Βαθμολογία

«Συζητάμε παράταση του κόφτη μετά το 2018»

Στην αποκάλυψη πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να δεχθεί παράταση του «κόφτη» μετά το 2018 προχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», που κυκλοφόρησε την Παρασκευή (30/12), ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε σχετικά με την παράταση του «κόφτη» πως θα γινόταν στο πλαίσιο συμβιβασμού με τους θεσμούς.

Υπογραμμίζει, δε, πως θα μπορούσαν από τώρα να περιγραφούν τα μέτρα που θα ληφθούν, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί δεν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Βέβαια, απέκλεισε το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης αυτών των μέτρων από τώρα.

«Πραγματικά δεν ξέρω τι θέλει το Ταμείο. Ούτε καν το ίδιο ξέρει τι θέλει. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να ολοκληρωθεί η τωρινή φάση της διαπραγμάτευσης, μία από τις οποίες έχει και το ΔΝΤ κυρίως ως τεχνικό σύμβουλο. Η εμμονή του στη μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους πιο πολύ συζητιέται παρά παρατηρείται στην πράξη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στα σενάρια εκλογών, επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στο κλείσιμο της β' αξιολόγησης.