Βαθμολογία

Οι Λαρισαίοι το έριξαν στα αντικαθλιπτικά και στα ηρεμιστικά στην καραντίνα

Σημαντική αύξηση της κατανάλωσης αντικαταθλιπτικών και ηρεμιστικών φαρμάκων παρατηρήθηκε στη Λάρισα τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Συλλόγου Φαρμακοποιών Λάρισας, αλλά και λοιπών λαρισαίων φαρμακοποιών του κέντρου και της περιφέρειας αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς η πανδημία επιμένει, τα περιοριστικά μέτρα επιμένουν και η οικονομική δυσχέρεια εντείνεται.

Το ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από το ρεπορτάζ του onlarissa.gr είναι ότι στην περιοχή της Λάρισας παρουσιάζεται διαφορετική εικόνα στα φαρμακεία του κέντρου από τα περιφερειακά, γεγονός που από τους φαρμακούς εξηγείται από την ανάγκη κάποιων πολιτών να διατηρήσουν την ανωνυμία τους που τους προσφέρει το κέντρο.

Ρεπορτάζ: Εύη Μποτσαροπούλου

Το ζήτημα της ψυχικής υγείας εν μέσω της πανδημίας Covid-19 φαίνεται να ανακύπτει όλο και πιο συχνά στον δημόσιο διάλογο και στον Τύπο. Ο φόβος της πανδημίας και του θανάτου, η εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια και δυσπραγία, καθώς και η κοινωνική απομόνωση, δημιουργούν ή εντείνουν προβλήματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να βιώνουν όλο και συχνότερα αισθήματα άγχους, ματαίωσης και ανασφάλειας, τόσο σε εργασιακό, όσο και σε ατομικό/προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, ώστε να γίνεται λόγος ακόμα και για την ύπαρξη ενδεχομένου η ανθρωπότητα να έρθει αντιμέτωπη, μελλοντικά, με μια «πανδημία ψυχικής ασθένειας».

Σημαντική αύξηση των επιπέδων τους στρες, της μοναξιάς και του θυμού σημειώθηκε στο 2/3 των ανθρώπων από την Ελλάδα οι οποίοι συμμετείχαν στην Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων (Μελέτη COH-FIT)  για τις ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας, και μάλιστα η αύξηση αυτή ήταν διπλάσια ή τριπλάσια σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Η επιδείνωση της ψυχικής υγείας των Ελλήνων, όπως αυτή σκιαγραφήκε ανωτέρω, οδήγησε σε αύξηση της κατανάλωσης αντικαθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων, η οποία, σύμφωνα με τα σταστικά στοιχεία που εξασφάλισε το onlarissa.gr από την IQVIA, την εταιρία που αποτελεί παγκόσμιο πάροχο πληροφοριών στη χρήση δεδομένων υγείας και επιστημονικής γνώσης, αγγίζει τα επίπεδα του 6,2% κατά το 2020 σε πανελλήνιο επίπεδο.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην πόλη της Λάρισας σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Φαρμακοποιών Λάρισας κ. Αθανάσιο Κουτσούκη, ο οποίος δήλωσε στο onlarissa.gr ότι “τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας παρατηρήθηκε στη Λάρισα μεγάλη άυξηση στην κατανάλωση φαρμάκων που ανήκουν στο ευρύτερο φάσμα των αντικαταθλιπτικών και ηρεμιστικών φαρμάκων” εξηγώντας ότι την περίοδο αυτή εμφανίστηκαν νέοι ασθενείς από όλες τις ηλικές βαθμίδες, ενώ σε πολλούς που ήδη χρησιμοποιούσαν αντίστοικες φαρμακευτικέςε αγωγές παρατηρήθηκε η ανάγκη αύξησης της δόσης. “Τα στοιχεία της IQVIA που δίνει μια αύξηση της τάξεως του 6,2% σε πανελλήνιο επίπεδο, αντικατροπτίζουν και την εικόνα της Λάρισας” δήλωσε ο κ. Κουτσούκης διευκρινίζοντας ότι τα φάρμακα της ως άνω κατηγορίας είναι τα μοναδικά τα οποία παρουσίασαν αύξηση “γεγονός που προκαλεί εντύπωση σε σύγκριση με τους μειωμένους τζίρους των φαρμακείων στη Λάρισα”.

“Πάρα πολύ μεγάλη είναι αύξηση σε αντικαθλιπτικά και αγχωλυτικά φάρμακα τους τελευταίους μήνες της πανδημίας” δήλωσε στο onlarissa.gr η φαρμακοποιός κα Στέλλα Κίτα που διατηρεί φαρμακείο στο κέντρο της πόλης, εξηγώντας ότι ειδικά σε κάποια σκευάσματα ειδικής διασπειρώμενης μορφής υπάρχει έλλειψη, καθώς η εταιρία δυσκολεύται να ανταποκριθεί στην ξαφνική αύξηση της ζήτησης στην αγορά. “Υπάρχει πλεον έντονη ανάγκη για πιο εξειδικευμένες αντικαταθλιπτικές αγωγές, και δεν αναφερόμαστε στα Zanax για τα οποία υπάρχει ούτως ή άλλως τεράστια ζήτηση· εκτιμώ ότι η εικόνα θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες καθώς θα ενταθούν τα οικονομικά προβλήματα” τοποθετήθηκε η κα Κίτα.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που περιέγραψε ο φαρμακοποιός κ. Αποστόλης Τάσος, που επίσης διατηρεί φαρμακείο στο κέντρο της πόλης, ο οποίος μίλησε για πολλούς νέους πελάτες, όλων των ηλικιών. “Είναι πολύ μεγάλη η ζήτηση σε αντικαθλιπτικά και αγχωλυτικά, όπως και σε φυτικά συμπληρώματα τύπου βαλεριάνα, ενώ τα φαρμακευτικά σκευάσματα για συμπτώματα του απλού κρυολογήματος (βήχας, συνάχι) έχουν πτώση που ξεπερνά το 200%, γεγονός που αποτελεί απόρροια της χρήσης της μάσκας” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τάσος.

Κατά τη φαρμακοποιό κα Ελίνα Πούλιου που διατηρεί την επιχείρησή της στη συνοικία της Νέας Σμύρνης, “υπάρχει βέβαια αύξηση, η οποία όμως δεν είναι ιδιαίτερα έντονη και αφορά περισσότερο σε παλιούς ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται πλέον μεγαλύτερη δόση και σε κάποιους που ήταν στο στάδιο της μείωσης ή της διακοπής της αγωγής και υποτροπίασαν και όχι τόσο σε νέους ασθενείς· νέοι ασθενείς είναι κυρίως οικογένειες, οι οποίες βίωσαν θανάτους covid στο στενό τους περιβάλλον”. Η πολύ σημαντική ζήτηση, που παρατηρεί η κα Πούλιου, εντοπίζεται κυρίως στα φυτικά συμπληρώματα.

Μικρή αύξηση παρατηρεί η κα Ελένη Ακριβούση που διατηρεί φαρμακείο στην περιοχή της Νεάπολης η οποία εντοπίζεται κυρίως στα ηρεμιστικά Zanax με τα οποία γίνεται χαμός. “Υπάρχουν νέοι ασθενείς, όλων των ηλικιών· παράλληλα υπάρχει ζήτηση και στα φυτικά συμπληρώματα” λέει χαρακτηριστικά η κα Ακριβούση, ενώ ο κ. Μάνος Ζάχος από το φαρμακείο στη Νίκαια δήλωσε πως η ζήτηση κυμαίνεται στα ίδια επιπέδα με πέρυσι.

Πηγή: onlarissa.gr