Βαθμολογία

Οι συμβουλές των Ευρωπαίων στον Τσίπρα

Σε προειδοποίηση της μη χρησιμοποίησης του χαρτιού των πρόωρων εκλογών προχώρησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Αποδέκτης του μηνύματος ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα όσα αποκάλυψε την Τρίτη (13/12) το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο ΜΝΙ.

Αναλυτικά: «Η Ευρώπη κατανοεί ότι χρειάζεται το να νομοθετηθούν και να ποσοτικοποιηθούν μέτρα πέρα από το 2019 θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση.

Όμως, το ΔΝΤ επιμένει ότι όλα τα κενά και οι διαφορές στις προβλέψεις για το 2019 - 2020 θα πρέπει να επιλυθούν πριν το Ταμείο αποφασίσει να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε πρόσθετη οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Έχει δοθεί μια φιλική προειδοποίηση στον Αλέξη Τσίπρα να μην διαταράξει την Ευρωζώνη με απειλές για πρόωρες εκλογές το 2017, ιδίως την ώρα που έρχονται εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ορισμένα μέλη της Ευρωζώνης, κυρίως η Γερμανία, είναι ακόμα αρκετά καχύποπτα απέναντι στον Τσίπρα. Σκέψεις πως θα μπορούσε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τον ‘εκβιασμό’ των εκλογών για να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία έχουν συζητηθεί.

Τέτοια σκέψη είναι αντιπαραγωγική και θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ. Είναι λάθος να θεωρήσει κανείς ότι επειδή η Γερμανία θέλει ένα ομαλό προεκλογικό κύκλο, θα υποχωρήσει από τα αιτήματά της για την Ελλάδα. Ο Τσίπρας μπορεί να ποντάρει και να χάσει», ανέφερε αξιωματούχος της Ε.Ε. στο MNI.