Βαθμολογία

Ο συγκλονιστικός λόγος του Νίκου Γκάλη στο Hall of Fame

Η βραδιά της 8ης Σεπτεμβρίου του 2017 ανήκει δικαιωματικά στον μεγαλύτερο Έλληνα καλαθοσφαιριστή όλων των εποχών. Ο Νίκος Γκάλης δε χρειάζεται συστάσεις καθώς την ίδια ημέρα βρέθηκε στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame σε μία διάκριση που θα θυμάται για πάντα. Η λάμψη της σκηνής ήταν το λιγότερο μπροστά σε πολύ κόσμο. Εξάλλου, ο πρωταθλητής Ευρώπης του 1987 και όχι μόνο είχε συνηθίσει ν’ αγωνίζεται σε κατάμεστα γήπεδα.

Τα χρόνια πέρασαν, αλλά το στίγμα και η επιρροή που άφησε στο ελληνικό μπάσκετ έδωσαν ώθηση για περαιτέρω διακρίσεις. Ο πρώτος διδάξας έκανε πολλά παιδιά ν’ αγαπήσουν και ορισμένα να αφοσιωθούν στο άθλημα κάνοντας καριέρα εξασφαλίζοντας παίκτες όπως μεταξύ άλλων τους Θοδωρή Παπαλουκά, Βασίλη Σπανούλη, Δημήτρη Διαμαντίδη, Μιχάλη Κακιούζη σε μία λίστα που δεν θα αναπτύξουμε εδώ γιατί δεν θα τελειώσει ποτέ…

Ο Νίκος Γκάλης λοιπόν εξακολουθεί να αποτελεί διαχρονική έμπνευση έχοντας επιστρέψει στο Νιού Τζέρσει, όπου αναθράφηκε για να καταλήξει στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης το βράδυ της Παρασκευής (8/9).

Η εμφάνιση απείχε παρασάγγας από εκείνη με το σορτσάκι και τη φανέλα. Τα χρόνια περνούν προσδίδοντας γκρίζες αποχρώσεις στην εμβληματική φυσιογνωμία του ελληνικού μπάσκετ που εμφανίστηκε με ένα λευκό σακάκι και η αντίθεση με το καλοκαιρινό μαύρισμα παρέπεμπε σε αστέρα του Χόλιγουντ.

Η θεατρικότητα στην εν λόγω παρουσία ενός… ημίθεου έγινε ακόμη πιο έντονη όταν βούρκωσε προκαλώντας ανατριχίλα χαράς και πληθωρικού συναισθηματισμού στο φιλοθεάμον κοινό που εκτίμηση τον ανυπέρβλητο Γκάλη, απευθύνοντας τον μεστό λόγο του.

«Είναι τιμή και όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ευχαριστώ τον Bob McAdoo που με παρουσίασε. Μας συνδέουν πολλά από το παρελθόν. Ευχαριστώ που με ακολούθησε, είναι σαν αδελφός για εμένα. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα παίξω στην Ελλάδα. Το όνειρό μου ήταν πάντα να παίξω στο ΝΒΑ. Είχα όμως προτάσεις από την Ελλάδα, την οποία δεν είχα ποτέ επισκεφθεί, δεν ήξερα ότι υπήρχε μπάσκετ εκεί. Πήγα και είναι μια απόφαση που δεν θα μετανιώσω ποτέ. Όταν πήραμε το 1987 το χρυσό μετάλλιο, ο λαός βγήκε στο δρόμο και πλέον το ελληνικό μπάσκετ είναι το εθνικό σπορ. Δεν υπάρχει σπίτι χωρίς μια μπασκέτα τώρα πια. Αισθάνομαι ευγνώμων γι' αυτό. Περπατώ στους δρόμους της γειτονιάς μου στη Θεσσαλονίκη, μου ζητούν αυτόγραφα με αγκαλιάζουν, μου λένε Νίκο, Νίκο... Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Μια κυρία με ευχαρίστησε γιατί έσωσα το γιο της που ήταν εθισμένος, το μπάσκετ έσωσε έναν άνθρωπο. Ευχαριστώ τη σύζυγο και την κόρη μου. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Η αίθουσα σηκώθηκε όρθια χαρίζοντας το πιο «ζεστό» χειροκρότημα, όπως έπραξε άλλωστε ο Κομισάριος του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ. Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο Τρέισι ΜακΓκρέιντι που υπήρξε ένας τρομερό σκόρερ που μπήκε στο Πάνθεον έπειτα από 38 χρόνια ευχαριστώντας…  «όσους είδαν κάτι σε εμένα και πίστεψαν σε εμένα όταν δεν πίστευα εγώ στον εαυτό μου».

Αναλυτικά τα νέ αμέλη του Naismith Memorial Basketball Hall of Fame:

  • Tracy McGrady (παίκτης)
  • Bill Self (προπονητής)
  • Rebecca Lobo (παίκτης)
  • Muffet McGraw (προπονητής)
  • Jerry Krause (executive)
  • Zack Clayton (παίκτης)
  • Tom Jernstedt (executive)
  • Mannie Jackson (παίκτης)
  • Nick Galis (παίκτης)
  • George McGinnis (παίκτης)
  • Robert Hughes (προπονητής)
     
  • ">http://
  • a-sports.gr