Βαθμολογία

Η πορεία ΑΕΛ και ΑΕΚ

Για τον μεταξύ τους αγώνα για την ημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδος προετοιμάζονται η ΑΕΛ και η ΑΕΚ καθώς την Πέμπτη (1/3) στις 19:30 οι δυο ομάδες θα διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους στο AEL FC ARENA στον πρώτο από τους δυο ημιτελικούς.

Σίγουρα το φαβορί είναι η ομάδα της ΑΕΚ η οποία στοχεύει στην κατάκτηση του νταμπλ, όμως σίγουρα και η ΑΕΛ δεν είναι χαμένη από χέρι, ειδικά όταν ουσιαστικά έχει ξεμπερδέψει με την υπόθεση παραμονή και μπορεί να αφοσιωθεί στα δυο αυτά παιχνίδια προκειμένου να γράψει αν είναι δυνατόν μια ακόμα χρυσή σελίδα στην ιστορία της.

ΑΕΛ και ΑΕΚ δυο ομάδες με πρωταθλήματα και κύπελλα προετοιμάζονται για δυο δυνατούς και σπουδαίους ημιτελικούς με το πρώτο παιχνίδι να είναι όπως είπαμε στον θεσσαλικό Κάμπο, με το athleticlarissa.gr να συνεχίζει τα αφιερώματα του στο παιχνίδι και σήμερα σας θυμίζει το πως έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά «βυσσινί» και «κιτρινόμαυροι».

Εν αρχή η ΑΕΛ η οποία ξεκίνησε την πορεία της στον θεσμό από την φάση των ομίλων. Οι «βυσσινί» κληρώθηκαν στον 8ο όμιλο με αντιπάλους τον Παναθηναϊκό, την Παναχαϊκή και την Αναγέννηση Καρδίτσας. Όμιλος βατός για την ΑΕΛ που στόχευε να προκριθεί στην φάση των «16» μετά τον αποκλεισμό της σεζόν 2016-2017 σε όμιλο με ΠΑΟΚ, Ελευσίνα, Τρίκαλα.

Πρώτο παιχνίδι για τους «βυσσινί» στις 20 Σεπτεμβρίου στη Λεωφόρο με το φαβορί του ομίλου τον Παναθηναϊκό. Η ΑΕΛ με τον Τζάκι Ματάισεν στον πάγκο της στάθηκε καλά στο «Απόστολος Νικολαΐδης», όμως το «τριφύλλι» με τέρματα των Τσάβες, Μολίνς νίκησε με 2-0. Για τους «βυσσινί» όμως όλη η υπόθεση ήταν τα παιχνίδια με Παναχαϊκή στο ARENA και στη Καρδίτσα με την Αναγέννηση.

Στις 25 Οκτωβρίου η ΑΕΛ υποδέχτηκε την Παναχαϊκή την οποία νίκησε εύκολα με 3-0 την πελοποννησιακή ομάδα, με τους Θεσσαλούς να σκοράρουν νωρίς και στην επανάληψη με ακόμα δυο τέρματα να φτάνουν στο 3-0. Γιαννιτσάνης, Περόνε και Κρίσμαν οι σκόρερ της Βασίλισσας και πλέον έμενε το τελευταίο εμπόδιο στην Καρδίτσα εκεί που τα περισσότερα σενάρια ήταν ευνοϊκά για την ΑΕΛ.

Πράγματι στις 29 Νοεμβρίου με το τελικό 0-0 η ΑΕΛ σφράγισε την πρόκριση της στους «16» αν και το γεγονός ότι δεν σκόραρε απέναντι σε μια πολύ κατώτερη ομάδα παραλίγο να το πληρώσει. Αυτό διότι στο έτερο παιχνίδι στη Πάτρα (Παναχαϊκή - Παναθηναϊκός), οι Πατρινοί έχασαν μοναδική ευκαιρία στις καθυστερήσεις για να φτάσουν στη νίκη, 1-1 τελικό σκορ, κάτι που αν είχε συμβεί θα περνούσαν αυτοί στην επόμενη φάση και όχι η ΑΕΛ.

Τέλος καλό όλα καλά και πλέον για την ΑΕΛ ξεκινούσαν τα νοκ-άουτ. Αντίπαλος στην φάση των «16» η πολύ καλή φέτος Ξάνθη με το πρώτο παιχνίδι στη Λάρισα και η ρεβάνς στην Θράκη. Η ΑΕΛ ήταν χάρμα ιδέσθαι στο πρώτο παιχνίδι και έτσι στις 21 Δεκεμβρίου και σε δύσκολο αγωνιστικό χώρο υπό συνεχή χιονόπτωση έφτασε στη νίκη με 3-0 που της έδινε το πρώτο λόγο για πρόκριση. Ο Θωμάς Ναζλίδης μέσα σε δυο λεπτά στο πρώτο ημίχρονο είχε πετύχει δυο τέρματα με τον Λεοζίνιο να πετυχαίνει στις καθυστερήσεις το τελικό 3-0.

Πλέον η ΑΕΛ δεν γινόταν να χάσει αυτή τη πρόκριση. Αλλά επειδή στη μπάλα ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ, η κακή εμφάνιση στις 10 Ιανουαρίου στα Πηγάδια παραλίγο να στοιχίσει στους «βυσσινί» που ηττήθηκαν με 2-0. Μελιόπουλος και Σιλά τα τέρματα των Ακριτών, με την ΑΕΛ να μένει αρχικά με δέκα παίκτες, αποβολή Ντέλετιτς και εν συνεχεία με εννιά, αποβολή Καρατάσιου, αλλά το φινάλε την βρήκε να πανηγυρίζει την πρόκριση.

Στα προημιτελικά η κλήρωση έφερε στο δρόμο το εμπόδιο του ΠΑΣ Γιάννινα, τον οποίο είχε αντιμετωπίσει η ΑΕΛ στα ημιτελικά της σεζόν 2006-2007. Πρώτο παιχνίδι στα Ιωάννινα στις 25 Ιανουαρίου και σε ένα γεμάτο γήπεδο με τον «Άγιαξ» της Ηπείρου να ανοίγει το σκορ με τον Κόντε, όμως την ΑΕΛ να πετυχαίνει την ανατροπή και να κάνει το μεγάλο βήμα πρόκρισης με τη νίκη 1-2 που επετεύχθη χάρις σε τέρματα του Μασούρα.

Δεύτερο παιχνίδι στις 7 Φεβρουαρίου με την ΑΕΛ να μπαίνει δυνατά και να προηγείται με τον άνθρωπο των κρίσιμων γκολ Σάντι Κρίσμαν. Το γρήγορο 1-1 με τον Κόντε έφερε ανησυχία στις τάξεις των φίλων της ΑΕΛ. Η καθολική υπεροχή του ΠΑΣ Γιάννινα στο δεύτερο ημίχρονο και το εκπληκτικό γκολ του Ισπανού επιθετικού με το οποίο έγινε το 1-2 έφερε και την γκρίνια στις κερκίδες με τους «βυσσινί» να βρίσκονται φάτσα με τον αποκλεισμό στην τεράστια ευκαιρία του Κόντε λίγο πριν τα 90.

Εν τέλει το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση με τον Μασούρα να σκοράρει και να φέρνει την ηρεμία στην ομάδα της ΑΕΛ, αλλά και στον κόσμο καθώς μετά θα έπρεπε να δεχθεί και τρίτο τέρμα η λαρισινή ομάδα για να αποκλειστεί. Οι «βυσσινί» έφτασαν εν τέλει και στη νίκη με 3-2 με πέναλτι του Φατιόν με τα πανηγύρια να δίνουν και να παίρνουν για την αγχώδη αυτή πρόκριση.

Αναλυτικά η πορεία της ΑΕΛ μέχρι τα ημιτελικά:

ΦΑΣΗ ΟΜΙΛΩΝ

8ος όμιλος

Παναθηναϊκός - ΑΕΛ 2-0

ΑΕΛ - Παναχαϊκή 3-0

Αναγέννηση Καρδίτσας - ΑΕΛ 0-0

ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»

ΑΕΛ - Ξάνθη 3-0

Ξάνθη - ΑΕΛ 2-0

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ

ΠΑΣ Γιάννινα - ΑΕΛ 1-2

ΑΕΛ - ΠΑΣ Γιάννινα 3-2 (παράταση)

Από την άλλη η ΑΕΚ ξεκίνησε και αυτή από την φάση των ομίλων εκεί που δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα, όπως και στη φάση των «16» καθώς το μοναδικό εμπόδιο που προβλημάτισε την Ένωση ήταν ο Ολυμπιακός στα προημιτελικά του θεσμού. Η ΑΕΚ κληρώθηκε στον 3ο όμιλο με αντιπάλους την Λαμία, τον Απόλλωνα Λάρισας και την Καλλιθέα με την ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ να πετυχαίνει το αναμενόμενο, ήτοι τρεις νίκες και πρωτιά και να προκρίνεται άνετα στην φάση των «16».

Η φιναλίστ του θεσμού ξεκίνησε στις 20 Σεπτεμβρίου τις υποχρεώσεις της με το παιχνίδι απέναντι στη Λαμία στο κεκλεισμένων των θυρών ΟΑΚΑ με την Ένωση να επικρατεί 2-0 με τους Χριστοδουλόπουλο και Μάνταλο να πετυχαίνουν τα δυο τέρματα. Θα ακολουθήσει στις 26 Οκτωβρίου η επίσκεψη στο Αλκαζάρ και το παιχνίδι με τον νεοφώτιστο στην Football League Απόλλωνα Λάρισας. Η ΑΕΚ έφτασε εύκολα στη νίκη με 0-7, 0-5 το ημίχρονο, ένα παιχνίδι που έφερε και τη λύση της συνεργασίας του Απόλλωνα με τον Σάκη Θεοδοσιάδη. Τελευταίο παιχνίδι για την ΑΕΚ στις 30 Νοεμβρίου με αντίπαλο την Καλλιθέα στο Ελ Πάσο, παιχνίδι αδιάφορο καθώς η ΑΕΚ είχε ήδη προκριθεί και η Καλλιθέα είχε αποκλειστεί. Οι «κιτρινόμαυροι» έκλεισαν με νίκη τις υποχρεώσεις τους, 3-2, απέναντι σε μια αξιόμαχη Καλλιθέα.

Η κλήρωση έφερε στην φάση των «16» τον Παναιτωλικό στο δρόμο της ΑΕΚ η οποία φρόντισε να καθαρίσει από το Αγρίνιο την πρόκριση με τη νίκη της 4-0 στις 20 Δεκεμβρίου, ενώ για την Ένωση σκόραραν τέσσερις διαφορετικοί παίκτες. Χριστοδουλόπουλος, Μπακασέτας, Γκάλο και Γιακουμάκης οι σκόρερ της ομάδας του Χιμένεθ. Τυπική διαδικασία η ρεβάνς της 9ης Ιανουαρίου με την ΑΕΚ να πετυχαίνει και δεύτερη νίκη απέναντι στους Στερεοελλαδίτες με 1-0 χάρις σε τέρμα του Λόπες.

Το πιο δύσκολο και σοβαρότερο εμπόδιο για την ΑΕΚ ήταν αυτό της προημιτελικής φάσης απέναντι στον Ολυμπιακό, στην τέταρτη συνεχόμενη μονομαχία των δυο ομάδων στο κύπελλο. Πρώτο παιχνίδι στο «Γ. Καραϊσκάκης» στις 24 Ιανουαρίου με την Ένωση να πετυχαίνει το στόχο της να μην δεχτεί γκολ και ύστερα από ένα κακό παιχνίδι οι δυο ομάδες έμειναν στο 0-0. Ο Δικέφαλος είχε τον πρώτο λόγο στην ρεβάνς στο ΟΑΚΑ, στις 7 Φεβρουαρίου και το απέδειξε καθώς ήταν ανώτερη των Πειραιωτών και έφτασε στη νίκη πρόκριση με 2-1. Χριστοδουλόπουλος και Αραούχο «υπέγραψαν» την πρόκριση της ΑΕΚ, πριν μειώσει στο τελικό 2-1 ο Ταχτσίδης.

Αναλυτικά η πορεία της ΑΕΚ μέχρι τα ημιτελικά

ΦΑΣΗ ΟΜΙΛΩΝ

3ος όμιλος

ΑΕΚ - Λαμία 2-0

Απόλλων Λάρισας - ΑΕΚ 0-7

Καλλιθέα - ΑΕΚ 2-3

ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»

Παναιτωλικός - ΑΕΚ 0-4

ΑΕΚ - Παναιτωλικός 1-0

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ

Ολυμπιακός - ΑΕΚ 0-0

ΑΕΚ - Ολυμπιακός 2-1

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΗΓΑΝΑΚΟΣ