Βαθμολογία

Βερολίνο: Έψαχνε... συνταγή για βόμβες online ο μακελάρης

Ανθρωποκυνηγητό χωρίς τέλος βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 24χρονου Άνις Άμρι, του Τυνήσιου άνδρα που καταζητείται ως ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά Μπράιτσαϊντ στο Βερολίνο.

Ο δράστης, για τον οποίο έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, θεωρείται πως είναι εκείνος που οδήγησε τη νταλίκα πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος, παρασύροντας στο θάνατο 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 48, πολλοί από τους οποίους παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

Από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας (19.12.2016) όταν έγινε η τρομοκρατική επίθεση «καρμπόν» με εκείνη στη Νίκαια της Γαλλίας το περασμένο καλοκαίρι, οι γερμανικές αρχές έχουν επαναλάβει τα λάθη και τις παραλείψεις των Γάλλων και των Βέλγων μετά τις επιθέσεις σε Παρίσι, Νίκαια και Βρυξέλλες.

Η σύλληψη του 23χρονου Πακιστανού που αποδείχθηκε «ο λάθος άνθρωπος» έδωσε χρόνο στον πραγματικό δράστη να εξαφανιστεί. Και ίσως να έχει φύγει από την Γερμανία. Γι’ αυτό και αναζητείται... παντού. Και ενώ το ανθρωποκυνηγητό είναι σε εξέλιξη, οι New York Times έρχονται να αποκαλύψουν ότι ο Άμρι ήταν γνωστό πως αναζητούσε online πληροφορίες για εκρηκτικά!

Επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τυνήσιος καταζητούμενος είχε αναζητήσει στο internet πληροφορίες για το πως θα φτιάξει εκρηκτικούς μηχανισμούς και είχε επικοινωνήσει τουλάχιστον μια φορά με το Ισλαμικό Κράτος μέσω της υπηρεσίας μηνυμάτων Telegram Messenger! Δεν είναι σαφές όμως πότε έγιναν οι αναζητήσεις για τα εκρηκτικά και η επικοινωνία με τους τζιχαντιστές του ISIS.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο 24χρονος ήταν στη λίστα των ΗΠΑ με τα πρόσωπα που απαγορεύεται να μπουν στη χώρα.

Το διαβατήριο έφτασε αργά

Το πορτοφόλι που βρέθηκε κάτω από τη θέση του οδηγού μέσα στη μοιραία νταλίκα ίσως να αφέθηκε εκεί εσκεμμένα. Ίσως ο δράστης να ήθελε η αστυνομία να γνωρίζει ποιος είναι και πως της έχει... ξεφύγει (πολλές φορές). Αυτή είναι η εκτίμηση του επικεφαλής του συνδικάτου της αστυνομίας (DPolG) Ράινερ Βεντ.

Μιλώντας στο γερμανικό κανάλι Ν-tv ο Γερμανός ειδικός, τόνισε πως σε πολλές περιπτώσεις τρομοκρατικών χτυπημάτων οι δράστες αφήνουν στον τόπο της επίθεσης ένα έγγραφο που αποκαλύπτει την ταυτότητά τους για να στείλουν το μήνυμα στις αρχές ότι τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει. Αναπάντητο παραμένει μέχρι στιγμής το ερώτημα γιατί η προσωρινή άδεια του υπόπτου εντοπίστηκε από τις αρχές με τόσο μεγάλη καθυστέρηση.

Ο νεαρός Τυνήσιος έφτασε στη Γερμανία από την Ιταλία. Το αίτημά του για άσυλο είχε απορριφθεί και ήταν ελεύθερος με προσωρινή άδεια και επρόκειτο να απελαθεί όταν θα έφταναν τα χαρτιά του από την Τυνησία. Η οποία αρχικά είχε αρνηθεί ότι ο Άμρι ήταν πολίτης της. Τελικά, του χορήγησε διαβατήριο και το έστειλε στη Γερμανία. Μόνο που το έστειλε χθες Τετάρτη (21.12.2016), δυο μέρες μετά το μακελειό! Ποιος ξέρει τι θα είχε γίνει αν τα χαρτιά είχαν φτάσει νωρίτερα;

Εντύπωση για τη στάση των γερμανικών αρχών προκαλεί το γεγονός πως ο Άμρι, τον οποίο οι αρχές έχουν επικηρύξει με 100.000€, ήταν ελεύθερος παρά το γεγονός πως δεν είχε χαρτιά, πως είχε χαρακτηριστεί επικίνδυνος, πως είχε επαφές με τον κήρυκα μίσους και φυλακισμένο ισλαμιστή Αχμαντ Αμπντουλαζίζ Αμπντουλάχ Α. ή "Αμπού Ουάλα", τον ιερωμένο "χωρίς πρόσωπο".

Και κάτι ακόμα: από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο 2016 ο Άνις Άμρι βρισκόταν υπό παρακολούθηση διότι υπήρχαν πληροφορίες ότι προετοιμάζει μια διάρρηξη ώστε να μπορέσει να αγοράσει αυτόματα όπλα, "για μία ενδεχόμενη επίθεση", αλλά δεν προέκυψαν ισχυρά ενισχυτικά στοιχεία για κάτι τέτοιο κατά τον Γενικό Εισαγγελέα της Γερμανίας.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, τα οποία έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ο Ανις Άμρι είχε κλέψει ένα φορτηγό στην Τυνησία το 2010 και είχε καταδικαστεί.

πηγή: newsit.gr