Βαθμολογία

Ένας στους δύο φορολογούμενους χρωστάει στο Δημόσιο

Με ταχύτατους ρυθμούς εξακολουθούν να αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι οι ρυθμοί επιβολής των κατασχέσεων σε βάρος καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιών των οφειλετών επιταχύνονται κάθε μήνα από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Τον Νοέμβριο έμειναν απλήρωτα άλλα 890 εκατ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο. Πλέον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι περισσότεροι από τους μισούς φορολογούμενους έχουν χρέη προς το Δημόσιο τα οποία ξεπερνούν τα 94 δισ. ευρώ (ή 54% του ΑΕΠ). Ο αριθμός των οφειλετών υπερέβη τα 4,31 εκατ...

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει λάβει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων σε 826.211 φορολογούμενους. Μέσα σε ένα μήνα, από τον Οκτώβριο, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 22.408.

Ειδικότερα:

* Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα, που είχαν δημιουργηθεί προ του 2016, ανέρχονται στο ποσό των 81,55 δισ ευρώ. Εξ αυτών:

- Περισσότερα από 61,8 δισ ευρώ οφείλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα

- Περίπου 12 δισ ευρώ οφείλουν πτωχευμένες επιχειρήσεις, ποσόν το ποίο δεν πρόκειται να εισπραχθεί από το ελληνικό Δημόσιο

- Περισσότερα από 8 δισ χρωστούν οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι δημοτικές επιχειρήσεις

- Περί τα 157 εκατ. ευρώ οφείλονται από "μαϊμού" εταιρείες και πλασματικούς ΑΦΜ

* Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και το Νοέμβριο, ανέρχεται στα 12,62 δισ ευρώ, εκ των οποίων 10,918 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι. Ωστόσο το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο, καθώς δεν περιλαμβάνονται σε αυτό οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί από έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων, μη καταβολή μισθωμάτων, από καταπτώσεις εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων, καθώς και οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί στα τελωνεία.

* Μόνο τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 890 εκατ. ευρώ

* Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν ληφθεί για 826.211 φορολογούμενους, ενώ ανεμένονται βνα ληφθούν μέτρα για ακόμα 1,68 εκατ. φορολογούμενους με οφειλές προς το Δημόσιο.

* Από τα νέα χρέη ύψους 12,628 δισ. ευρώ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσω ρυθμίσεων και μπαράζ κατασχέσεων έχει καταφέρει να εισπράξει 2,322 δισ. ευρώ, δηλαδή μόνο το 18,7%. Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα οι εισπράξεις από τις αρχές του τρέχοντος έτους ανέρχονται σε 2,329 δισ. ευρώ!

πηγή: newmoney.gr