Βαθμολογία

Μητσοτάκης: «Εγγυώμαι τις κύριες και επικουρικές συντάξεις»

Να καθησυχάσει τους συνταξιούχους θέλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας την Παρασκευή (5/7) στον ΑΝΤ1 είπε μεταξύ άλλων ότι εγγυάται τις κύριες και επικουρικές συντάξεις για όλους, σημειώνοντας επίσης ότι «το χρέος μας θα αποπληρωθεί από την ανάπτυξη, όχι από την υπερφορολόγηση». Για άλλη μια φορά ζήτησε ισχυρή εντολή, ενώ επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για τη μη διεξαγωγή του debate, αλλά και τη στάση του στο Μακεδονικό.

«Δεν μπορώ να προεξοφλήσω το εκλογικό αποτέλεσμα. Θα ήταν αλαζονικό να πω στους πολίτες ότι η εκλογή έχει τελειώσει. Διακυβεύεται η ισχυρή εντολή και ποια κόμματα θα μπουν στη Βουλή», είπε για τις επερχόμενες εκλογές και συμπλήρωσε: «Πρέπει να μειώσουμε τους στόχους για το πλεόνασμα. Καλούμαστε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας. Ήδη οι αγορές μάς εμπιστεύονται. Το χρέος μας θα αποπληρωθεί από την ανάπτυξη, όχι από την υπερφορολόγηση. Πιστεύω ότι θα μπορέσω να πείσω τους εταίρους μας για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το σημαντικό είναι η ανάπτυξη να μοιραστεί δίκαια. Για αυτό λέω στις επιχειρηματίες ότι θα μειώσω φόρους αλλά έχω την απαίτηση από τους επιχειρηματίες να φροντίσουν τους εργαζόμενους. Η επιτυχία της επιχείρησης περνά μέσα από ικανοποιημένους εργαζόμενους. Θέλω οι επιχειρηματίες να δίνουν και μετοχές στους εργαζόμενους. Θα τους δώσω κίνητρα να το κάνουν, θα είμαστε αυστηροί στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Πρώτη προτεραιότητα είναι οι πολλές καλές νέες δουλειές. Οι μακροχρόνια άνεργοι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα. Δεν αρκεί να δημιουργήσουμε μόνο νέες θέσεις, αλλά να έχουμε και προγράμματα κατάρτισης. Το ζήτημα των δεξιοτήτων είναι κομβικής σημασίας. Για όλα αυτά μόνο η Ν.Δ. μιλάει».

Όσον αφορά στα ζητήματα της ασφάλισης, τόνισε ότι ο ίδιος εγγυάται τις κύριες και επικουρικές συντάξεις όλων των συνταξιούχων, συμυπληρώνοντας: «Ο ιδιωτικός χαρακτήρας αφορά μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, εποπτευόμενες από την Τράπεζα της Ελλάδος. Μιλάμε για αυστηρά εποπτευόμενη αγορά και μεγαλύτερο έλεγχο του νέου ασφαλισμένου ως προς τον δικό του ατομικό κουμπαρά. Οι παλιές συντάξεις είναι εγγυημένες. Θα υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις να χρηματοδοτήσουμε πλήρως τις υφιστάμενες συντάξεις. Οι τεχνοκράτες αυτό το έχουν λύσει.

Παράλληλα, έριξε πάλι τα βέλη του στον Τσίπρα για το debate: «Οι πολίτες θέλουν να ακούσουν το σχέδιό μου για την επόμενη ημέρα. Αυτό προσπάθησα να κάνω. Να εξηγήσω πως θα κάνω τις ζωές τους καλύτερες. Δεν θέλω να αντιπαρατεθώ με τον κ. Τσίπρα σε ένα επίπεδο που έχει κουράσει.

Το ντιμπέιτ έπρεπε να γίνει. Ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε το ντιμπέιτ με όλους. Εγώ επιμένω ότι αυτό είναι το σωστό ντιμπέιτ γιατί είμαστε κοινοβουλευτική δημοκρατία. Έχω αντιπαρατεθεί 42 φορές συνολικά με τον κ. Τσίπρα στη Βουλή».

Για άλλη μια φορά, ζήτησε ισχυρή εντολή ώστε να ξεδιπλώσει γρήγορα το πρόγραμμά του, ενώ αποκάλυψε ότι έχει καταλήξει στο κυβερνητικό σχήμα. «Έχω σχέδιο τετραετίας, ο απολογισμός θα γίνει στο τέλος. Πολύ σημαντική η πολιτική σταθερότητα. 'Εχω έτοιμη την κυβέρνηση. Κάποιοι γνωρίζουν ότι θα είναι υπουργοί. Η κυβέρνηση θα ορκιστεί την Τρίτη.

Ζητώ ισχυρή εντολή, ώστε να μπορώ την επόμενη ημέρα να πάω στην Ευρώπη και να διαπραγματευτώ με άλλους όρους. Η καινούργια πρόεδρος της Κομισιόν προέρχεται από το ΕΛΚ. Θα είμαστε ένα από τα ισχυρότερα κόμματα στο ΕΛΚ την επόμενη ημέρα και η γνώμη μας στην Ευρώπη μετράει και θα μετρήσει για τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών», σημείωσε.

Επίσης μίλησε για ένα κράτος που θα μπορεί να εξυπηρετεί τον πολίτη, πρωτίστως ψηφιακά και τόνισε ότι η μεγάλη πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων είναι «άξιοι άνθρωποι». «Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την οργάνωση του κράτους. Τον ρόλο των γενικών γραμματέων, τη δημιουργία ισχυρής ανεξάρτητης αρχής καταπολέμησης της διαφθοράς, τον καθορισμό του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων, την κατάργηση του ασύλου και διορθώσεις στον ποινικό κώδικα», επεσήμανε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έστειλε και σαφές μήνυμα στους «μπαχαλάκηδες»: «Τα γκρουπούσκουλα αυτά να γνωρίζουν ότι από τις 8 Ιουλίου θα έχουν άλλη αντιμετώπιση. Δεν θα κάνω καμία έκπτωση. Νομίζετε ότι τα νέα παιδιά που αγωνίστηκαν, τα ίδια και οι γονείς τους, έδωσαν πανελλήνιες, μάτωσαν και μπήκαν στο πανεπιστήμιο, νομίζετε έχουν διάθεση να βλέπουν μπαχαλάκηδες; Επί Παπανδρέου είχε γίνει μεγάλη παρέμβαση νομίζω στην Νομική. Μετά δεν έγινε κατάληψη για μεγάλο χρόνο. Θα συνεργαστούμε με τα πανεπιστήμια ώστε να βρούμε τον τρόπο να υπάρχει ειδική είσοδος σε ορισμένους χώρους».

Για το Σκοπιανό είπε ότι «δεν λύθηκε μόνο επειδή ο κ. Τσίπρας ήθελε να το λύσει, αλλά μπήκε στα πλαίσια μιας γενικότερης συζήτησης με τους εταίρους. Η κυβέρνηση να βγει να το διαψεύσει».

Επίσης, χαρακτήρισε «μεγάλα λαγωνικά» αυτούς που βγάλανε μια επιστολή που είχε δημοσιευθεί το 2005 και πρόσθεσε: «Η ιστορία έγραψε ότι το 2008 σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ο Κώστας Καραμανλής είπε “όχι”. Αυτό έγραψε η ιστορία. Έγραψε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας είπε «ναι» εκεί που οι άλλοι είπαν “όχι”. Και είπε “ναι” και στο όνομα και στην εθνότητα και στη γλώσσα.

Δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να υπογράψω τέτοια συμφωνία, να εκχωρήσω μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ταυτότητα. Θα επιχειρήσω να διορθώσω κακώς κείμενα των επιπτώσεων της συμφωνίας. Όταν ήρθε στη Βουλή έκανα ό,τι μπορούσα να τη σταματήσω αλλά είπα ότι αν κυρωθεί δεν αλλάζει. Θα δουλέψουμε για να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας».