Βαθμολογία

Πρόβλημα με τις εξαγγελίες Τσίπρα

«Σοβαρές ανησυχίες» εγείρει η έκθεση των θεσμών για τον τρόπο που έγινε από την ελληνική κυβέρνηση η εξαγγελία των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Καθημερινή, επικαλούμενη Ευρωπαίο αξιωματούχο οι ενστάσεις της ευρωζώνης - που θα αποτυπώνονται στην έκθεση των θεσμών - εστιάζονται τόσο στο ύψος των παροχών όσο και στο ότι δεν είχε προηγηθεί συνεννόηση με τους θεσμούς. Παράλληλα, φέρεται να δήλωσε πως η διαδικασία και τα μέτρα για τις συντάξεις εγείρουν «σημαντικές ανησυχίες». Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε επίσης πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα «ξεπαγώσουν» μόνο με πολιτική απόφαση.

Οι χώρες της ευρωζώνης θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που συμφώνησε το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, ανέφερε ακόμη ο αξιωματούχος.

Ωστόσο οι θεσμοί αναφέρουν ότι παρόλο που τα μέτρα αυτά μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας γύρω από το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τη δημοσιονομική κατάσταση το 2017 και 2018, αν και σε περίπτωση που επεκταθούν και τα επόμενα χρόνια, εγείρουν κινδύνους όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η έκθεση αυτή θα δοθεί στα υπουργεία Οικονομικών των κρατών - μελών που θα αποφασίσουν σε επίπεδο Euroworking Group ή Eurοgroup κατά πόσο μπορούν να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ως γνωστόν ισχυρές ενστάσεις έχει προβάλει η Γερμανία, ενώ η Γαλλία εμφανίστηκε υποστηρικτική. Πάντως, η Αθήνα αισιοδοξεί ότι η έκθεση θα είναι θετική και ότι «κατά 99% περιμένουμε θετική απάντηση για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων».

Πηγή: iefimerida.gr