Βαθμολογία

Οι ανυπολόγιστες ζημιές και η επόμενη ημέρα στα Φάρσαλα (PICS)

Ένας ολόκληρος μήνας πέρασε από την μεγάλη θεομηνία που χτύπησε και την επαρχία των Φαρσάλων. Το ακραίο καιρικό φαινόμενο έλαβε χώρα και «δράση» στις 11/9 του 2020, ημέρα Παρασκευή μετά τις 18:00.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΩ ΓΚΑΤΖΟΥΛΗ

«Άνοιξαν» οι ουρανοί, έπεσαν τόνοι νερού αφού έσπασε το ρέμα και ξεχείλισε ο ποταμός Ενιπέας που είναι το 10ο μεγαλύτερο ποτάμι από τα 29 που έχουμε στην Ελλάδα.

Στιγμές αποκάλυψης έζησαν οι άνθρωποι της επαρχίας Φαρσάλων αφού πλημμύρησαν τα πάντα. Σπίτια, καταστήματα, δρόμοι καλλιέργειες. Μία ανθρώπινη ζωή χάθηκε μιας ηλικιωμένης γυναίκας που δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Ευτυχώς όλο αυτό το κακό έγινε ημέρα γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα θρηνούσαμε πολλά θύματα.

Ο θυμόσοφος λαός λέει πως «εκ των υστέρων γίνεσαι προφήτης». Εδώ όμως δεν είναι έτσι. Μετά την τεράστια καταστροφή που βίωσε η επαρχία Φαρσάλων σύμφωνα με το ρεπορτάζ που κάναμε, εάν είχαν γίνει οι κατάλληλες υποδομές που είχαν προβλεφθεί εδώ και πολλά χρόνια δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο.

Η μελέτη λοιπόν που είχε γίνει και έμεινε στο συρτάρι καλά κρατεί μόλις 56 χρόνια. Μία μελέτη που έγινε το 1964 και αφορά το φράγμα στο Παλιοδερλί, στη Σκοπιά Φαρσάλων. Δεν υλοποιήθηκε ποτέ, πέρασαν όχι και λίγες κυβερνήσεις και η εκάστοτε κυβέρνηση την άφηνε για την επόμενη.

Η επόμενη έριχνε το «μπαλάκι» ευθυνών στην προηγούμενη και έτσι κύλησαν τα χρόνια και φτάσαμε στο 2020. Εάν γινόταν λοιπόν το φράγμα για την ιστορία, θα μπορούσε να συγκρατήσει τρεις φορές περισσότερο τόνους νερού από αυτό που έπεσε στις 11/9. Και σίγουρα θα στοίχιζε πολύ λιγότερο από τα χρήματα που καλείται σήμερα η κυβέρνηση να δώσει ως αποζημίωση στους πληγέντες.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η επαρχία Φαρσάλων είναι άκρως αγροτική αφού το 80% ασχολείται με τη γη. Μέσα σε όλη αυτή τη δίνη που ζούμε ως χώρα εξαιτίας (της κρίσης, του κορονοϊού) εδώ οι αγρότες καλούνται να φτιάξουν τα σπίτια τους, τα πλημμυρισμένα χωράφια τους αφού μιλάμε για χιλιάδες στρέμματα που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Ας ελπίσουμε να καταβληθούν όσο το δυνατόν συντομότερο οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να πληρώσουν τα έξοδά τους που αφορούν προηγούμενα (φάρμακα, σπόρους κλπ) για τις καλλιέργειες). Και φυσικά καλούνται να ετοιμάσουν τα χωράφια τους για τη νέα χρονιά.

Όσον αφορά τις γηπεδικές εγκαταστάσεις η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική αφού το νερό ξεπέρασε το ένα μέτρο και διέλυσε στο πέρασμά του αγωνιστικό χώρο, αποδυτήρια, ρουχισμό κλπ.

\

Η αντίδραση από την Περιφέρεια και τον Δήμο ήταν άμεση όπως και από την ΕΠΣΛ και πάρθηκαν οι εξής αποφάσεις:

1. Ο αγωνιστικός χώρος του σταδίου Φαρσάλων θα γίνει υπ’ ευθύνη την Περιφέρειας. Είχε προβλεφθεί πρωτόκολλο θεομηνίας.
2. Αυτόματα ενεργοποίησε η Περιφέρεια το πρωτόκολλο.
3. Θα γίνει ανακατασκευή του χλοοτάπητα με έτοιμο χλοοτάπητα.
4. Σε ότι αφορά τους εσωτερικούς χώρους του σταδίου έχουν σταλεί ειδικά έγγραφα που ζητούν τα χρήματα του προϋπολογισμού για τη ζημιά από το κράτος. Σε ότι αφορά το δήμο κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια μέχρι και σήμερα κάνει άντληση υδάτων και προσπαθεί να αποκαταστήσει τις ζημιές που έχουν προκύψει.

Πέρα από όλα αυτά όμως το γήπεδο των Φαρσάλων έχει έτος κατασκευής το 1970, δηλαδή 50 ολόκληρα χρόνια και θα πρέπει να ελεγχθεί η στατικότατα αφού όλο το νερό πήγε στα θεμέλια.

*Οι φωτογραφίες είναι από το στάδιο των Φαρσάλων.