΦΑ προσπαθεί να βοηθήσει τους Έλληνες διαιτητές να ανεβάσουν το επίπεδό τους. Αναλυτικά η συνέντευξη:
Θεωρείτε πως το επίπεδο των Λαρισαίων διαιτητών είναι ικανοποιητικό; Υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης;
«Πιστεύω πως το επίπεδο των διαιτητών μας είναι αρκετά καλό, καθώς έχουμε τους καλύτερους διαιτητές στην Ελλάδα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις βαθμολογίες που παίρνουν στους αγώνες από τους παρατηρητές διαιτησίας. Βέβαια, περιθώρια εξέλιξης υπάρχουν πάντα, καθώς κανείς δεν είναι τέλειος, όμως εμείς προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, ώστε στο μέλλον η διαιτησία της Λάρισας να εξελιχτεί περισσότερο. Ενδεικτικό του καλού επιπέδου, αποτελεί το γεγονός πως ερχόμαστε τρίτοι σε εκπροσώπηση πανελληνίως, μετά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, άλλωστε η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων του Νομού Λάρισας, είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα».
Υπάρχει εκπροσώπηση της Λαρισαϊκής διαιτησίας στις μεγάλες κατηγορίες της χώρας μας;
«Φυσικά και υπάρχει. Αυτήν την στιγμή ο Σύνδεσμος Διαιτητών του Νομού Λάρισας αριθμεί έναν βοηθό διαιτητή στην Super League, που ταυτόχρονα είναι και διεθνής, τρεις διαιτητές στην Football League και πέντε στην Football League 2. Επομένως, μπορώ να πω πως εκπροσωπούμαστε σε ικανοποιητικό βαθμό όσον αφορά τις μεγάλες κατηγορίες. Επιπλέον, έχουμε και την περίπτωση του Αντώνη Βαλιώτη, που ενώ πληροί τις προϋποθέσεις για να αγωνιστεί στην Super League, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, λόγω ηλικίας. Βέβαια, ο κανονισμός έχει αλλάξει και πλέον προβλέπει να γίνονται εξαιρέσεις στο θέμα της ηλικίας, μόνο όμως εάν ο διαιτητής έχει καταφέρει να βαθμολογηθεί με 8.5 και πάνω. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει ποτέ, καθώς η υψηλότερη βαθμολογία που έχει καταφέρει να πάρει διαιτητής είναι 8.42. Μακάρι να τα καταφέρει και να παίξει κάποια στιγμή στην μεγάλη κατηγορία, γιατί είναι καλός διαιτητής. Τέλος, έχουμε ακόμα δύο διαιτητές, τους Αντώνη Ζήλο και Θανάση Τζήλο, που πιστεύω πως του χρόνου κάποιος από τους δύο θα προβιβαστεί στην Super League».
Ποια είναι τα κριτήρια που εξετάζονται για να προβιβαστεί ένας διαιτητής;
«Ας τα πάρουμε από την αρχή. Όταν ένας διαιτητής ξεκινάει την καριέρα του αρχικά σφυρίζει παιδικά και εφηβικά πρωταθλήματα για τον πρώτο χρόνο και στην συνέχεια στην Γ’ ΕΠΣΛ ως βοηθός. Αν οι παρατηρητές τον ξεχωρίσουν και έχει πάρει καλές βαθμολογίες, τότε την επόμενη χρονιά προβιβάζεται στην Β’ ΕΠΣΛ και εφόσον κάνει καλή πορεία μπορεί να ανέβει και παραπάνω. Σε αυτό το σημείο, θέλω να τονίσω πως γίνεται επιλογή, αν κάποιος θέλει να γίνει βοηθός ή διαιτητής και αυτό που θα επιλέξει θα είναι για πάντα. Αν για παράδειγμα κάποιος επιλέξει να είναι βοηθός, τότε θα παραμείνει για πάντα βοηθός».
Οι διαιτητές αντιμετωπίζουν προβλήματα και αν ναι τότε ποιος είναι αρμόδιος για να βοηθήσει;
«Λόγω της καλής συνεργασίας που έχουμε με την ΕΠΣΛ, δεν αντιμετωπίζουμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Το μοναδικό μας παράπονο είναι η Πρώτη Εθνική, καθώς από το 1998 έχουμε να βγάλουμε διαιτητή εκεί. Είχαμε κάποιες συζητήσεις με την ΚΕΔ, για το θέμα του Αντώνη Βαλιώτη, αλλά όπως είπα και προηγουμένως δεν έγινε τίποτα. Επίσης έχουμε μια ακόμα πολύ καλή διαιτητή, την κυρία Τσιοφλίκη, η οποία κατά την γνώμη μου μπορεί να σφυρίξει στην μεγάλη κατηγορία, όμως έχει σταματήσει για λίγο καιρό λόγω υποχρεώσεων».
Εκτός από μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣΛ, είστε και υπεύθυνος της Σχολής Διαιτησίας του Νομού. Μπορείτε να δώσετε πληροφορίες για το έργο που γίνεται εκεί;
«Εμείς προσπαθούμε να βγάλουμε καλούς διαιτητές μέσα από την σωστή εκπαίδευση και την τριβή με το αντικείμενο. Όπως είναι φυσικό λάθη θα γίνουν, αλλά μέσα από αυτά πρέπει να βελτιωνόμαστε. Από πέρυσι τον Μάιο έχουμε βγάλει περίπου 100 διαιτητές από την Σχολή και αυτήν την στιγμή αριθμούμε ένα σύνολο γύρω στους 160 διαιτητές, οπότε είμαστε πλήρεις. Αν σκεφτεί κανείς πως όλοι τους αγωνίζονται Σάββατο και Κυριακή, πρωί και απόγευμα πιστεύω πως θα είμαστε καλυμμένοι για πολύ καιρό ακόμα. Όταν θα υπάρξει έλλειψη, θα ξεκινήσουμε και πάλι την εκπαίδευση όσων ενδιαφέρονται να γίνουν διαιτητές».
Θέλετε να συμπληρώσετε κάτι για το τέλος;
«Το μόνο που έχω να πω από την πλευρά μου, είναι πως έχουμε βελτιωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, καθώς ο κύριος Βασσάρας έκανε πολύ καλή δουλειά και τα άλλαξε όλα. Πλέον η ΟΥΕΦΑ μας στέλνει τους κανονισμούς, ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και αυτό το υλικό έχει βοηθήσει αρκετά την διαιτησία, αφού πλέον όλοι οι διαιτητές μπορούν να έχουν σαφή εικόνα για το πώς θα διαχειριστούν μια φάση».
Γιώργος Μητσιούλης