Βαθμολογία

Φρένο στα φρουτάκια του ΟΠΑΠ

Επιστολή στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε η Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν θέτοντας ευθέως θέμα για τον κανονισμό λειτουργίας των παιγνιομηχανημάτων VLT's (φρουτάκια) του ΟΠΑΠ αφού δεν υπάρχει όριο ζημιών για τους παίχτες οι οποίοι, κατά συνέπεια δεν προστατεύονται επαρκώς.

Η επιστολή με την υπογραφή του αρμόδιου διευθυντή της Διεύθυνσης, Hubert Gambs έχει ημερομηνία 21-12-2016 και απευθύνεται στη ΓΓ Οικονομικής Πολιτικής. Ελένη Παπαδοπούλου ενώ μεταξύ άλλων η Κομισιόν ζητά περαιτέρω πληροφόρηση για τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τα οn line τυχερά παιχνίδια αλλά και αναθεώρηση του κανονισμού λειτουργίας των VLTs που υιοθετήθηκε στις 25/10/16.

Στην επιστολή όπου γίνεται μία εκτενή αναφορά στην ασυνέπεια λόγων και έργων από την ελληνική πλευρά, ζητείται να μην τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση 225/5 της 26ης Οκτωβρίου.

Ουσιαστικά η επιστολή στέλνει ως μεταξεταστεά την ΕΕΕΠ πίσω στα θρανία, καθώς της καταλογίζει ότι οι τελευταίες τροποποιήσεις, έχουν ακυρώσει την όποια πρόοδο είχε συμβεί έως το 2015 για την προστασία των παικτών. Άλλωστε, εκτός της Γενικής Γραμματέως Οικονομικής Πολιτικής στην οποία απευθύνεται, κοινοποιείται σε σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών και στον Πρόεδρο της ΕΕΕΠ Ευάγγελο Καραγρηγορίου.

Ο κ. Gambs στην επιστολή αναφέρει ότι τα μέτρα για τα VLTs που είχαν υιοθετηθεί με τις αποφάσεις 143/2 και 158/2, τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο 2015, σε σχέση με τη συμμετοχή στα VLTs ήταν βελτιωμένα όσον αφορά την προστασία των παικτών, καθώς είχαν περιοριστεί οι δυνητικές απώλειες τους, υπήρχε προσδιορισμένος χρόνος συμμετοχής τους, είχε μειωθεί το ύψος των κερδών τους και είχαν καθοριστεί ελάχιστα όρια απόστασης του ενός μαγαζιού με φρουτάκια από το άλλο. «Σε αντίθεση η απόφαση 225/2» αναφέρεται στην επιστολή, «ανακαλεί όλη την πρόοδο που είχε γίνει με τις προηγούμενες αποφάσεις».

Η Διεύθυνση Εκσυγχρονισμού Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ παραθέτει ειδικό πίνακα στον οποίο συγκρίνονται οι διαφορές μεταξύ των τριών διαφορετικών αποφάσεων της ΕΕΕΠ (Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2015 και Οκτωβρίου 2016) όπου φαίνεται πως με την τελευταία απόφαση δεν υπάρχει όριο ημερήσιων οικονομικών απωλειών, όπως και απωλειών κάθε φορά που ο παίκτης στέκεται μπροστά στο VLT, δεν υπάρχει ανώτατο χρονικό όριο που μπορεί να παίξει κά Η επιστολή καταλήγει ότι με την επισήμανση ότι η τελευταία απόφαση περιλαμβάνει τροποποιήσεις που αποσυνθέτουν την πρόοδο που είχε σημειωθεί με τις αποφάσεις του 2015 για τους όρους προστασίας των παικτών και για αυτό καλεί τις ελληνικές αρχές να μην εφαρμόσουν την απόφαση 225/5 της 26 Οκτωβρίου 2016.

Η απουσία των ορίων απόστασης, ουσιαστικά επιτρέπει τη λειτουργία μικρών καζίνο σε κάθε γειτονιά, με ανυπολόγιστες κοινωνικές συνέπειες. Επίσης δια της επιστολής, ερωτάται η ελληνική κυβέρνηση για την καθυστέρηση της ρύθμισης για τα διαδικτυακά παιχνίδια.

HuffintgonPost.gr