Βαθμολογία

Είχαν διαπομπευτεί, αλλά αθωώθηκαν

Αθώες κήρυξε την Παρασκευή (16/12) το 4ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας τις οροθετικές γυναίκες, οι οποίες είχαν συλληφθεί το 2012 και είχαν κάνει το γύρο όλης της Ελλάδας στις ειδήσεις.

Η κατηγορία ήταν ότι «μετέδιδαν τον ιό του HIV/AIDS» και γι' αυτό είχαν δημοσιοποιηθεί τότε επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου και τα στοιχεία των έντεκα τοξικομανών, εκ των οποίων οι τρεις έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι εν λόγω γυναίκες αθωώθηκαν από την κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης κατά συρροή, ενώ το αδίκημα σχετικό με το νόμο περί εκδιδομένων γυναικών που αντιμετώπιζαν, είχε μετατραπεί σε πταίσμα και παραγράφηκε.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία εισηγήθηκε την αθώωσή τους κρίνοντας ότι «δεν προέκυψε ουδόλως ότι οι κατηγορούμενες εκδίδονταν, ουδόλως ότι έρχονταν σε σαρκική επαφή χωρίς χρήση προφυλακτικού με άλλα άτομα, ουδόλως -εκτός της πρώτης κατηγορούμενης- ότι γνώριζαν την οροθετικότητά τους», ενώ προσέθεσε πως «προϋπόθεση για την πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης είναι ο δόλος, η μη χρήση προφύλαξης. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ περαιτέρω...».

Προηγουμένως οι κατηγορούμενες είχαν αρνηθεί τα αδικήματα που τους αποδίδονταν, ενώ όταν έγινε γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου, το ακροατήριο τη δέχτηκε με χειροκρότημα και οι εν λόγω γυναίκες με δάκρυα χαράς.