Βαθμολογία

Το ΣτΕ επικύρωσε την απόλυση δύο εφοριακών

Το Γ΄Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με δύο αποφάσεις του επικύρωσε την απόλυση δυο εφοριακών υπαλλήλων οι οποίοι ζήτησαν και πήραν από εταιρεία πετρελαιοειδών της Θεσσαλονίκης φακελάκι 30.000 ευρώ, προκειμένου να επιστραφεί στην εταιρεία ΦΠΑ που ζητούσε με αίτησή της.

Παρ΄όλα αυτά, οι δύο εφοριακοί για τυπικούς δικονομικούς λόγους από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, αθωώθηκαν τελεσίδικα για την πράξη της παθητικής δωροδοκίας.

Η αθώωσή τους οφείλεται στο γεγονός ότι «κατά το χρόνο τελέσεως των πράξεων που τους είχαν αποδοθεί η αξιόποινη πράξη της παθητικής δωροδοκίας του υπαλλήλου στοιχειοθετείται μόνο για τις μελλοντικές ενέργειες ή παραλείψεις αυτού, ενώ η πράξη αυτή παραμένει ανέγκλητη για ήδη τελειωμένη ενέργεια ή παράλειψη».

Ακόμη, κηρύχθηκαν αθώοι του αδικήματος της σύστασης συμμορίας, αφού δεν αποδείχθηκε ότι ενώθηκαν με σκοπό την διάπραξη αδικημάτων.

Δηλαδή, το ΣτΕ αναφέρει ότι ανεξάρτητα αν οι εφοριακοί αθωώθηκαν από το Ποινικό δικαστήριο εκείνο λαμβάνει υπόψη τους τα ποινικά αδικήματα που διέπραξαν και αναφέρονται στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου, τα οποία αποτελούν  διαπραχθέντα πειθαρχικά αδικήματα.

Έτσι, το ΣτΕ αναφέρει  ότι «τα πραγματικά περιστατικά στοιχειοθετούν το πειθαρχικό παράρτημα της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός ή εκτός της υπηρεσίας» και έκρινε ότι η ποινή της οριστικής απόλυσης που τους επιβλήθηκε είναι η προσήκουσα.  

Πηγή: newpost.gr